Jack Daniel's, viski koji je osvojio svet

Submitted by Nikola_16 on 03/07/2018 - 23:24
 
bista_džeka_denijelsa
 
Na svetu postoji bezbroj vrsta alkoholnih pića, razlikuju se od samog sastava, pa do zemalja u kojima su najviše zastupljena i poznata, ali ako govorimo o najpoznatijem piću na svetu onda je to definitivno Jack Daniel’s.

Ovaj viski proizvodi se već više od 150 godina, počevši od 1866 godine, a sedište se nalazi u Linčburgu, u saveznoj državi Tenesi u SAD. Broj zaposlenih je 365 radnika.
 
Džek Denijels, čovek koji je pokrenuo sve
 
Osnivač ove destilerije viskija je Džasper Njutn Danijel, mnogo poznatiji kao Džek Denijels (1846-1911), po kome je brend i dobio ime.  Ovaj danas širom sveta poznati preduzetnik rodjen je u porodici sa čak trinaestoro dece, zbog njegovog dede koji je emigrirao iz Velsa u SAD, I njegove supruge, odnosno Džekove bake koja je takodje emigrirala iz Škotske, Džek je imao velško, škotsko, englesko i škotsko-irsko poreklo. Džek nije ostavio potomke iza sebe, niti je ikada bio u braku ali je bio vrlo vezan za svog nećaka Lema, koga je obučavao u poslovima kompanije i postepeno ga je uvodio u svet proizvodnje, tako da je Lem ubrzo postao rukovodeći čovek u knjigovodstvu destilerije svog ujke.  Iako se u mnogim izvorima uzima da je destilerija počela sa radom 1866, u knjizi “Krvi i viski: Život i vreme Džeka Denijelsa” Piter Kras tvrdi da destilerija nije otvorena pre 1885. godine na šta ukazuju zemljišni i tapijski dokumenti. Džek je svoje prve korake u proizvodnji pića započeo još sa 7 godina, kada ga je porodični prijatelj i sveštenik Den Kol zaposlio u njegovoj maloj vinariji. U narednih šest godina Denijels je naučio dosta o proizvodnji viskija, a zbog odredjenih moralnih razloga sveštenik Den je 1863. godine, tada trinaestogodišnjem Džeku prodao svoju vinariju, da bi je tri godine kasnije on i registrovao. U proizvodnji Džek je ukombinovao tradicionalne postupke proizvodnje ali je sav taj proces malo unapredio.
 
Džek Denijels preminuo je u svojoj 65. godini na veoma bizaran način. Naime uzrok smrti je trovanje krvi koje je Džek zaradio nakon što je šutnuo sef usled besa jer je zaboravio šifru, što mu se svakodnevno dešavalo i usledio je prelom palca a kasnije I infekcija krvi koja se znatno pogoršala. Datum smrti je 10. oktobar 1911. godine u rodnom Linčburgu. Zadnje reči su mu bile: “Poslednje piće molim”.
 
Kompanija danas; Popularnost brenda, proizvodnja, kokteli
 
Jack Daniel’s danas je jedan od najpoznatijih svetskih brendova, ne samo alkoholnih pića već i uopšteno, za šta je u mnogome zaslužna i odlična reklamna politika ove destilerije, a za svetsku slavu ovog brenda u svakako su zaslužni rok muzičari poput Van Halena, Guns N Roses- a, kao i veliki broj drugih izvodjača ove muzike koji su koristili ovaj viski neretko i na svojim nastupima ali i zbog veoma popularnih Jack Daniel’s reklamnih majci. Jack Daniels je dobio i svoju pesmu koju je popularni Američki izvodjač Džeri Li Luis pod nazivom Jack Daniel’s Old no 7, te danas često možemo naći suvenire ove kompanije u vidu žica, trzalica za gitaru I električnu bas-gitaru.
 
edi_van_helen
 
Proizvodnja ovog viskija odvija se tako što Tenesi viski prolazi kroz proces filtriranja kroz ugalj od javorovog šećera, a dalje se ovo piće skladišti u obimnim drvenim buradima koja se u zavisnosti od temperature šire ili sklupljaju, tako da viski prvo prodire u drvo, a zatim se “vraća” I otud viskiju specifični ukus ćilibara.
 
Ovaj viski nalazi svoju primenu i u pravljenju koktela, a svakako je najpoznatiji čuveni koktel Jack and Coke, a takodje je i jedan od sastojaka koktela Linchburg Lemonade. Veoma je popularno da se ovo piće kombinuje sa Koka kolom, a u Velikoj Britaniji I Austriji ta kombinacija nosi naziv “JD and Coke”.
 
džek_denijels_viski
 
Sastav
 
Oko 80%  procenata sastava ovog viskija čini kukuruz, 12% ulazi raž a preostalih 8% ječam, a sam procenat alkohola u gotovom Jack Danielsu je 40%.
 
Zanimljivosti
 
  • U 2014. godini ova kompanija je zaradila neverovatne tri milijarde dolara, a uzimajući u obzir da jedna boca  u proseku košta oko dvadeset dolara, dolazimo do cifre da je te godine Jack Daniel’s prodao oko 150 miliona boca.
  • Najpoznatija je boca ovog pića “No 7”, iako niko ne zna zasigurno šta znači ovaj broj, postoje nagadjanja da je u pitanju broj ljubavnica Džeka Denijelsa.
  • Jack Daniel’s se udružio sa kompanijom World of Coffe kako bi napravili bezalkoholnu kafu sa aromom viskija, i ovaj proizvod naišao je na jako dobar odziv na tržištu.
  • Na kraju svakog meseca zaposleni u ovoj kompaniji pored plate dobijaju i jednu bocu ovog pića.
 
 
 
Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: