Нацистичка застава на врху Кавказа

Submitted by Владимир Орбовић on 17/03/2013 - 17:48

nazi1Неуспех Трећег Рајха и њихових савезника да освоје Москву, престоницу СССР, током офанзиве 1941. године, натерао их је да крену ка југу, односно нафтним пољима испод Кавказа. Група армија Југ је кренула у напад 28. јуна 1942. године ка Вороњежу (Вороњеж је пао у руке нациста 7. јула 1942) а затим је пратила реку Дон ка југу. Ростов је освојен 24. јула 1942. године а следећи град који је пао је био Мајкоп (9. августа 1942) а онда и Краснодар. Пут Стаљинграда кренула је 6. армија док је 1. Панцер армија Евалда фон Клајста кренула даље ка југу и досегнула обронке планине Кавказ. Планинске јединице Краљевине Румуније крајем августа 1942. придружиле су се Кавкаској кампањи а једнице 3. и 4. армије Краљевине Румуније чистиле су Азовско приморје. Немачке јединице су 14. августа 1942. прешле реку Кубан код Краснодара (Краснодар је пао 18. августа 1942), да би следећег дана напали Грозни.

 

Немачка 1. планинска стрељачка дивизија Еделвајс добила је задатак да стави заставу Трећег Рајха на врх Кавказа, Елбрус (5 642 м). Борба се водила за превоје Малгобек, Моздок, Владикавказ који су добро брањени. Батољон којим је командовао пуковник Харолд вон Хиршфелд 16. августа направио је лажни напад и досегнуо је Кадар Горге. Јединица од 23 војника из 1. и 4. планинске једнице коју су водили капетани Хајнц Грот и Макс Гамерлер 21. августа 1942. године поставила је заставу Трећег Рајха на Елбрус. Берлински радио је одмах пренуо поруку министра за пропаганду Јозефа Гебелса да је пао цео Кавказ.

Међутим, то није дуго потрајало јер су совјетске трупе кренуле у противнапад крајем децембра. Противнапад је био успешан и 4. фебруара алпско одељење оперативне групе Закавкаског фронта добија задатак да скине са врха Елбруса заставу Трећег Рајха и постави државне заставе СССР. Задатак је успешно извршен 13. фебруара 1943. године под командом мајстора спорта капетана Александра Гусева. Они су још и истражили бивше базе нациста на врху Елбруса.

 

nazi2

Харолд фон Хиршфелд

 

 nazi4

Јединица која је поставила заставе на Елбрусу

 

 nazi3

Нацистичке заставе на Елбрусу

 

  nazi5

Источни фронт 1942. (кликните да бисте видели увећану слику)

 

(на насловној фотографији: Нацистичка планинска јединица поставља заставу на врх Елбруса 21. августа 1942.)

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: