Valeri Brumelj: Atletičar čija se sredl tehnika pamti!

Submitted by Aleksandar Mili... on 22/03/2015 - 16:34

1 Valeri Brumelj

Ljubitelji atletike imaju priliku da iz godine u godinu uživaju u bravurama svetskih majstora u različitim disciplinama. Iz decenije u deceniju su nove tehnike omogućavale znatno bolje rezultate. Takvu sudbinu je doživeo skok u vis kada je 1968, na Olimpijskim igrama u Meksiku, Amerikanac Dik Fosberi izveo skok leđnom tehnikom koja je i danas u upotrebi. Fosberi je osvojio olimpijsko zlato. U terminologiji se ovakav skok zove fosberi stil.

Ipak, tema ove priče neće biti Dik Fosberi koji je nesumnjivo doprineo napretku i pre svega tehničkom usavršavanju ove atletske discipline. Naredni stupci biće posvećeni nekadašnjem evropskom i olimpijskom šampionu u skoku u vis – Valeriju Brumelju. On je mnogo težom sredl tehnikom šest puta obarao svetski rekord. Sredl tehnika je skok u kom su lice i stomak okrenuti prema lestvici.

Sovjetski atletičar Valerij Brumelj je rođen 14. aprila 1942. godine u selu Razvedki, u Rusiji. Zbog specifične tehnike skakanja i ostvarenih rezultata smatra se jednim od najboljih skakača u vis svih vremena. Sportom je počeo da se bavi sa 12, a već sa 16 godina je nagovestio ozbiljne rezultate, kada je sredl tehnikom preskočio dva metra. Sa samo 18 godina je oborio sovjetski rekord u ovoj disciplini, preskočivši 2,17 m. Te iste 1960. godine je učestvovao na Olimpijskim igrama u Rimu, na kojima je osvojio srebrnu medalju. Zapravo, on je imao isti rezultat kao i Robert Šavlakadze, ali iz više pokušaja, pa je zlatno odličje otišlo u ruke rivala. Svetski rekord rušio je čak šest puta u periodu od 1961. do 1963. godine.

Sa Amerikancem Džonom Tomasom sastao se tri puta 1961. godine i potpuno ga nadigrao. U njujorškom Medison Skver Gardenu Brumelj je ostvario rezultat od 2,18 m, i tako postao prvi stranac koji je poneo titulu šampiona na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Američkih Država. Samo dve godine kasnije, tačnije 21. jula 1963. godine, u dvorani Lužniki u Moskvi, u prisustvi tadašnjeg predsednika Sovjetskog Saveza Nikite Hruščova, Valerij Brumelj je ponovo porazio Džona Tomasa, oborivši svetski rekord.

2 Valeri Brumelj

U svojoj karijeri je Brumelj osvojio gotovo sva značajnija takmičenja. Šampion Sovjetskog Saveza je bio je tri puta (1961, 1962. i 1963). Evropski prvak je bio u Beogradu 1962, dok je šampion Univerziteskih igara bio 1961. u Sofiji i 1963. u Porto Alegreu. Najvredniju i najznačajniju medalju je osvojio 1964. godine u Tokiju, kada je postao olimpijski prvak rezultatom od 2,18 m.

Karijera ovog sjajnog atletičara bi bila, verovatno, još upečatljivija da se 1965. godine nije desila motociklistička nesreća u kojoj je Valerij Brumelj teško povređen. Desna noga mu je bila pred amputacijom, ali je, nizom operacija profesora doktora Gavrila Ilizarova i njegovog tima, spasena. Za tri godine je njegova desna noga pretrpela 25 malih i sedam velikih operacija. Iako se posle dužeg oporavka nakratko vratio sportskoj karijeri, Valeri Brumelj više nije uspeo da dostigne nivo koji je imao pre teške povrede.

Valerij Brumelj je dobitnik i prestižnih sportskih priznanja. Dva puta je, 1961. i 1963. godine, proglašen za najboljeg sportistu sveta. Priznanje „Zasluženjij Master sporta” Sovjetskog Saveza dobio je 1961. Za atletičara godine je proglašen 1963. Uprkos teškim povredama noge i dugotrajnom oporavku, 1967. godine je diplomirao na Centralnom institutu za fizičku kulturu.

Pored toga što je poznat i priznat sportista, Valerij Brumelj se dokazao i kao pisac i dramaturg. On se 1969. godine pojavljuje kao koautor romana „Iznad šanka je visina”. Dve godine kasnije je objavio knjigu „Visina” koju je posvetio Gavrilu Ilizarovu. U časopisu „Mlada garda” je 1979. godine objavljen roman Valerija Brumelja „Neće se promeniti”. Potom je ovaj roman objavljen kao knjiga i preveden na sedam jezika.

Od 1974. godine Brumelj je radio kao dramaturg. On je napisao predstavu „Doktor Nazarov” koju je posvetio doktoru Ilizarovu, u znak zahvalosti za sve što je učinio dok je bio u bolničkoj postelji. Među značajnim ostvarenjima nekada uspešnog sportiste bila su „Olimpijska komedija”, „Urlici iz mase”.... Ove predstave su uspešno izvedene u mnogim pozorištima (Sverdlovsko, Kurgansko, Talinsko...).

Komunističkoj partiji se pridružio 1964. godine. Nagrađen je Ordenom crvene zastave za rad.

Valerij Brumelj je preminuo 26. januara 2003. godine u Moskvi.

 Svetski rekordi Valeri Brumelja

 Visina

Datum rekorda

 Mesto

Ostali podaci

 2,23 m

 18. 6. 1961.

 Moskva

 Meč SSSR–SAD

 2,24 m

 16. 7. 1961.

 Moskva

 

 2,25 m

 31. 8. 1961.

 Sofija

Bugarska, Univerzijada

 2,26 m

 22. 7. 1962.

Palo Alto

Kalifornija, SAD

 2,27 m

 29. 9. 1962.

 Moskva

 

 2,28 m

 21. 7. 1963.

 Moskva

 Meč SSSR–SAD

 

 

 

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by Evans (not verified) on 23/01/2017 - 14:56
Da li neko zna nesto o ruskom filmu koji je snimljen na slicnu temu, glavni junak se zove Viktor Motilj. Ako zna, nek napise ime filma. To je sjajan film, emitovan je jako davno na tv.