Freaks and Geeks (1999-2000)

Submitted by Bogdan Panović on 08/02/2013 - 00:22

Freaks and Geeks

Ova serija često se kotira kao jedna od najboljih među serijama koje su otkazane. Snimljeno je 18 epizoda, ali nisu sve ni bile prikazane. Američka televizija NBC na kojoj je serija originalno emitovana otkazala je seriju nakon 12 epizoda. Ostalih 6 epizoda su kasnije emitovane kako na samom NBC-u tako i na jednom od FOX-ovih bivših kanala. Kvalitet serije su prepoznali brojni američki magazini i sajtovi koji retko propuste priliku da seriju stave na neku od lista koje se tiču najboljih proizvoda američke TV produkcije.

Autor serije i pisac nekoliko epizoda je Paul Feig, iskusno ime američke televizije , koji je pored manjih ili većih glumačkih zadataka kako na televiziji tako i na filmu, poznat i po režiranju brojnih epizoda serija poput Arrested Development i The Office, a 2011. se proslavio režirajući bioskopski hit Bridesmaids. Kao izvršni producent pojavljuje se Judd Apatow, još jedno poznato ime, sa dugačkom listom producentskih, rediteljskih i spisatljeskih poslova iza sebe, kako na televiziji tako i na filmu. Neki od filmova su već pomenuti Bridesmaids, zatim Pineapple Express, Superbad, The 40-Year-Old Virgin ili The Cable Guy koji je snimljen pre ove serije. Što se tiče serija radio je između ostalog i na seriji Undeclared koja je idejni naslednik Freaks and Geeks i koja je takođe otkazana, a poslednji projekat na televiziji mu je nova serija HBO-a Girls. Pored producentskog posla na Freaks and Geeks, režirao je i napisao, takođe, nekoliko epizoda.

Serija je tinejdžerska drama-komedija. Sam žanr je dovoljan da odbije mnoge, s obzirom na veliki broj loših serija koje su se bavile problemima tinejdžera. Međutim, gotovo neočekivano, serija je prilično kvalitetna. Za razliku od serija iz istog miljea koje su tinejdžerski život obrađivale površno, u Freaks and Geeks je on prikazan realistično, detaljno, bez mnogo klišea, na jedan simpatičan i inteligentan način. Glavni likovi su Lindsay Weir koju tumači Linda Cardellini i njen mlađi brat Sam koga tumači John Francis Daley. Njih dvoje pohađaju srednju školu u fiktivnom predgrađu Detroita. Osnovne premise serije su promena kroz koju Lindsay prolazi od odličnog učenika ka "neposlušnoj" devojci koja se druži sa problematičnim đacima (freaks) i pokušaji Sama da se sa svojim drugarima (geeks) uklopi u okruženje. Uz pregršt tužnih, nostalgičnih scena, koje smo gotovo svi na neki način iskusili tokom osnovne ili srednje škole ali isto tako i uz pregršt duhovitih scena, serija zavređuje pažnju. Taj odnos komedije i drame je dobro izbalansiran. Likovi su interesantni, i oni koji se česće i oni koji se ređe pojavljuju, ne deluju izveštačeno, i to mogu da budu osobe kakve smo nekad znali ili možda kakvi smo sami bili.

Freaks and Geeks 2

Dijalozi i situacije su znalački odrađeni, gluma je odlična, hemija između glumaca dobra, a serija i može da se pohvali dobrom glumačkom postavom. Iako dvoje glavnih glumaca, vrlo verovatno, baš i nisu poznati publici kod nas, James Franco, Jason Segel i Seth Rogen sigurno jesu, a malo stariji će prepoznati i Joea Flahertya koji tumači ulogu oca dvoje glavnih likova a koji je poznat nama u Srbiji po ulozi u seriji Police Academy, koja se izvesno vreme prikazivala na jednoj od domaćih TV stanica. Ostali glumci su se pojavljivali u velikom broju drugih serija ali i filmova, a u seriji se pojavljuje i nekoliko gostujućih zvezda, svaka po epizodi, koje su manje ili više poznate. Tu su recimo Jason Schwartzman ili Shia LaBeouf u jednoj od svojih ranijih uloga. Serija je još više interesantna i što se ne dešava u periodu kada je snimana (kraj devedesetih), već je smeštena u 1980-1981. godinu i tako i koristi muziku iz tog perioda. Dosta novca je otišlo upravo na otkupljivanje prava na pesme raznih rok, pop, disco i new wave izvođača ali to je samo još jedan od razloga što je taj period ubedljivo oživljen. I uvek je dobro čuti kvalitetnu pesmu iskorišćenu na efektan način u seriji ili filmu, kao što je slučaj ovde.

Seriji i njenim autorima je  svakako učinjena nepravda zbog otkazivanja usled loše gledanosti. Publici ponajviše. Ovako za seriju mnogi nisu čuli, a uz samo 18 epizoda (od po nesto vise od 40 minuta po svakoj) serija ne zahteva mnogo uloženog vremena za gledanje i svakako vredi posvetiti joj se. Epizode su ujednačenog kvaliteta, svaka gotovo može da se pojedinačno gleda, i svako će verovatno pronaći nešto u nekoj od tih epizoda što će ga podsetiti na njegove tinejdžerske dane. Tako da u seriji mogu da uživaju svi a ne samo mlađa populacija kako bi na prvi pogled izgledalo. Drugi je kontinent ali neke stvari su svuda iste. Freaks and Geeks nikada neće biti proglašena za najbolju seriju ikada, ali sa svojim toplim, iskrenim prikazom tinejdžera, njihovih problema, nedoumica, lepih i manje lepih momenata, njihovih međusobnih odnosa i odnosa prema prorodici i sredini, ova serija zaslužuje najviše mesto barem u svom žanru.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo materijala ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: