Jubilarna 50. Župska berba

Submitted by Nataša Đuričić on 14/09/2013 - 19:55

1 - Jubilarna 50. Župska berba

Kao i svake godine krajem septembra, u našoj Župi se održava manisfestacija Župska berba. Ove godine je ipak malo drugačije, slavimo jubilej - 50 godina nije mala stvar. Za one koji ne znaju o kakvoj je manifestaciji reč, ukratko ću napisati i, nadam se, pobuditi u Vama želju da je posetite.

2 - Jubilarna 50. Župska berba

U svim krajevima Srbije septembar je mesec berbe grožđa, ali Župa je ipak posebna. Ona ima svoju Fontanu vina, jedinstvenu u svetu, iz koje Vam vino toče župske devojke. Ideja o održavanju dana berbe grožđa nastala je davne 1963. među turističkim radnicima i privrednicima. Fontana vina će i ove godine, kao i svake prethodne od 1969, posetiocima podeliti oko 20 000 litara vina. „Vino Župa” će svim ljubiteljima dobre kapljice omogućiti da se okrepe i popiju dobru, staru župsku ružicu.

3 - Jubilarna 50. Župska berba

Kada se okrepite, nastavićete Vinskom ulicom, u kojoj će Vam župski vinogradari ponuditi svoja nabolja vina i ostale proizvode od grožđa. Kažem najbolja, jer u Vinskoj ulici svoje proizvode izlažu samo najbolji vinari, nešto preko tridesetak njih. Podeliće svoje tajne recepte sa Vama, daće Vam da kušate „ono moje najbolje, gutljaj jedan i videćeš šta je vino” vino, ali sve to pod uslovom da im se dopadnete, jer Župljani i danas tako funkcionišu, kod nas i dalje važi ono staro „Lepa reč i gvozdena vrata otvara” - tradicija je čudo u ovoj kotlini okruženoj Željinom, Kopaonikom, Jastrepcom i Gočom.

Poljoprivredna izložba će biti organizovana u prostorijama srednje škole Sveti Trifun. Tu ćete biti u mogućnosti da se susretnete sa kukuruzom, lubenicama, paprikom, i, naravno, grožđem, ali samo sa onim primercima koji na bilo koji način izgledom i težinom odstupaju od „normalnih” primeraka.

4 - Jubilarna 50. Župska berba

Ako ste zaljubljenik u istoriju, i za Vas imamo nešto. Vrata Muzeja vinarstva i vinogradarstva su svima otvorena. Kustosi će Vas provesti kroz sve prostorije gde ćete biti u prilici da vidite kako se to nekad vino pravilo, a imaće i odgovor na svako Vaše pitanje u vezi sa „mašinerijom” koja se nekad koristila u svrhe pravljenja vina. Takođe treba posetiti i Zavičajni muzej Župe, tamo će Vas „dočekati” Lady of Aleksandrovac, Venus de Župa, Madame de Vitkovo i Madame de Venčac - one su najznačajniji eksponati pronađeni na lokalitetu Vitkovačko polje.

Program ove manifestacije možete pogledati ako pratite link http://aleksandrovac.net/zupska-berba/465-aleksandrovac-zupska-berba-19-do-22-septembar-2013-program.html.

Na ovom sajtu takođe možete pronaći i informacije za smeštaj, ako se odlučite da u Župi budete sve vreme dok manifestacija traje, ali i informacije kako da stignete do Aleksandrovca u slučaju da nam prvi put dolazite. Dobrodošli i dođite nam ponovo!

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: