Rene Igita: Škorpion koji je oduševio svet!

Submitted by Aleksandar Mili... on 03/02/2016 - 18:22

 

Rene Igita je nekadašnji kolumbijski golman, rođen u Medeljinu 1966. godine. Zbog ekscentričnog ponašanja dobio je nadimak Ludak (El loco). U profesionalnom fudbalu, debitovao je na golu Milonariosa 1985. godine. Samo godinu dana kasnije, prešao je u Atletiko Nacional u kojem je, sa prekidom od godinu dana, boravio sve do 1997. Taj prekid bila je, kratkotrajna epizoda u Valjadolidu. Karijeru je okončao u 44. godini u Deportivu Pereiri.

Igita nije imao isključivo jednu ulogu u timu, jer se u višegodišnjoj karijeri proslavio i u davanju golova. On ih je postizao iz penala i slobodnih udaraca. Na 380 mečeva u karijeri, dao je čak 41 gol. Najveće i jedine klupske uspehe ovaj golman je ostvario u dresu Atletiko Nacionala. Sa ovim timom, Rene Igita je osvojio Kopa Libertadores 1989, dok je vicešampion u ovom takmičenju bio 6 godina kasnije. Kolumbijsku ligu osvajao je 1991. i 1994. godine. Može se pohvaliti titulama u Interkontinentalnom kupu (1989) i Interameričkom kupu (1990).

U dresu reprezentacije Kolumbije nastupao je 68 puta i postigao 3 gola protiv Finske (1988), Perua (1989) i Venecuele (1989). Učestvovao je na Svetskom prvenstvu 1990.godine, kada je Kolumbija stigla do osmine finala. Na Kopa Amerika (šampionat Južne Amerike) 1993. i 1995. godine, sa reprezentacijom Kolumbije osvojio je bronzane medalje.

Pored sportskog aspekta, za život Rene Igite vežu se i skandali. Prvi se dogodio 1993, kada je kolumbijac uhapšen zbog učešća u otmici. Naime, on je radio za kralja droge Pabla Askobara i Karlosa Molinu. Igita je bio zadužen za oslobađanje Molinove ćerke iz zatočeništva dostavljanjem novca za otkup. Za svoje usluge, on je dobio 64 000 dolara čime je prekršio kolumbijski zakon, koji zabranjuje finansijski profit u ovakvim slučajevima. Zbog toga je osuđen na 7 meseci zatvora. Zbog vremena provedenog u zatvoru nije bio spreman za planetarni šampionat 1994. U drugom skandalu, Rene Igita je 23. novembra 2004. godine bio pozitivan na kokain. U tom trenutku igrao je za ekvadorski klub Aukas.

Iako su život kolumbijskog golmana obeležili skandali, burna igračka karijera pre svega zbog njegovog temparamenta, može se reći da će među ljubiteljima fudbala Rene Igita biti zauvek upamćen. Kontraverzni golman proslavio se neverovatnom odbranom protiv Engleske na Vembliju. Šut Džejmija Rednapa zaustavio je na nesvakidašnji način, škorpionom. Ovakav vid odbrane je vrlo rizičan jer golman procenjuje let lopte bez mogućnosti da interveniše rukama. Naime golman prilikom ovakve odbrane skače napred, pozicirajući noge iznad glave. Loptu dok je celo telo u vazduhu, zaustavlja petama. Ova intervencija je učinila da Igita bude i danas u televizijskim špicama i da se njegov potez nikad ne zaboravi. Prijateljski meč Engleska – Kolumbija 6. septembra 1995. godine završen je 0:0.

 

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: