Hose Luis Čilavert

Submitted by Igor Markovich on 28/08/2013 - 13:26

Hose Luis Čilavert

Hose Luis Feliks Čilavert Gonzales (šp. José Luis Félix Chilavert González) je bivši paragvajski golman koji se smatra za jednog od najboljih u fudbalskoj istoriji. Rođen je 1965. godine, a svoju golmansku karijeru završio je 2004. godine (nezvanično već 2003). Osvojio je titulu najboljeg golmana na svetu čak tri puta (1995, 1997 i 1998. godine).

Čilavert je svoju karijeru kao mladić započeo u paragvajskom klubu Sportivo Lukenjo. Treneri i skauti su zapazili njegov neuobičajen talenat, pa je zahvaljujući tome već 1984. godine u paragvajskom klubu Guarani zagazio u profesionalne vode. Nastavio je da niže uspehe u Argentini, i to u klubu San Lorenco, u kojem je proveo čitave četiri sezone. Godine 1988. prelazi na evropski kontinent i potpisuje ugovor sa ondašnjim španskim prvoligašem Real Saragosom, u kojem će u jednoj od tri provedene sezone postići i svoj gol prvenac iz slobodnog udarca. Igrama u Saragosi Čilavert je zaslužio i prvi poziv u reprezentaciju Paragvaja u kojoj će se „zadržati” praktično do kraja svog profesionalnog staža, odnosno 2003. godine.

Hose Luis Čilavert

Na argentinsko tle Čilavert se vraća 1991. godine, u prvoligaški klub Velez Sarsfild. Provešće u istom punih deset godina i postati legenda kluba iz Buenos Ajresa. Za tu deceniju okvire gola štitio je na 341 utakmici i postigao, verovali ili ne, 48 golova. Ubrzo se po svetu pročulo o čudesnom golmanu golgeteru koji je sa žarom ulazio u svaku utakmicu. Neprikosnoveni kapiten paragvajske reprezentacije kombinacijom golmanskih parada i sjajnih šuteva iz slobodnih udaraca i sa bele tačke postao je prava fudbalska maskota i senzacija.

Uspešnu karijeru je nastavio u francuskom Strazburu (2000-2002) i urugvajskom Penjarolu (2002-2003). Uspeo je da postigne „samo” 5 golova. Pored venca najboljeg golmana, Čilavert je sa sobom poneo mnoga zvanja najkorisnijeg igrača u francuskoj i argentinskoj ligi. Da na tome nije stao, dokaz je het-trik iz 1999. ovog golmanskog maga. Niti jedan golman na svetu, ni pre, ni posle njega, nije uspeo da izvede ovakvu čaroliju. Jedino što nije uspeo je da postane najefikasniji golman u istoriji, jer ga je „prešišao” brazilski golman Rožerio Seni sa 111 postignutih golova. No, to nije postao razlog da ga mnogi sportski stručnjaci i analitičari ne definišu kao jednog od najboljih čuvara gola svih vremena.

Ostaje samo da uživate u sjajnim pogocima neustrašivog Feliksa u dresu reprezentacije Paragvaja:

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: