Zaboravljeni sportisti - Simon Ammann

Submitted by Ilija Stokić on 20/03/2013 - 20:38
sim
Svi imaju prava na svojih pet minuta slave. Međutim, nekima ih oduzimaju i kada ih pošteno zasluže. Naravno i oni imaju određenu popularnost, ali ni blizu nekim drugim sportistima, i to samo u zimskom periodu. Oni koji nam dokazuju da je u doba novogodišnjih praznika moguće odvojiti se od zemlje, pa čak i leteti, dobiće malo zasluženog prostora, makar na našem portalu. Naravno, reč je o ski skakačima, i  njihovom najboljem predstavniku Simonu Ammann-u.
 
Simon je rođen 1981. godine u Grabsu u Švajcarskoj, a odrastao u Utervaseru, poznatom skijaškom centru. Naravno tu je i počela ljubav prema zimskim sportovima, i tu je načinio prve korake ili bolje rečeno skokove. Ovaj sportista je imao veliku nesreću na samom startu karijere, možda i sreću, presudite sami. Sa nepunih 19 godina izborio je normu za ZIO u Salt Lake City-u, što je priznaćete veliki uspeh. Ali onda se desilo nešto što će mu praviti veliki problem u kasnijoj karijeri. Na tim igrama uzima dva zlata u pojedinačnoj konkurenciji (velika i srednja skakaonica), i pravi ogromno iznenađenje. Postao je prava atrakcija u Americi, čak je i gostovao kod Davida Letterman-a. A u Švajcarskoj je postao prava zvezda, i naravno to mu je laskalo, ali i predstavljalo ogroman teret.  Sa tim teretom i uspehom se mučio godinama, tačnije 5 godina, sve do famozne 2007. godine kada u Sapporou na Svetskom kupu uzima dve medalje, srebro i zlato. Tada se mislilo da se vratio na pravi put, ali onda sledi povreda i pauza sve do 2009. godine, svi su mislili da je tu kraj karijere. Ammann se sa time nije slagao i u inat svima uzeo bronzu na normalnoj skakaonici  u Liberecu na Svetskom kupu, sa još uvek rovitom povredom. Ovim uspehom je samo najavio ludnicu koja će tih godina zadesiti ski sport - 2010. osvaja prvo mesto na Svetskom prvenstvu u Planici i u generalnom plasmanu sezone. Da uspeh ne bi išao sam pobrinuo se i u Vancouveru na ZIO gde ponavlja uspeh iz 2002. godine - opet dva zlata.
 
sim4
 
Možda ima ski skakača sa konstantnim uspesima, možda i onih koji imaju više talenta, možda čak i onih koji imaju više pobeda u generalnom plasmanu, ili čak i više od 20 pojedinačnih pobeda u sezoni koliko ima Ammann. Ali niko nema ono što poseduje Simon Ammann - čak četiri zlatne olimpijske medalje, što je, priznaćete, ogroman uspeh uopšte, a ne samo u ski skokovima. Tako da svi mogu da priznaju da je ovaj čovek, kao najbolji predstavnik ovog sporta, ne zasluženo skrajnut sa zvezdanog sportskog neba.
 
sim2
 
 
 
Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: