Barselona: Grad prelepih parkova i fontana

Submitted by Aleksandar Mili... on 26/04/2015 - 12:52

Gaudijeva građevina je potpuno impresivna, u to sam se uverio. Međutim, uzbuđenju nije bio kraj. Od katedrale Sagrada Familia uputili smo se ka najvećem sportskom hramu Evrope, stadionu „Barselone” „Nou Kamp”. Po dolasku na stadion kroz tunel smo ušli u muzej u kom su izloženi svi pehari osvojeni tokom prebogate istorije ovog fudbalskog kluba. Imao sam priliku da uživo vidim prvi dres i loptu iz daleke 1899. godine. U muzeju se nalaze slike mnogih igrača koji su u određenim dekadama istorije ostavili neizbrisiv trag. Od svih je najistaknutiji bio dres sa brojem 8, koji je nosila jedna od legendi kluba – Bugarin Hristo Stoičkov. Direktno iz muzeja smo kročili na tribine „Nou Kampa”. Sedeo sam na stolici i zamišljao sve one utakmice koje sam imao prilike da vidim samo na televiziji, zamišljao kako sam jedan od devedeset devet hiljada prisutnih na utakmicama protiv „Reala”, „Valensije”, „Mančestera”, „Čelsija” i ostalih velikana evropskog fudbala. Na tribini preko puta te na kojoj sam bio stolicama je napisano Mes que un club što znači Više od kluba. Sa tribina smo se spustili u veliki šoping-centar gde smo mogli da kupimo suvenire ovog kluba. U ponudi je bilo svega, od olovki, nesesera, podmetača za čaše, pa sve do rančeva i dresova.

Sa stadiona Barselone smo otišli na potpuno drugi kraj grada, tačnije na brdo Turo del Karmel, gde se nalazi još jedno remek-delo Antonija Gaudija – Park Guelj.

2 Park Guelj

U park smo ušli prašnjavim drumom kojim se dolazi do najduže klupe na svetu. Da bi je napravio, Gaudi je razbio milione porculanskih tanjira i utisnuo stakliće u mozaike koji krase terasu. Može se reći da je ovo glavno mesto u parku. Klupa je u obliku zmije. Gaudijeva višebojna fontana u obliku zmaja nalazi se na glavnom ulazu. Veliki prolaz od klupe do unutrašnjosti parka vodi do najviše tačke ovog mesta sa koje se pruža predivan pogled na grad sa katedralom Sagrada Familia i brdom Monžuik u daljini. Čaroliju ovog mesta dopunjuju akustične gitare i još uvek neafirmisani muzičari. Uz njihove taktove došli smo do dvorane tj. palate koja je ukrašena velelepnim mozaicima. Na izlazu iz palate ugledao sam fontanu u obliku guštera i dve prelepe kuće sa više nego neobičnim dimnjacima. Sve je bilo kao u bajci. Dve pomenute kuće deluju kao da su od čokolade.

1 Park Guelj

Ono što je vrlo zanimljivo za ovaj park jeste to da je prvobitno bilo predviđeno da se na ovom mestu podigne luksuzna stambena zona, po projektu Eusebija de Guelja. Projekat je propao, pa je Antonio Gaudi park projektovao u čast svog prijatelja Guelja. Kada se saberu utisci i pažljivo pogleda način gradnje, više je nego jasno da park oslikava prepoznatljiv Gaudijev stil. Talasasti oblici, slični lavi, i izdašno ukrašeni mozaici tipični su za rad ovog arhitekte. Mozaici koji su dobijeni od polomljenih keramičkih pločica predstavljaju deo jedne posebne tehnike korišćene isključivo u katalonskom modernizmu, trenkadis tehnike. Iako zvuči pomalo neverovatno, park je projektovan samo iz jednog razloga. Cilj je bio da park omogući mir i spokoj koji se od ovakvih mesta očekuje. Ceo park se u svakom smislu ističe po svojoj jedinstvenosti i originalnosti. Istovremeno, kada se pogleda, park deluje neupadljivo u odnosu na druga Gaudijeva dostignuća poput građevina Casa Mila i La Pedrera.

Dok smo išli ka izlazu iz parka ponovo su se čuli zvukovi najrazličitijih instrumenata koji su nas iz jedne fascinantne priče izveli u stvarnost. Ovo nije fraza; teško je rečima opisati, ali ono što je Antonio Gaudi uradio u Barseloni, posle 100 godina predstavlja nešto nestvarno, bajkovito, što se graniči sa iluzijom, fantazijom i najbujnijom maštom.

Iz parka Guelj smo posle kratke vožnje stigli do Trijumfalne kapije (Arch de Triumph). Izašli smo tačno ispred ulaza u park Ćitadela (Park de la Citadella) naspram kog se nalazi pomenuta Trijumfalna kapija. Ipak, ova građevina na mene nije ostavila upečatljiv utisak jer se unikatna Trijumfalna kapija nalazi na Jelisejskim poljima u Parizu. Vremena nije bilo puno, tek toliko da provirim u park Ćitadela. Osnovan je sredinom devetnaestog veka i prilično dugo je bio samo zelena površina, da bi u budućnosti dobio neverovatan značaj. Naime, na 70 ari parka u severoistočnom delu starog grada nalazi se zoološki vrt, katalonski Parlament, jezero, nekoliko muzeja i impresivna fontana koja svojom veličinom i gracioznošću sve posetioce ostavlja bez daha. Glavni projektant fontane je Hoze Fonter, mada mnogi veruju da je presudnu ulogu za izgled fontane imao Antonio Gaudi, tada mladi student koji je radio u Fonterovoj kancelariji. Do 1872. godine je u parku postojalo sve sem zoološkog vrta. Ipak, 16 godina kasnije, Barselona je bila domaćin vrlo značajnoj izložbi koja je uticala da park bude redizajniran. To je podrazumevalo izvesne promene na ovom prostoru, pa je on obogaćen mnogim skulpturama i umetničkim delima. Zoološki vrt kojim se Barselona danas ponosi nastao je u poslednjoj deceniji 19. veka, kada je površina parka značajno povećana kako bi se ova zamisao sprovela u delo.

Magična fontana

Ubrzo smo se uputili na potpuno drugi kraj grada, na brdo Monžuik. Na njemu se nalazi istoimeni dvorac za koji se vezuju mračne strane Barselone. Na putu ka vrhu brda zastali smo kod Olimpijskog stadiona koji je sagrađen za potrebe najveće sportske smotre koja je u Barseloni održana 1992. godine. Moram reći da spoljašnjost ovog zdanja ni najmanje ne odaje da se radi o stadionu. Mnogi bi pomislili da je ovo neki od mnogobrojnih muzeja koje Barselona ima. Ipak, glavni događaj ove večeri na brdu Monžuik nije bio na vrhu brda, već u podnožju. Naime, tu se nalazi fontana, i to ne bilo kakva već Magična. Ovo je remek-delo španskog inženjera Karlesa Buigasa. Fontana predstavlja fascinantan ples vode i spektra duginih boja u ritmu muzike koji oduševljava sve prisutne. Ovo je svakako nesvakidašnji događaj i umetnost koja osvaja srce.

Magična fontana je bila samo šlag na torti, pojačavanje neverovatnog utiska koji je celokupna Barselona ostavila na mene. Ovo je grad kom ću se bez ikakve sumnje jednog dana ponovo vratiti.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: