Kulinan

Submitted by Aleksandar Mili... on 19/05/2015 - 11:02

Jednog kasnog popodneva, 26. januara 1905. godine, Frederik Vels, nadzornik rudnika u Južnoj Africi, krenuo je u rutinsku kontrolu, kada je njegovu pažnju privuklo nešto svetlucavo, nešto što je reflektovalo zrake zalazećeg sunca. Znatiželjan, on se zaustavio kako bi pogledao izbliza. Bio je 18 metara ispod površine zemlje, a predmet koji je primetio bio je nekoliko metara iznad njega, na strmoj strani rudnika. Vrlo brzo je došao do tog predmeta, i iz zemlje plavičaste boje izvadio veliki dijamant. U prvom trenutku je pomislio da nije pronašao ništa važno, da je to najobičniji komad stakla. Međutim, detaljnijim ispitivanjima je utvrđeno da se radi o dijamantu visokog kvaliteta, najvećem koji je ikada pronađen. Težina je bila 3106,75 karata. Mnogi stručnjaci veruju da je Kulinan bio deo jednog velikog kamena. Za drugi deo su rekli da ili još uvek stoji u rudniku ili je uništen u rudarskom procesu, mada je teorija o uništenju malo verovatna. Dijamant je poslat u Englesku i pritom osiguran na 1.250.000 dolara. Kupila ga je Transval Vlada (Transval je bila jedna od četiri provincijalne oblasti u Južnoafričkoj Uniji. Ustavnim promenama Južna Afrika je 1994. godine podeljena na tri nove provincije Gauteng, Limpopo i Mpumalangu) koja ga je prezentovala kralju Edvardu VII, 9. novembra 1907. godine, na njegov 66. rođendan.

Zvezda Afrike je dijamant kruškastog oblika, težine 530,20 karata. Poznat je pod imenom Kulinan I. Ime je dobio jer je jedan od devet najvećih delova koji su dobijeni sečenjem velikog dijamanta Kulinan. Kulinan II je, takođe, velike težine – 317,40 karata. Dijamant je izbrušen u obliku jastuka i zauzima centralno mesto u kraljevskoj kruni Velike Britanije. Kruna pored ovog izuzetno vrednog dijamanta ima i rubin Crni princ i safir Svetog Edvarda, ali i mnoge druge dragulje. Svaki deo krune ima svoju priču. Zvezda Afrike po veličini drži drugo mesto u svetu.

 

 

Na sledećoj slici je prikazano devet najvećih delova dijamanta Kulinan. Kao što je spomenuto, najveći deo je nazvan Kulinan I, drugi po veličini Kulinan II, i tako redom. Slika je verovatno nastala 1908. godine, godinu dana nakon što je ceo dijamant predstavljen kralju Edvardu VII.

 

Kralj Edvard je brušenje i sečenje dijamanta poverio slavnoj firmi Asčer u Amsterdamu (Asscher's Diamond Co.). Upravo je ova firma busila dijamant Ekselzior i druge poznate dragulje. Ogroman dijamant se mesecima proučavao. Gospodin Asčer je 10. februara 1908. godine postavio sečivo u prethodno pripremljeni žleb u obliku slova V i jednom ga kucnuo teškom čeličnom šipkom. Nož se slomio, ali je dijamant ostao netaknut! Drugi put je cepanje prošlo po planu. Upravo drugo cepanje je proizvelo tri glavne sekcije. Dobijeno je devet glavnih dragulja, 96 manjih brilijanata i 9,50 karata neispoliranih komadića. Devet najvećih komada je ostalo u britanskoj kruni ili u ličnom posedu kraljevske porodice.

Kralj Edvard je Kulinan I stavio na kraljevski skiptar (skiptar – palica od plemenitog metala, obložena dragim kamenjem; ima takvu snagu da njeno prisustvo može menjati vladara). Kulinan III je kruškasti dijamant težine 94,40 karata, veoma prepoznatljiv na vrhu krune kraljice Marije (Queen Mary of Teck). Može se nositi kao privezak, odnosno broš, u kombinaciji sa Kulinanom IV. Mnogi portreti kraljice Meri pokazuju da je ova dva dijamanta izuzetno često nosila u vidu broša, a tu tradiciju je nastavila i kraljica Elizabeta II. Kulinan IV je dijamant jastučastog oblika od 63,60 karata, koji je izvorno bio postavljen u kružni deo krune kraljice Marije. Ipak je mnogo češće nošen kao nakit u vidu već opisanog broša (kombinacija sa Kulinanom III).

 

Kulinan V je trouglasto-kruškasti dijamant od 18,80 karata. U originalnoj varijanti je ovaj dijamant montiran u broš za kraljicu Mariju, ali je u alternativnoj varijanti postavljen u prsten kraljičine krune kao zamena za Koh-i-Nor.

Kulinan VI je 11,50-karatni markiz. Njega je svojoj ženi kraljici Aleksandri poklonio kralj Edvard. Sada ga nosi kraljica Elizabeta, u vidu viseće kapi na smaragdnoj ogrlici. U centru ogrlice nalazi se Kulinan VIII, jastučastog oblika, dijamant od 6,80 karata.

 

Kulinan VII je dijamant – markiz od 8,80 karata. Kulinan IX je dijamant od 4,39 karata postavljen u prsten koji je napravljen za kraljicu Mariju. Ponekad ga nosi kraljica Elizabeta.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: