Manastir Kakovo: Neraskidiva veza sa Hilandarom

Submitted by Aleksandar Mili... on 28/12/2014 - 15:04

1 Manastir Kakovo

Svi su čuli za manastir Hilandar. Međutim, da li ste znali za postojanje manastirskog kompleksa izvan Svete Gore koji je u tesnoj vezi sa Hilandarom?

Krstarenje oko Svete Gore bilo je jedan novi doživljaj. Videli smo, doduše sa mora, veliki broj manastira koji se nalaze u ovoj svetoj državi. Ulazak na Svetu Goru nije moguć bez adekvatne vize koja se izdaje u Uranopolisu i bez odobrenja monaha manastira u koji se ide. Hilandar je bio van našeg dometa jer se on nalazi na drugoj strani svete planine do koje nismo išli. Vratili smo se u luku Uranopolis. Na iznenađenje svih u autobusu, vodič je rekao da naš obilazak nije završen, već da ćemo u povratku obići manastirski kompleks Kakovo. Nedaleko od Uranopolisa, na samom ulasku na Atos, blizu mesta Jerisos, nalazi se manastir Kakovo koji predstavlja glavnu ekonomiju najpoznatijeg srpskog manastira Hilandara. Tik uz regionalni put nalazi se, ispostaviće se predivan, kompleks koji ostavlja bez daha. Sa puta ulazimo kroz kapiju na posed manastira i u dužini od 100 metara sa desne strane nalazi se veliki broj maslinjaka, dok je sa leve strane ceo kompleks okružen šumom. Trava je u milimitar svuda ista. Posle maslinjaka pogled nam je zastao na ribnjaku iz kog se jedino manastir Hilandar snabdeva šaranom. Ono što smo saznali jeste to da u ovom ribnjaku ima čak 3000 kg šarana. Pogled je dalje od ribnjaka uhvatio kompletan manastirski kompleks. Prosto zastaje dah od ovog prizora. U našem vidokrugu su se našla dva konaka, crkva i crkvena prodavnica sa knjižarom. Preko malog mostića koji premošćava kanal kroz koji se dovlači voda u kompleks, ušli smo u samo središte ovog zdanja. Tačno ispred nas je prostor za prijem gostiju i ovde će vas uvek poslužiti ratlukom, vodom, sokom ili nečim drugim. Sa desne strane se nalazi prodavnica, a sa leve se uz stepenice dolazi na plato ispred crkve, dok je predivni konak nekoliko metara dalje. Na samom početku stepeništa se nalazi prvi vodenički točak koji je korišćen u Hilandaru. Sa platoa crkve pruža se pogled na ceo manastirski kompleks, odakle se vide radionice za izradu svega što je Hilandaru potrebno, ali i kuća za stanovanje stalnih gostiju – metoha.

2 Manastir Kakovo

Kompletan manastir zapravo predstavlja stolarsku radionicu u svrhu izrade predmeta za Hilandar, pre svega nameštaja, ikonostasa, stolica itd. Drvo koje se koristi u ove svrhe je kesten. Upravo manastir Kakovo ima presudnu ulogu u obnovi Hilandara od katastrofalnog požara. U prodavnici ovog manastira mogu da se kupe mnoge stvari koje se prave u Hilandaru. Ono čime se svi ponose jesu dva proizvoda koja se prave u najznačajnijoj srpskoj svetinji. To su vino i maslinovo ulje. U manastiru Kakovo posetioci imaju priliku da kupe flašu maslinovog ulja po ceni od 10 evra, dok se vino može kupiti isključivo u Hilandaru. Razlog tome je činjenica da monaška država kojoj pripada Hilandar nema regulisane odnose sa Evropskom Unijom po pitanju izvoza proizvoda. S obzirom na činjenicu da je Grčka članica EU (monaška država se nalazi na teritoriji Grčke) radi se na regulisanju pravnih regulativa kako bi se omogućilo da ovo, kako kažu jedinstveno, vino vrhunskog kvaliteta nađe svoje mesto i na tržištu van Svete Gore. Ono što je cilj manastira Hilandara jeste to da u budućnosti bude ekonomski samostalan.

3 Manastir Kakovo

Treba spomenuti da je kompletno imanje za manastir Kakovo dobijeno na poklon od jednog Turčina. Naime, čudotvorna loza Svetog Simeona sa Hilandara pomogla mu je da dobije decu, pa je on u znak zahvalnosti kupio ovo imanje i poklonio ga Hilandaru. Od tada Kakovo ima poseban i neprocenjiv značaj za Hilandar.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: