Nađa Komaneči: Istorija gimnastike ispisana na OI u Montrealu 1976. godine

Submitted by Aleksandar Mili... on 27/12/2013 - 13:42

2 Nađa Komaneči

Čudo od deteta, karijera iz snova, 8 godina zatočeništva, godinu dana pakla u Americi i konačno normalan život u poslednjih 20 godina. Često kažemo da život piše romane, i zaista to jeste tako. Osvojila je 30 medalja od 1975. do 1981. godine. Olimpijska šampionka 5 puta, evropska i svetska prvakinja 9, odnosno 2 puta. Osvojila je 5 zlatnih medalja na Letnjim univerzitetskim igrama u Bukureštu 1981. godine. Prva u istoriji gimnastike dobija ocenu 10,0. Sve ovo je za 6 godina briljantne karijere postigla rumunska gimnastičarka Nađa Komaneči, po mnogim ocenama, najbolja gimnastičarka u istoriji ovog sporta.

3 Nađa Komaneči

Rumunska sportiskinja rođena je u gradiću Onešti 12. novembra 1961. godine. Prve korake u gimnastici napravila je u školi Bele Karolja u šestoj godini. Prvi značajniji uspesi u karijeri desili su se u četrnaestoj godini na Evropskom prvenstvu u norveškom Skienu, na kom je Nađa Komaneči osvojila neverovatne 4 zlatne i 1 srebrnu medalju. Bio je to, bez ikakve sumnje, nagoveštaj sjajnih rezultata u budućnosti, kako su je već tada zvali, čuda od deteta. Sa svojih nepunih petnaest godina mlada gimnastičarka ušla je u anale ovog sporta. Na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine na dvovisinskom razboju dobija ocenu 10, što se dogodilo prvi put u istoriji gimnastike. Semafor nije bio predviđen za ocenu 10, pa je prikazao 1.0, na šta je publika negodovala. Ubrzo je nesporazum rešen i usledilo je oduševljenje u gledalištu. Upravo na ovim igrama osvojila je 5 medalja. Zlatna odličja izborena su u višeboju, dvovisinskom razboju i gredi. Srebro je osvojila u ekipnoj konkurenciji, dok je bronzanu medalju osvojila na parteru. Zaključno sa 1981. godinom, tada dvadesetogodišnja Komanečijeva ostvarila je neverovatne rezultate. Ukupno 30 medalja (21 zlatna, 7 srebrnih, 2 bronzane) završilo je u rukama Rumunke.

Za vreme egzibicione turneje po Americi 1981. godine, Nađin trener sa suprugom je tražio azil i dobio ga je. Komanečijeva se vratila u Rumuniju i usledilo je 8 godina pakla u životu Rumunke. Naime, tadašnji Čaušeskov režim je stavlja pod posebnu prismotru zbog straha da bi ona mogla pobeći. Rumunski režim je Nađi Komaneči zabranio putovanja van zemlje, čime je njena karijera bila završena. Tih godina, ona se posvetila trenerskom poslu i svoje neprocenjivo znanje prenosila na sunarodnice. U novembru 1989. godine, nekoliko nedelja pre revolucije, Nađa Komaneči uspeva da pobegne u Ameriku, gde je dobila dozvolu za boravak. Ipak, ni tu nije bio kraj patnji Komanečijeve. Konstantin Panait, koji joj je omogućio bekstvo iz Rumunije za 5 hiljada dolara, držao ju je u zatočeništvu godinu dana. Iskoristio je to tako što je od intervjua i gostovanja Nađe Komaneči po televizijama zaradio 200.000 dolara. Uz pomoć prijatelja uspela je da se preseli u Montreal, godinu dana po odlasku iz Rumunije, i konačno započne normalan život. Posle teškog života osamdesetih godina prošlog veka, Nađa Komaneči se prvi put vratila u domovinu 1994. godine sa verenikom Bartom Konerom, američkim gimnastičarem, za kog se udala u aprilu 1996. u Bukureštu.

4 Nađa Komaneči

Sa svojim suprugom, Nađa Komaneči je otvorila u Normanu privatnu gimnastičku školu. Zajedno se takmiče u revijama, a zarađeni novac daju u dobrotvorne svrhe. U čast Nađe Konaneči jedan element koji se izvodi na dvovisinskom razboju nosi njeno prezime.

1 Nađa Komaneči

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: