Zaboravljeni sportisti - Colin McRae

Submitted by mladen.radisavljevic on 30/04/2013 - 13:15
ko
 
Postoji dosta sportova u svetu kojima se ne pridaje toliko pažnje, poput raznih kolektivnih sportova. Međutim, ljubitelji auto trka, brzih vožnji i svega što takvi sportovi donose, sa žarom pričaju o reli šampionatu i reli vožnjama. U krugovima gde je reli tema broj jedan, poznavaoci i ljubitelji se uvek sete bivšeg reli šampiona Colin McRae-a.
 
Jedan od najpoznatijih bivših reli šampiona, Colin McRae, rođen je u Larnaku (Škotska), 5. avgusta 1968. Potiče iz familije, koja je gajila ljubav prema auto trkama i brzim vožnjama. Ugledavši se na svog oca, Jimmy-a McRae-a, poznatog reli vozača, poći će njegovim stopama. Svoju karijeru je započeo već davne 1986. vozeći u reli šampionatu Škotske. Prvi auto koji je vozio bio je Talbot Sunbeam
 
Brzo je napredovao u karijeri, pokazao je impozantno umeće za volanom, pa su ga često upoređivali sa reli vozačem Ari Vatanenom. Ta njegova sigurnost i smelost na stazama, dovela ga je da već 1987. prvi put nastupi na Svetskom reli šampionatu(WRC), održanom u Švedskoj. Karijeru je nastavio da gradi, vozeći mnogo kvalitetnije modele automobila, Vauxhall Nova i Ford Sierra XR 4x4. Ipak, tih godina nije imao uspeha u WRC-u, mada je osvojio 1991. i 1992. reli Velike Britanije, vozeći Prodrive Subaru.
 
kol
 
Vrativši se vožnjama u WRC-u, vozeći Subaru Impezu, prvi put pobeđuje 1993. na Novom Zelandu. To mu je dalo dodatni motiv i prvu titulu osvaja 1995. I dalje vozeći Subaru Impezu, u sledeće dve sezone ne uspeva da ponovi uspeh, završivši na drugom mestu.
Nije se zadovoljavao drugim mestima, pa 1999. počinje da vozi Ford Focus WRC za tim M-Sport Ford. Ni sa novim timom i automobilom nije uspevao da osvaja titule, već je 2000. opet bio drugi, a 2001. tek treći. Već na zalasku karijere, 2003. menja tim i počinje da vozi za Citroën, bez uspeha.
 
U timskoj konkurenciji je takođe imao zapažene uspehe, tako da je sa timom Subaru osvajao tri uzastopne titule, od 1995-1997. Isti uspeh je postigao 2003. sa Citroën-om, iako je pojedinačno podbacio. Zbog njegovih slabijih vožnji tih godina, 2004. nije potpisao ugovor i završava karijeru. Po načinu svoje vožnje sa početka karijere, kao i činjenice da je stalno bio na vrhu ili blizu njega, ostaće upamćen u istoriji WRC-a. Priznanje mu je stiglo u vidu PC simulacije sa njegovim imenom, dok mu je 1996. kraljica Elizabeta II dodelila nagradu MBE(Member of the British Empire).
 
Tragično je nastradao u helikopterskoj nesreći 2007. sa svojim petogodišnjim sinom.
 
k
 
 
 
 
Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: