„Koliba straha” (2016)

Submitted by Milos on 01/10/2016 - 11:20

cabin fever

Prošlo je više od deset godina a niko nije uradio "rimejk" mog genijalnog filma. Ilaj Rot sam pa ću to sam da učinim ali neću da ga režiram nego ću samo da produciram. Reditelj će biti neki lik. Reći ću mu da ništa ne promeni i da napravi još jedan identičan film kakav sam već snimio. Ilaj Rot sam...

I tako je nastala "Koliba straha" ("Cabin Fever"), obrada istoimenog komercijalnog hita iz 2002. godine. Reditelj nove "Kolibe" je neki Trevis Zarivni koji se ovde potpisuje kao Trevis Zi, a godina kada je ovo ostvarenje prvi put prikazano publici je 2016.

Elem, grupica mladih ljudi odlazi na odmor u kolibu koja se nalazi u američkoj bestragiji. Očekivali su provod, pivo, travu, seks a zateklo ih je nešto sasvim drugo. Reč je o smrtonosnom virusu kome ne treba mnogo da od čoveka napravi pokojnika. Kako se prenosi i odakle dolazi nije poznato, zna se samo da što pre treba pobeći sa mesta gde je ovaj mikroorganizam domaća životinja. Naravno, to neće biti lako, jer protagonistima filma automobil ostaje van voznog stanja usled niza nesrećnih događaja a pomenuta bestragija se pobrinula da ih ostavi bez signala za mobilne telefone - horor u najavi.

Ovaj film nema mnogo vrlina ali ni previše mana. Kritika ga nije dočekala blagonaklono ali mislim da su mnoge ocene i komentari u vezi sa ovim ostvarenjem prestrogi. Reč je o opuštenom filmiću koji je primeren za početnike u horor žanru. Ono što je najinteresantnije je način na koji je dat omaž "Isijavanju" ("The Shining"), genijalnom ostvarnju genijalnog Stenlija Kjubrika iz 1980. godine. U jednoj od uvodnih stena, dok se bezbrižno društvance kreće ka kolibi u kojoj bi trebalo da provedu par prijatnih dana, kamera njihov put planinskim drumom prati iz ptičije perspektive, baš kao u "Isijavanju" a ceo kadar milije muzika koja je "saputnik" i Džeka Nikolsona ka mestu svog prokletstva u Kjubrikovom delu.

Pominjanjem ovog omaža završili smo sa zanimljivim stvarima u "Kolibi straha", ostalo je kliše - sablasni klinac sa sablasnom maskom, neprijatni brđani, čudne komšije, nepotrebne scene seksa, neprofesionalni šerif i džinovski kreten koji je deo društvanca čije doživljaje pratimo. Skoro svaki događaj u filmu je lako predvidiv i iskusnog horor gledaoca skoro ništa neće iznenaditi.

"Koliba straha" svakako neće postići, tačnije već nije, komercijalni uspeh originalnog Rotovog ostvarenja i stvarno je nejasno iz kog razloga je snimljena, sigurno ne da bi laganom pričicom u žanr uvela neke buduće poklonike istog. Pravi motiv nastajanja ovog filma je veća misterija od neobičnog virusa koji vreba u šumama američkog bespuća.

Postoje horori koje svakako treba zaobići a "Kolibu" ipak ne možemo uvrstiti među takve. Ovo je film koji uprkos svemu možete pogledati. Ako baš morate...

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: