Bronzana medalja za odbojkaše Srbije na Evropskom prvenstvu

Submitted by Aleksandar Mili... on 30/09/2013 - 13:51

Bronzana medalja za odbojkaše Srbije na Evropskom prvenstvu

Odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Danskoj i Poljskoj, posle pobede nad Bugarskom sa 3:0 po setovima 25:22, 32:30, 27:25.

Samo dan posle teškog i iscrpljujućeg polufinalnog meča sa Rusima, naši odbojkaši su uspeli još jednom borbenom i srčanom igrom da osvoje publiku na stadionu Parken u Kopenhagenu i potpuno zasluženo osvoje još jednu medalju u nizu. Treba napomenuti da je publika u Danskoj bila uz naše odbojkaše, baš kao i mnogobrojni Poljaci koji su srpsku reprezentaciju bodrili kao svoju. Naklonost Poljaka verovatno potiče od proste činjenice da je Bugarska eliminisala njihove miljenike sa 3:2 u sred Gdanjska, i tako ih ostavila van borbe za medalje.

Najefikasniji u srpskom timu bili su Aleksandar Atanasijević, korektor reprezentacije sa 20 poena, dok je Nikola Kovačević zabeležio 17 poena. Marko Podraščanin, Miloš Nikić i Srećko Lisinac su novoj medalji doprineli sa po 7 poena.

Na početku duela Bugari su bolje ušli u meč, što je rezultiralo i vođstvom 8:5 na prvom tehničkom tajm-autu. Ipak reprezentacija Srbije dolazi do prepoznatljive igre i sredinom seta ima prednost sa poenom razlike. Pri vođstvu Srbije od 21:18, činilo se da će prvi set biti mirno priveden kraju, ali su se Bugari vratili i izjednačili na 22:22. Ipak, to je bio poslednji trzaj naših protivnika i Srbija je dobila prvi set sa 25:22.

1 - 2 - Bronzana medalja za odbojkaše Srbije na Evropskom prvenstvu

Drugi set počeo je vrlo slično prvom, vođstvom Bugara. Srbija ponovo sredinom seta ima prednost i na drugi tehnički tajm-aut odlazi sa 2 poena više, 16:14. Naši odbojkaši drže prednost do 24:22, ali Bugari uspevaju da izjednače na 24:24.  Zatim naši protivnici imaju dve prilike za dobijanje seta, ali je ne koriste. Srbija koristi sedmu set loptu i osvaja izuzetno neizvestan drugi set sa 32:30.

U trećem setu su bile izmenjene uloge, Srbija je vodila sa 8:5, pa sa 14:10, ali Bugari serijom od 6:1, preokreću na 16:15. Pronašli su odbojkaši naše reprezentacije poslednji atom snage i pri rezultatu 24:22 imali dve meč lopte. Bugarska je i ovog puta uspela da produži neizvesnost. Pobeda Srbije osećala se u vazduhu, što se potvrdilo realizacijom četvrte meč lopte, 27:25.

Srbiji je ovo deseta medalja na Evropskim prvenstvima u odbojci, što nas svrstava na treće mesto večne liste prvenstava Starog kontinenta. Prvu medalju, bronzanu, naša odbojka osvojila je 1975. godine na prvenstvu Evrope koje je održano u Beogradu. Isti uspeh ponovili smo u Parizu, 4 godine kasnije. Na sledeću medalju čekali smo 16. godina, da bismo u Atini 1995. godine u borbi za bronzanu medalju pobedili Bugarsku sa 3:0. Najveće uspehe ostvarili smo 2001. i 2011. godine kada smo osvajali Evropska prvenstva koja su održana u češkoj Ostravi i austrijskom Beču. U poslednjih 18. godina samo u Berlinu 2003. i Istanbulu 2009.godine nismo osvajali medalje.

 

Prvaci Evrope postali su Rusi koji su pobedili Italiju sa 3:1 po setovima 25:20, 25:22, 22:25 i 25:17.

 

Nosioci pojedinačnih priznanja su sledeći odbojkaši:

MVP: Dmitrij Muserski (Rusija)

Poenter: Aleksandar Atanasijević (Srbija)

Bloker: Srećko Lisinac (Srbija)

Fer-plej: Nikola Jovović (Srbija)

Smečer: Luka Vetori (Italija)

Server: Ivan Zajcev (Italija)

Primač: Todor Aleksijev (Bugarska)

Tehničar: Sergej Grankin (Rusija)

Libero: Aleksej Verbov (Rusija)

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: