Breaking Dexter

Submitted by Bozica on 15/07/2013 - 14:32

3

Ovo leto na malim ekranima biće i više nego uzbudljivo – vreli dani nam donose završnice dve vrhunske TV priče. Reč je o izuzetno popularnim i gledanim, a i kvalitetnim američkim serijama - ,,Dexter“ i ,,Breaking Bad“ (kod nas prevedena kao ,,Čista hemija“).

TV serije odavno više nisu potcenjena kategorija. Možda je nezahvalno porediti ih sa filmom, no svakako da serije itekako mogu doneti uzbudljive i kompleksne priče, vrhunske glumce, produkciju, scenografiju i sve ostalo što čini dobar film. I svakako, očigledna prednost je usporen tok radnje, što doprinosi maksimalnom razvoju likova i same priče. Ono što se TV sadržajima najčešće zamera je upravo taj 'umetnički' kvalitet , jer smo preplavljeni plitikim, bezličnim i krajnje predvidljivim 'sapunicima'.

Međutim, uvek ima izuzetaka – i ova dva ostvarenja su odlični primeri. Ne samo da im se  kvalitet ne može osporiti, već je i iznenađujuća sama činjenica da se tako originalne i nesvakidašnje priče sreću upravo na malom ekranu, umesto na velikom platnu.

,,Breaking Bad“ je, usudiću se da kažem, nešto najbolje što je ikad stvoreno u TV formatu. Naizgled sasvim tipična 'holivudska' priča o čoveku koji, usled teške bolesti, odlučuje da krene protiv zakona kako bi obezbedio novac za svoju porodicu – pretvara se u složenu, mračnu i nadasve uzbudljivu dramu o kojoj ćete definitivno dugo razmišljati. Serija ostvaruje upravo takav dinamičan odnos sa publikom – priča je neizvesna i puna obrta, ali i pored teške teme izuzetno  zabavna – sa odličnim, uvrnutim humorom. Glumci su zaista fantastični, i to apsolutno svi – no, Brajan Krenston, koji tumači ulogu protagoniste, Voltera Vajta, ostavlja bez daha. Hvalospev bi se mogao nastaviti u detalje i potpuno stojim iza toga da je ova serija remek-delo svog žanra.

4

Isti dojam ostavlja i ,,Dexter“, sa svojom pričom koja uzima naše uobičajene pojmove o dobru i pravdi i izvrće ih naopačke. Dekster Morgan, glavni 'junak', je forenzičar koji je u svoje  'slobodno vreme' brutalni serijski ubica. Ali njegove žrtve su samo zločinci i ubice poput njega samog – to je 'kod' po kojem ubija. Ovakva igra sa uobičajenim načelima i pogledima na psihopate ovu priču čini primamljivom i neizvesnom, a i sam scenario je odličan, takodje poduprt morbidnim humorom, dok sjajni Majkl Si Hol skoro zabrinjavajuće dobro tumači Deksterov lik na takav način da je nemoguće da ne zavolite – serijskog ubicu.

2

Ove serije se već duže vreme prikazuju - ,,Breaking Bad“ već 5, a ,,Dexter“ već 7 sezona. Ovog leta počinju finalne sezone, koje se već dugo, nestrpljivo očekuju. Osma sezona "Dexter"-a imala je premijeru 30. juna, a "Breaking Bad" počinje 11. avgusta. Ukoliko ne znate kako da utrošite slobodne letnje dane i ukoliko već niste fan, dajte ovim serijama šansu. 

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: