Sudija Dred: Najmilitantniji lik iz sveta stripa ili mračna opomena društva

Submitted by Punjeni paprikaš on 28/09/2014 - 12:54

1 Sudija Dred

Ne, u ovom tekstu se nećemo baviti masakriranjem lika iz naslova, koje je u istoimenom filmu tako (ne)uspešno obavio nesrećni Silvester Stalone. Sudija Dred nas zanima isključivo kao papirni junak, ako on to uopšte jeste.

Ako ste pripadnik organa reda koje nazivaju jednostavno „Sudije”, u prenaseljenom Megalopolisu 1 godine 2100, i imate dozvolu da laserskim pištoljem presuđujete ološu... Pa, prečku koja označava granicu klasičnog „junaštva” ste, makar u stripu, ili pomerili visoko naviše ili je bacili u blato. Sudija Dred, u tamnu kožu obučeni borac za tu i takvu pravdu, čije oči nikad nećete videti od futuristički dizajnirane kacige koju nosi, toliko se razlikuje od ostatka strip-ponude osamdesetih da ga jedino i možemo posmatrati potpuno van tog konteksta.

Karlos Eskuera je bio prvi koji je nacrtao ovaj zloslutni lik, ali je Majk Mekmahon bio taj koji je kao crtač 1977. godine potpisao prvu epizodu stripa Sudija Dred. Kod nas se čitalačka publika sa njim prvi put srela 1983, u izdanju strip-edicije Laser.

To sve, naravno, može da se sazna na internetu. Vreme je da ovom tekstu dam lični pečat. Elem, Sudiju nisam imao prilike da čitam baš često – budimo realni, ko je od vas koji ovo čitate češće držao u rukama Laser nego Lunov Magnus Strip, ili Zlatnu Seriju? Ipak, iz svog detinjstva pamtim neke epizode, poput one u kojoj se na Megalopolisu 1 pojavljuje nova moda poružnjavanja, umesto negovanja lepote. Prodaju se čirevi, bradavice, veliki nosevi, svakojaka pomagala...

Danas sam pak imao prilike da pročitam izdanje novosadske kuće Komiko, u devet epizoda koje sasvim dobro prenose suštinu ovog dela devete umetnosti. Primetio sam da ovaj strip u sebi sadrži čitav niz aluzija i referenci iz oblasti popularne kulture. Banditi pljačkaju banku i imaju likove Stanlija, Olija i Čarlija Čaplina. Nakon obavljenog „posla” menjaju likove i izgledaju poput braće Marks. Pri tom, Gručo (a ko bi drugi?) govori: „Sada možemo sebi priuštiti noć u operi.” Reč je, naravno, o aluziji na istoimeni film braće Marks. U drugoj epizodi, maglom prekrivenim Megalopolisom 1 haraju prestupnici sa likom Kvazimoda, zvonara Bogorodičine crkve u Parizu, ili Svini Toda, berberina-koljača iz Ulice Flit. Dred i ostale Sudije su tu da zavedu red, uz gomilu rečenica poput: „Biti građanin je privilegija, a ne pravo.” Njihova uniformisanost deluje orvelovski, ali društvo u kome deluju, prenaseljeno i zaraženo kriminalom kao virusom, ne može ni da bude očišćeno bez takvih branilaca reda. Naravno, da bi izbegli prebacivanja kako im je strip previše nasilan i nema pouku, scenarista Džon Vagner i crtač Brajan Boland (koji je dao upečatljivi doprinos vizuelnom izgledu glavnog lika) ne propuštaju nijednu priliku da ubace balončić teksta sa izjavama poput „zločin se ne isplati”. Pa, i ne isplati se, ako će Sudija Dred da ti bude za petama. Ovo je engleski strip a ne američki (kako mnogi misle), i izdavala ga je kuća 2000 AD. On vizuelno DELUJE američki, ponajviše zbog crtačke predimenzioniranosti nekih likova i agresivnih poteza sa mnogo senke. Međutim, on je ipak daleko od uobičajene Marvel i DC Comics produkcije.

Nastao u vreme vrhunca hladnog rata, ovaj strip ima čak i epizodu u kojoj se na Luni 1 odigrava sportsko takmičenje između predstavnika Sovjeta, logično sa sve srpom i čekićem, i lokalnog življa, koje eskalira u oružani sukob. Pošto je 2100. godine rat prevaziđen, ekipe od četiri borca plus jedna rezerva bore se za prevlast.

Da, ima neke mračne ironije u ovom stripu. Vizije mračne, nasilne budućnosti odavno su sastavni deo popularne kulture. Kojim nam putem društvo srlja, moguće je da niko drugi sem Sudije Dreda i niije kompetentan da juri i nalazi prestupnike i sudi im i presuđuje. A presuda... Zna se. Kao i u nazivu pomenutog albuma koji je kod nas objavio Komiko. Presuda je smrt.

 

Milan Katić

(Helly Cherry)

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: