NRW - New Retro Wave

Submitted by Marko T. on 09/09/2017 - 14:03

alex youth

Na internetu, posebno u YouTube komentarima ispod spotova i ostalih vidova video prezentacija pesama iz osamdesetih često se mogu uočiti rečenice u kojima se žali što su osamdesete godine dvadesetog veka prošle ili što, preovladava kod mlađe populacije, nisu rođeni u vreme umetničkog procvata osamdesetih. Iako je diskutabilno šta je tu tačno bila umetnost, a šta dela rađena po šablonu, istomišljenika je mnogo.

Pojavila se želja, ponovo, posebno među relativno mlađom populacijom koja nije imala priliku da istinski proživi taj zlatni period, da ožive ono što se smatra mrtvim. Iako ne još zvaničan žanr, već možda i samo možda brend u nastanku, NewRetroWave ili NRW okuplja, kako barem tvrde, i promoviše ono najbolje, modernu mešavinu synthpop muzičkog pravca i duh osamdesetih.

1

NWR postoji od 2011. godine i jako je brzo osvojio srca internet javnosti. Na svojem YouTube kanalu imaju veliki broj numera izvođača sa svih strana sveta; iz Indije, Tokija, Amerike, Kanade, Holandije, Grčke; neretko sa po više miliona pregleda. Trenutno aktuelna kompilacija izdata pod okriljem NWR-a, ovog puta konceptualnog karaktera je Magnatron 2.0 koja se trenutno može nabaviti na crnom i kolor vinilu, CD-u, kao i u digitalnom obliku; a na njihovoj zvaničnoj internet stranici se često mogu pronaći plejliste dostupne za preuzimanje, besplatno.

Međutim, NWR nije samo tu zbog muzike. Kako je ideja dovesti osamdesete u 21. vek, uraditi to samo kroz muziku bilo bi nepotpuno. U video klipovima se često može naći snimak neke video igre iz tog perioda, a ako video igre ipak ne smatrate formom umetnosti, na sajtu se mogu naći odeljci ’Art’ i ’Photography’ gde možete pogledati album fotografija „A Darker Side of New York in The 80's“ čiji je autor Steven Siegel, kao i slikarska dela nastala pod uticajem umetnika Patrika Negela (1945-1984).

2

Kako je fokus ipak upravo na muzici, može se izdvojiti par predstavnika: Kristine, koja dolazi iz Grčke, singlovima „The Rhythm Of Love“ i „Radio“ presdstavlja svoj album Kristine 2015. godine, potom Dead Astronauts iz SAD-a i Kanade sa svojim singlovima „Invisible creatures“ i spotom „To find her“; The Midnight iz Japana i njihov album „Days of Thunder“; LGHTNNG iz Holandije singlom „Sad Humming“ promoviše album iz 2015. godine pod nazivom „Nights Change Days“ koji se, što je interesantno, našao u prodaji i na metalnim audio kasetama. Tu su, naravno i mnogi drugi predstavnici koji prave muziku uglavnom instrumentalnog karaktera.

Zvanična stranica: https://newretrowave.com/

Magnatron 2.0: https://newretrowave.com/magnatron-20/

 

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: