3D štampači će promeniti svet

Submitted by Punjeni paprikaš on 01/01/2013 - 16:59

3D štampači će promeniti svet

Da, upravo tako! 3D printeri označavaju veliki napredak za svet i na naše iznenađenje, to je prilično blizu. Potencijal 3D štampača dostiže izvan revolucije na tržištu štampača i vodi u transformaciju kompletne industrije. Međutim, pojam 3D štampanje ne opravdava stvarne mogućnosti ove tehnologije. 3D štampači mogu da kreiraju veoma kompleksne proizvode, bilo da je reč o naprednoj medicinskoj nauci ili termoplastičnim materijalima.

Može se slobodno izjaviti da su gore spomenuti štampači ili bolje reći mašine one koje ostvaruju naše snove. „Štampaju“ sve i svašta, od hrane, preko obuće, obuće i kuće do matičnih ćelija. Naravno, za bioštampače su potrebne druge materije nego za štampače hrane, ali u svakom slučaju olakšavaju nam posao. Budućnost neće biti nezamisliv bez ovih sprava. Kod kuće, iz fotelje ćete moći da napravite sebi cipele, alat ili deo za kola. Zar nije fantastično?

Proces štampanja počinje od preciznog skeniranja i ono može da traje od par sati i do nekoliko dana u zavisnosti od kompleksnosti objekta koji se snima. Pomoću posebnog programa se može kreirati stvarčica ili predmet koji želimo napraviti. Računarska obrada snimljenog objekta traje oko jednog dana, a sam proces izrade može da potraje i nekoliko dana. Materijal koji se koristi za izradu predmeta zavisi od proizvođača štampača.

Istraživači koji rade na 3D štampačima lansirali su prvi štampač hrane za domaću upotrebu. Nazvan je “Fudini”, tvrde da predstavlja kombinaciju “tehnologije, hrane, umetnosti i dizajna”, a može da napravi bilo koju hranu. Potrebno je da se mašina dopuni sa svežim namirnicama koji će biti upotrebljeni za pripremanje hrane.

Cube 3D printer je veoma praktičan i lak za upotrebu, podjednako ga koriste i mladi i stariji. Zauzima jako malo mesto na stolu. Koristi se za štampanje malih, sitnih predmeta i figura koje možete sami osmisliti na svom računaru. Dovoljno je skinuti sa interneta potrebne softvere i „igra“ može da počne. Predmeti koji će se pripremati će biti dovoljno otporni i čvrsti. Korisnik može birati između dva materijala: ABS ili PLA koji su slični plastici. Materijali su dostupni u više boja.

Kompanija ChocaByte iz Sidneja osnovana je sa namerom da napravi 3D štampač čokolade. Sada možete da ga poručite za samo 100 dolara. Ovaj štampač radi na veoma jednostavnom principu, a to je da izrađuje predmete od čokolade koji su maksimalnih dimenzija 5,8 x 2,54 x 2,54 cm. Poseduje oko 100 vrsta unapred napravljenih šablona.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: