„Gluplji i tuplji da” (2014)

Submitted by Nikola Bočkor on 01/12/2014 - 15:18

1 „Gluplji i tuplji da” (2014)

Džim Keri i Džef Danijels su se vratili još gluplji i tuplji nego u prvom delu, ali u nastavku koji nije tako dobar kao prethodni film.

Kad već pričamo o povratnicima, valjalo bi pomenuti i rediteljski duo Bobija i Pitera Ferelija koji su bili iza kamere i u prvom delu koji im je doneo slavu i kojim su dostigli vrhunac karijere već na njenom početku, tako da ne čudi njihov povratak filmu koji ih je proslavio. Iako mi je prvi deo drag, moram priznati da ga godinama nisam pogledao, tako da sam sa pomalo mutnim sećanjem na prvi deo otišao da gledam nastavak, pa će se shodno tome moje poređenje ta dva dela svesti samo na konstataciju da mi je prvi deo bolji i draži, što ne znači da je nastavak loš. Što se tiče smislenosti likova i priče, ovaj film je glup do bola, i u nekim drugim slučajevima bi to bila ozbiljna kritka, ali ovde je ta glupost donekle poenta i tema filma. Sve je glupo i besmisleno! Ovaj film tačno zna šta jeste i šta želi da postigne. Zna da nema dobru priču, poentu, smisao niti neku iole ozbiljniju dramaturšku komponentu. Ovde se čak može dati argument da su priča i avantura kroz koju prolaze Hari i Lojd savršeni odraz njihovih likova, a razrešenje te priče još savršeniji izraz duha ovog filma koji je prožet glupošću naša dva junaka. Ali, ponavljam, ovaj film za razliku od nekih drugih glupih komedija to zna, ne pokušava da stoji na nogama koje nema i svestan je svojih mogućnosti i mana. Ne pokušava da bude dobar film, a upravo to ga i čini dobrom komedijom. Ne troši se previše vremena na razradu glupe priče, odnosa dosadnih likova koji nemaju empatiju kod publike i građenje smisla i poente na nivou jedne epizode Teletabisa.

2 „Gluplji i tuplji da” (2014)

Umesto svega toga, ovaj film rešeta publiku šalama i fazonima na svakih nekoliko minuta, neumorno i bez predaha. Veći deo tih fazona kod mene ne funkcioniše i mnoge šale su na nivou humora desetogodišnjeg deteta, ali ima nekoliko fazona koji su mi duhoviti, a nekoliko na koje sam se čak i slatko ismejao. I tako nešto mi je draže nego kad neka slaba komedija pokušava da izgradi smisao za koji nema osnovu; to bi izgledalo kao kad bi se Ceca odjednom bacila na rok i glumila neku umetnost. Međutim, ima i drugih komedija koje žrtvuju svaku smislenost i bilo kakvu dramaturšku strukturu radi same komedije, pa to ne uspeva. Potrebni su vam Džim Keri i Džef Danijels i jedinstvena hemija između njih dvojice da tako nešto izvučete. Džim Keri je jedan od najboljih komičara, a Džef ga sjajno upotpunjuje, i mislim da bez Kerija ne bi mogao da bude ovako dobar komičar, ali zajedno su svakako fenomenalni.

Mislim da se ljubitelji prvog dela neće razočarati, ali ne verujem ni da će se mnogo oduševiti. Svakako će im biti drago da opet vide Harija i Lojda koji su odlični koliko im ovaj film dozvoljava da budu, što mislim da će većem delu publike biti dovoljno ako želi da isključi mozak i malo se nasmeje. Mislim da će se ovaj film posebno svideti tinejdžerima koji najviše uživaju u glupoj i nezreloj komediji. Znam bar da je to bio slučaj sa mnom kad sam imao 15 godina.

 

Ocena: 6/10

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: