Vampire: The Masquerade – Bloodlines

Submitted by Anna Bellamy22 on 22/07/2014 - 12:43

1 Vampire: The Masquerade – Bloodlines

Vampiri postoje. Oni se kreću među nama, manipulišu i kradu, služe se najgnusnijim lažima, ubijaju i hipnotišu nas. To je jedna od glavnih poruka ove zaista uspešne i neobične kompjuterske igrice iz 2004. godine.

Vampiri, međutim, žele da zadrže svoju ljudsku formu. Postoje normativi kojima vampiri moraju da se pokore, a koji su, zapravo, glavna stavka ove igrice. Masquerade je termin koji označava prikrivanje, maskiranje, obmanu nečega ili nekoga. Vampiri ne smeju da ubijaju ljude dok se hrane njima, ne smeju da prikazuju svoje moći pred ljudima, ne smeju da kradu i ubijaju pred očevicima. A vampira ima različitih. Svaki od njih poseduje različite moći. Zato su ih autori igrice podelili na klanove – tako igrač koristi specifičnosti, kao i moći, svakog klana.

Što se tiče same priče – početak igrice nas uvodi u svet vampira iz perspektive jednog ljudskog bića koje, nakon burno provedene noći sa strancem, posle ugriza postaje vampir. Nakon što postane svestan/svesna (igrica nam omogućava biranje pola), shvata da je sada vampir. Tada ulaze neki ljudi (a zapravo vampiri) koji zabadaju kolac u srce novorođenom vampiru i njegovom gospodaru (sire). Otkrivamo da ih kolac kroz srce ne ubija, već to mogu vatra, elektricitet, vatreno oružje i, naravno, sunčeva svetlost, što je jedan od najvećih mitova u vezi sa ubijanjem vampira.

Tu je i ’princ vampira’ koji se obraća drugim vampirima na nekoj vrsti suđenja u pozorišnoj sali, na kom su novorođeni vampir i njegov gospodar osuđeni na smrt. Nekim čudom, međutim, novorođeni vampir je spasen, i sad mora da izvršava određene zadatke, u zamenu za svoj spasen život.

2 Vampire: The Masquerade – Bloodlines

Igrica je smeštena u gradu Los Anđelesu koji je samim svojim nazivom, na ironičan način, mesto prebivanja raznih demona i vampira. Podeljena je na 4 nivoa, kao 4 dela grada – Santa Monika (predgrađe), centar LA-a, Holivud, i Kineska četvrt. Svaki od ovih ’nivoa’ nosi određen broj zadataka koji moraju da se izvrše da bi se nastavilo sa igricom. Što se tehničkih detalja igrice tiče, ona predstavlja jednu od boljih rpg igrica i ima zaista mnogo da ponudi. Pre svega, vampiri se u igrici dele na klanove. Postoje Brujah, Gangrel, Nosferatu, Malkavian, Toreador, Tremere i Ventrue klan. Svaki od njih ima svoje specifičnosti, različite nivoe i vrste moći. Odabirom klana Malkavian ili Nosferatu, igrica poprima drugačiju dimenziju i dijalog, pa predstavlja jedno potpuno novo iskustvo. Posle svakog izvršenog zadatka, dobija se iskustvo (expirience) koje može da se potroši na povećavanje sposobnosti ili poboljšavanje moći. Između ostalog, može da se poboljša sposobnost rukovanja hladnim ili vatrenim oružjem (melee and ranged), sposobnost hakovanja kompjutera, ubeđivanje, manipulisanje ili zavođenje ljudskih bića i tome slično.

Sam tok igrice i priča koja stoji u pozadini vrlo su temeljno urađeni, pa je samo udubljivanje u događaje zagarantovano. Negativna strana je to što je za svaki ulazak u zgrade ili kuće (koje predstavljaju podnivoe) karakterističan loading, pa to usporava igricu. Autori su, međutim, uspeli da i tu manu usmere u pozitivnom smeru, stavivši zanimljivosti iz same priče koja se priča tokom igrice, ili savete kako da poboljšate kvalitet igre, u kratak tekst koji se tada prikazuje na ekranu. Muzika urađena za igricu je kvalitetna i doprinosi samoj atmosferi mračnog i demonskog sveta mitoloških bića.

Ukoliko ste ljubitelj igrica sa mitološkom pozadinom, priče koja nije obojena nasiljem, već srazmerno raspoređena tokom otkrivanja misterija, onda je ovo, svakako, igrica po vašem ukusu.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by vladdmaster (not verified) on 24/07/2014 - 19:48
Jos malo pa desetogodisnjica od izlaska igre. Odlican tekst, najbolji RPG !!