„Čuvari galaksije” (2014)

Submitted by Nikola Bočkor on 21/08/2014 - 13:08

4 „Čuvari galaksije” (2014)

Pretposlednji film „Marvelove” druge faze postavio je visok standard pred dugo iščekivani nastavak „Osvetnika” koji dolazi u bioskope sledećeg leta, i sva sreća što je u pitanju taj film, jer bi bilo kom drugom ostvarenju verovatno bilo veoma teško da prati ovaj izuzetno zabavan film. Već godinama je distribucija dobrih komedija u naše bioskope veoma slaba, pa je samo po duhovitosti ovaj film raritet među savremenim američkim filmovima, a pritom nije klasična komedija. A to je samo jedna karakteristika po kojoj se ovaj film izdvaja kao jedan od kvalitetnijih ove godine. O tehničkim aspektima i celokupnom vizuelnom izrazu ovog filma uzaludno je trošiti previše reči, ovo je film koji bi svakako trebalo da se doživi u bioskopu, jer će se jedino tako vožnja po svemiru „voziti” na pravi način, a animacija i specijalni efekti doživeti u potpunosti.

2 „Čuvari galaksije” (2014)

Daleko od toga da su filmovi naučne fantastike sa radnjom koja se odigrava u svemiru danas retki, ali jesu donekle retki oni koji ovako dobro izgledaju i čiji se izgled ovako dobro slaže sa ostalim elementima u filmu. Za tako dobru ukomponovanost zaslužan je Džejms Gan, koji je veoma dobro uspeo da izbalansira akciju, dramu i komediju, tako da ostavlja utisak duhovitog, laganog i zabavnog filma, a da se pritom ne banalizuju radnja i likovi. Tempo filma je veoma intezivan i ni u jednom trenutku ne usporava previše. Formu koju ima ovaj film često smo sretali i ranije, posebno u filmovima ovog žanra, a i zaplet je daleko od originalnog, pa mu tako izražena dinamika savršeno odgovara. Dakle, ova priča nije inovativna, ali je ovde ispričana na jedan zabavan i zanimljiv način, a za to su, između ostalog, zaslužni veoma zanimljivi likovi.

1 „Čuvari galaksije” (2014)

Krisa Prata kao Pitera Kvila najbolje upoznajemo u ovom filmu, njegov lik nosi najsentimentalniji deo priče i sa njim dobijamo najveću emotivnu dubinu, premda je kao lik veoma drčan, ali i veoma zabavan i šarmantan. Stiče se utisak čoveka koji ima veću dubinu nego što se to vidi u filmu, a dovoljno je interesantan da želite bolje da ga upoznate. Lik koji tumači Zoi Saldana ima ubedljivo najzanimljiviju pozadinsku priču, za čiji se samo rasplet može snimiti jedan poseban film. Međutim, lik koji je „ukrao” film je rakun Roket, animirani lik kome glas pozajmljuje Bredli Kuper. Ne sreće se baš često u ovakvim filmovima ovako uverljiv i autentičan karakter, a radi se o kompjuterski generisanom liku, i mislim da to govori mnogo.

3 „Čuvari galaksije” (2014)

Jedina zamerka koju mogu da uputim filmu tiče se završne borbe sa glavnim negativcem, za koju smatram da je mogla da bude odrađena mnogo bolje. Kao da im je nestalo budžeta i vremena, pa su odlučili da je malo zbrzaju. Postoji i jedna scena koja mi u filmu deluje veštački i čini mi se da je stavljena samo u svrhu pojačavanja gradacije emotivnog naboja kraja filma, ali je problem što je usmerena ka liku koji nismo upoznali i nema uticaj na gledaoca, pa scena deluje strano i van svog mesta. Ali ovaj film nosi toliko toga zabavnog i pozitivnog, i dovodi u jedno toliko pozitivno raspoloženje, da mu lako možete oprostiti neke mane.

Odlična svemirska avantura sa šablonskom pričom, koja vam se predstavlja na dinamičan i uzbudljiv način kroz veoma zanimljive likove. Ovaj film će vas nasmejati, oraspoložiti i dobro zabaviti, što dobri letnji blokbasteri i treba da rade. Toplo preporučujem da film pogledate u bioskopu.

 

Ocena: 9/10

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by mare (not verified) on 24/08/2014 - 15:16
film pruza sasvim dovoljno zabave, jedan od boljih sto se tice superheroja. izgleda predobro u 3d-u. posebno mi se svidelo sto film ne shvata sebe suvise ozbiljno, kao neki drugi superherojski pa onda to izazove kontra efekat. ovde ima taman drame i komedije kolko treba.