Jelena Isinbajeva: Kraljica visina

Submitted by Maja Simić on 21/08/2013 - 13:03

Jelena Isinbajeva: Kraljica visina

Ako se osvrnemo i pogledamo koji sportisti i sportistkinje su obeležili poslednjih deset godina, na tom spisku, svakako se nalazi i atletičarka discipline skok u vis sa motkom, Jelena Isinbajeva. Sa osvojenom zlatnom medaljom na Svetskom prvenstvu u atletici u Moskvi, najavila je završetak svoje karijere u kojoj je dva puta bila olimpijska pobednica, tri puta svetska i jednom evropska prvakinja.

Isinbajeva je prvo počela da se bavi gimnastikom, ali ubrzo je morala da promeni sport jer joj je telesna visina otežavala bavljenje gimnastikom i zato se odlučila za skok u vis sa motkom. Ova zanimljiva priča o njenom sportskom početku postala je deo kampanje kompanije Adidas pod nazivom „Impossible si nothing”, čije je zaštitno lice ova Ruskinja bila zajedno sa Dejvidom Bekamom i Lionelom Mesijem. Svoj prvi zapažen rezultat u seniorskoj konkurenciji ostvarila je na Evropskom prvenstu u Minhenu 2002. godine kada je osvojila drugo mesto iza tada najbolje atletičarke u ovoj disciplini, Svetlane Feofanove. U svom punom sjaju zasijala je na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine kada je na impresivan način osvojila zlato i oborila svetski rekord. Tada je Isinbajeva sela na tron na kom je bila nedodirljiva narednih 5 godina. Na svim takmičenjima osvajala je prvo mesto i podizala vrednost svetskog rekorda. Na kraju je stigla do cifre od 28 postavljenih svetskih rekorda. Kuriozitet je da je visinu svetskog rekorda pomerala bukvalno za po centimetar jer je po svakom oborenom rekordu dobijala i novčanu nagradu. Mnogi su je poredili sa kolegom u muškoj konkurenciji, slavnim Sergejom Bupkom, koji je bio njen mentor tokom njene brilijantne karijere. Osim uspesima, Isinbajeva je plenila svojom lepotom i harizmom. Bila je atletičarka zbog koje je publika dolazila na stadion i ostajala zajedno sa njom do kasno u noć i gledala kako obara rekorde. U zenitu svoje karijere nije imala pravu konkurenciju, tako da je borbu vodila samo sa visinama, zbog čega je i proglašena kraljicom visina. Uz Juseina Bolta, bila je zaštitno lice kraljice sportova u poslednjih 10 godina.

Jelena Isinbajeva: Kraljica visina

Ipak, njena skoro savršena karijera nije prošla bez padova. Nakon Olimpijskih igara u Pekingu 2008.  godine, gde je odbranila zlato i opet oborila svetski rekord, usledio je pad u njenoj karijeri. Promena trenera, nedostatak motivacije, povrede dovele su do toga da mnoga takmičenja propusti, a na onima na kojima je učestvovala, lošom taktikom i formom nije uspevala da osvoji prvo mesto. Na svom četvrtom učešću na Olimpijadi u Londonu osvojila je bronzanu medalju. Posle toga napravila je pauzu od godinu dana, a mnogi su se pitali da li Isinbajeva može opet da se vrati na tron. Priliku da da odgovor na to pitanje dobila je u svojoj zemlji na svetskom prvenstvu u Moskvi gde je pre 15 godina započela karijeru. Ljubitelji atletike su na stadionu Lužnjiki videli opet onu straru Jelenu Isinbajevu koja je u vrlo uzbudljivom takmičenju osvojila zlato i oduševila domaću publiku.

Jelena Isinbajeva: Kraljica visina

Posle ove pobede najavila je da se povlači jer želi da se ostvari u ulozi majke. Ipak, izjavila je da postoji mogućnost da još jednom nastupi, i to na Olimpijskim igrama u Riju 2016.

Iza nje ostaju uspesi koji je svrstavaju u red najuspešnijih atletičarki u istoriji. Prva je uspela da preskoči visinu od 5 metara, a njen svetski rekord od 5.06 metara, ostaće još dugo nedostižan za ostale atletičarke. Ostaje nam jedino da se nadamo da ćemo je ipak videti još jednom i uživati u njenim skokovima.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: