Rani filmovi Arnolda Švarcenegera

Submitted by Milos on 01/10/2014 - 12:47

1 Rani filmovi Arnolda Švarcenegera

Arnold Švarceneger je rođen 30. jula 1947. godine u Talu, u Austriji. Od ranog detinjstva je pokazivao interesovanje za sport, a u fokusu su mu posebno bili fitnes i bodibilding. Na početku sportske karijere je ostvario nekoliko uspeha na manjim evropskim takmičenjima. Hendikep je za bodibildere bio u tome što je sve do sedamdesetih taj sport omalovažavan i smatran za svojevrstan „frik-šou”, a ono što mu je bilo potrebno da se uvrsti u red opšteprihvaćenih disciplina jeste upravo osoba kao što je Švarceneger. Od kraja šezdesetih kada je debitovao u profesionalnoj konkurenciji, pa sve do maltene deceniju i po kasnije, Arnold osvaja četiri titule Mister univerzum i sedam Mister olimpija trofeja. Upravo ovakvi sportski uspesi skrenuli su pažnju holivudskih producenata na gromadu od čoveka sa jakim nemačkim akcentom. Upravo je glumačka karijera ono po čemu je Švarceneger najpoznatiji i ona mu je osiguralo mesto među besmrtnicima sedme umetnosti.

Ovaj glumac je čuven po filmovima „Terminator”, „Predator”, „Totalni opoziv”, „Istinite laži” i mnogim drugim, a malo je poznata činjenica da je pre proboja na veliku scenu ovaj bivši bodibilder glumio mahom u komedijama sumnjivog kvaliteta. Ako za tačku koja predstavlja prekretnicu u Švarcenegerovoj karijeri, odosno njegov uspon u svetu sedme umetnosti, uzmemo 1984. godinu i film „Konan varvarin”, redovi koji slede baviće se ostvarenjima kojima je popularni Arni dao svoj pečat do tog blokbastera. 

2 Rani filmovi Arnolda Švarcenegera

Prvi put se na velikom platnu pojavio daleke 1969, u filmu Artura Alana Sidelmana „Herkul u Njujorku” (Hercules in New York) gde je potpisan kao „Arnold Strong – Mister univerzum”. Ovo ostvarenje je toliko loše da je time steklo slavu, a zahvaljujući Švarcenegerovom tvrdom nemačkom naglasku čak je i sinhronizovano radi lakše razumljivosti. Iako je tada dvadesetdvogodišnjeg uspešnog bodibildera „Herkul” prestavio filmskoj publici, ovaj je nešto kasnije u životu izjavio da se kaje zbog toga što je učestvovao u tom projektu.

3 Rani filmovi Arnolda Švarcenegera

Četiri godine kasnije je snimljen „Dugi oproštaj” (The Long Goodbye), najbolji film iz Švarcenegerovog „prekonanovskog” perioda. Zli jezici će reći da je ovo ostvarenje kvalitetno upravo iz razloga što potonji guverner u njemu samo statira, i to u jednoj jedinoj sceni, ali nesumnjivo je da je glumcu u usponu i to bilo značajno za kasniju karijeru, ako ništa drugo a ono zbog saradnje sa Robertom Altmanom kome je u ovom projektu bila poverena rediteljska palica.

4 Rani filmovi Arnolda Švarcenegera

Da li slučajno ili ne, ali ’76. Arni ponovo glumi u filmu o neobičnim ljudima (kakav je bio i „Dugi oproštaj”). Za razliku od Altmanove bravure od filma, „Ostani gladan” (Stay Hungry) Boba Refelsona ne doživljava takav uspeh i ne poseduje taj kvalitet, ali je značajan za karijeru bivšeg šampiona u bodibildingu, pošto on ovde prvi put dobija nešto što liči na ozbiljnu ulogu. Koliko su njegove prethodne role bile nebitne i nezapažene govori i činjenica da je za ulogu Džoa Santa, koga ovde tumači, dobio „Zlatni globus” za najboljeg debitanta na filmu, što on nipošto nije bio.

5 Rani filmovi Arnolda Švarcenegera

Tri godine po ovom uspehu, usledio je poziv da se kao glumac nađe rame uz rame sa čuvenim Kirkom Daglasom u idiodskom ostvarenju Hala Nidama „Zlikovac” (The Villain). Švarceneger u ovoj vestern-komediji tumači lik Zgodnog Stranca. Slova „Z” i „S” iz prethodne rečenice su velika jer su početna slova pravog imena i prezimena protagoniste ovog filma – vrlo maštovito, nema šta. Nidam nas ovde vodi kroz svet koji neodoljivo podseća na crtani o Ptici Trkačici i Peri Kojotu, a zli jezici bi rekli i da je plagijat. Ono što je u „Kaktus Džeku”, kako je film takođe bio poznat, najupečatljivije jeste pojavljivanje En-Margaret koja glumi Zavodljivu Džons (opet „Z” i „Dž”, „neslučajno” veliko). Ko ne shvata o čemu pričam neka izgugla njene slike iz tog perioda...

6 Rani filmovi Arnolda Švarcenegera

Kako je nekoliko godina ranije snimio dva filma zaredom o neobičnim ljudima, tako je Arnold te 1979. igrao u dva potpuna debilizma koja su uvreda za ovaj vid umetnosti. Ovoga puta govorimo o ostvarenju Majkla Šulca „Potraga za blagom” (Scavenger Hunt). Argument za to da nema potrebe da daje izjave kako žali što je u ovoj lakridiji učestvovao, kao što je to rekao za „Herkula”, jeste činjenica da Švarci tumači zaista malu ulogu. Ovde je instruktuor u teretani, a njegov lik se pojavljuje svega nekoliko minuta.

Naredni film u kom je zvezda Arnold Švarceneger jeste upravo „Konan varvarin” koji, kako smo ranije u tekstu naveli, predstavlja prekretnicu u njegovoj karijeri, to jest granicu od koje karijera velikog sportskog šampiona i nebitnog glumca postaje nešto sasvim drugo; ona od te 1984. godine dobija novu dimenziju i definiše modernog filmskog akcionog heroja!

Da ne bude zabune, budući da se ovaj tekst bavi isključivo onim što se u Americi naziva feature film, a što bismo mogli da prevedemo kao bioskopski film, svesno nismo naveli nekoliko rola koje je Švarcenegeri imao u TV filmovima i serijama. Tako analiza ne obuhvata filmove „Srećna godišnjica i zbogom” (Happy Anniversary and Goodbye) iz 1974. i „Priča Džejn Mensfild” (The Jayne Mansfield Story) iz ’79, kao ni jednu epizodu popularne serije „Ulice San Franciska” (The Streets of San Francisco) (1977) i takođe jednu epizodu serije „Protuve sa plaže San Pedro” (The San Pedro Beach Bums) (1977).

Kakvu je filmsku karijeru Arnold Švarceneger posle te famozne uloge Konana imao i još uvek ima, verovatno zna svako ko po nivou neinformisanosti nije totalni Vojislav Koštunica. Angažovanje popularnog Arnija automatski je značilo „razbijanje” bioskopskih blagajni i masnu zaradu za producente. Došlo je do revolucije u akcionom filmu i postavljeni su novi standardi kada su u pitanju heroji ovog žanra. Ti standardi su toliko visoki da mlađe zvezde poput Džejsona Statama, Vina Dizela, Rendija Kotura, Klajva Ovena i drugih bezuspešno pokušavaju da ih nadmaše.

Arnold Švarceneger je multitalentovana ličnost, različitih interesovanja. Govorimo, dakle, o čoveku koji je postigao mnogo toga i na polju sporta i u svetu glume, a čak je iz hobija bio i gradonačelnik Kalifornije! Malo li je?

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: