The Girl with All the Gifts (2017)

Submitted by Milos on 23/05/2017 - 20:29

the girl with all the gifts poster

Svakakvih zombija ima; onih koji trče, koji su tromi, koji ne mogu da podnesu dnevnu svetlost, koji ne vide u mraku pa do onih iz filma koji će u narednih nekoliko redova biti u fokusu. Ovi nemrtvi su specifični, reaguju na zvuk i miris, tako da ako ste dovoljno tihi i ukoliko ste premazani posebnom kremom koja će vas koju čulu njuha živih mrtvaca učiniti neinteresantnim, prilično ste bezbedni. Elem, reč je o ostvarenju "Posebna" ("The Girl with All the Gifts") iz 2016. godine reditelja Kolma Mekkartija. Delo o kome govorimo je sasvim gledljivo i nešto je što bi svakako moglo da zaintrigira savesnog obožavaoca zombi podžanra.

Postapokaliptična Engleska je preplavljena "gladnima" (termin koji definiše zombija u ovom filmu). U dobro čuvanoj vojnoj bazi u toku je eksperiment. Desetine dece zaražene gljivičnim obolenjem koje od ljudi prave agresivna stvorenja željna krvi je pod budnim okom naučnog tima i vojnika specijalno obučenih za rad sa njima. Ono što ove klince razlikuje od mahnitih bića koja se nalaze van te institucije je činjenica da su oni zadržali sve osobine inteligentnog čoveka. Jedino čemu ne mogu da odole je ljudski miris koji na njih deluje kao crvena marama na bika. Posle intenzivnih naleta na bazu "gladni" uspevaju da provale unutra i nastaje opšti pokolj. Iz cele gužve, što snalažljivošću, što spletnom srećnih okolnosti, uspevaju da se izvuku i da pobegnu nastavnica zadužena za ovu posebnu decu Helen Džustenau, vođa naučnog tima doktorka Kerolin Koldvel, nekolicina vojnika predvođena narednikom Edijem Parskom i devojčica koja je do nedavno bila "pokusni kunić" Melani. Članovi ove grupice će dati sve od sebe da prežive a kako su jedna veoma heterogena ekipa u specifičnoj situaciji njihova avantura će biti sve samo ne svakidašnja.

Pred nama imamo solidan film koji ima svoje mane ali ima i novina koje nisu mnogo puta viđene kada su zombiji u pitanju. Tu pre svega mislim na ranije pomenutu činjenicu da "gladni" ne mogu da detektuju čoveka ukoliko ga na čuju ili ne namirišu. Tek pošto je jedan od ta dva uslova ispunjen homosapiens postaje dostupan čulu vida nemrtvih a ujedno i plen. Interesantna ideja a takav je i sam film za koji je scenario paralelno pisan kad i knjiga istog naslova. Pero je bilo u rukama Majka Kerija i on se sasvim korektno snašao na tom nesvakidašnjem zadatku.

Koliko god prethodna činjenica bila zanimljiva verovatno je još zabavniji lik sam reditelj Kolm Mekkarti, to jest njegovo neformalno režisersko obrazovanje. Naime, kao veliki zaljubljenik u sedmu umetnost ovaj Irac pošto je odgledao gomilu filmova latio se kamere i počeo da snima. U početku to su bile kratke sekvence iz svakodnevnog života da bi vremenom ono što mu je bilo hobi postala i profesija što je zapravo recept za istinsku sreću. Vremenom se dokazao prvenstveno kao reditelj raznih serija, kratkih i televizijskih filmova a "Posebna" je njegovo prvo ostvarenje namenjeno bioskopskom platnu. 

Iako se radnja filma odigrava u Londonu, svi kadrovi su tokom sedam nedelja snimani u Birmingemu i okolini osim onih koji bi trebalo da predstave panoramu opustošene engleske prestonice a kao "stend in" je poslužio urakjinski Pripjat, grad duhova, napušten posle čuvene černobilske katastrofe.

Kritika je mahom bila pozitivna prema "Posebnoj" pa čak i prepozitivna. Činjenica je da pred nama imamo dobar film ali svakako nije nešto što zaslužuje hvalospeve. Apsolunta je preporuka kako za horor zaluđenike tako i za one kojima ovaj žanr nije najprimarniji. Verujem da će se svaki potencijalni gledalac dobro zabaviti a da ne živimo u svetu prezaštićene dečurlije Mekkartijevo delo bi moglo da bude interesantno štivo za idilično porodično po podne uz jedan, pre svega, avanturistički film.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: