Srce večnosti

Submitted by Aleksandar Mili... on 19/03/2017 - 12:11

The Heart of eternity 2

Dijamanti su oduvek izazivali mnogo uzdaha, što zbog svoje lepote, što zbog svoje vrednosti, što zbog istorije koju svaki nosi sa sobom. Posebno značajni u ovoj oblasti su dijamanti plave boje. Tu je svakako najpoznatiji dijamant Houp (45,52 karata), zatim Plavi dijamant (30,82 karata) i Srce večnosti o kojem će ovde biti reči.

Srce večnosti (The Heart of eternity) je dijamant od 27,64 karata što znači da je težak 5,528 grama. Na Institutu Amerike za dragulje, boja pvog dijamanta je označena kao „Fantastično modro-plava“. Srče večnosti je otkriveno u Južnoj Africi, u Dijamantskom rudniku (Premier Mine) januara 2000.godine. Ono što je interesantno je da proizvodnja plavih dijamanata obuhvata svega 0,1% ukupne proizvodnje rudnika. Još zanimljivije je da se jedino u ovom rudniku može iskopati kamenje plave boje. U ovom rudniku u Južnoj Africi iskopa se samo jedan dijamant plave boje godišnje koji je značajan po svojim karakteristikama. Sečenje je rađeno u Steinmec grupi koja je bila njegov vlasnik. Kasnije je dijamant prodat De Berz organizaciji. Koliko je cenjen plavi dijamant govori činjenica da je jedan kamen plave boje od 20 karata prodat za 10 miliona dolara.

Plavi dijamanti sadrže nečistoće od bora i zbog toga dijamant ima tako plavu boju koja fascinira javnost. Plava boja se često ne širi ravnomerno kroz kamen, pa se može desiti da delovi kamena budu potpuno beli. Dobiti čist plavi kamen predstavlja istinski profesionalni izazov. Da bi se opisala lepota plavih dijamanata često se koriste pojmovi poput cveća, voća, ptica, indiga, mastila itd. Koji god pojam upotrebili da bi ih opisali teško da ćemo uspeti. U kombinaciji sa bojom, briljantnošću i retkošću dolazi se do veoma posebne celine.

Od deset obojenih dijamanata koji su postigli najviše cene, čak šest je plave boje. Vrednost je od 550.000 – 580.000$ po karatu. U prevodu  1 mg košta od 2750 do 2900 $. Originalna težina Srca večnosti bila je neverovatnih 777 karata (155 grama). Kamen je presečen na 3 dela. Veći deo dobio je naziv Milenijumska zvezda, dok je ostatak zadržao ime Srce večnosti. Koliko je ovo bio bitan proces govori činjenica da je za proces sečenja i poliranja kamena, napravljena posebna soba, nalik na operacionu salu. Uslovi su bili identični koji vladaju u operacionoj sali, dakle potpuna sterilnost.

The Heart of eternity 1

Mnoge je interesovalo kako nastaju ovako lepi dijamanti. Ipak, zanatlije nisu htele da otkriju profesionalnu tajnu njihove kompanije koja je vezana za proces proizvodnje.

Srce večnosti je 2000.godine postao deo De Berz Milenijumske juvelirske kolekcije. Ova organizacija posedovala je i Milenijumsku zvezdu. Sa ostalih 10 plavih dijamanata, Srce večnosti je predstavljalo kolekciju od 118 karata (23,6 grama). Najboljim dijamantima ove boje ne postoji konkurencija među drugim draguljima. Jednostavno je nemoguće napraviti komparaciju. Kompletna kolekcija je predstavljena javnosti 7.novembra 2000.godine u Milenijumskoj dvorani u Londonu. Tada je došlo do pokušaja krađe koja je osujećena.

Dijamant Srce večnosti je bio izložen i u vašingtonskom Smitsonian muzeju, u leto 2003.godine. Izložba je trajala od 27.juna do 15.septembra i na njoj su se pored Srca večnosti mogli videti drugi neobični dijamanti. Izloženi su bili Alnat (Allnatt), Milenijumska zvezda (Millennium star), dijamant Bundeva (the Pumpkin diamond), crveni dijamant Musajev (the Moussaieff Red) koji je poznat pod imenom Crveni štit, Okeanski san (the Ocean dream) i dijamant roze boje Steinmec (Steinmetz  Pink).

Procenjena vrednost dijamanta Srce večnosti  je 16 miliona dolara.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: