Zlatni Maharadža, Musajev, Stajnmec = Dijamant

Submitted by Aleksandar Mili... on 19/03/2017 - 11:40

Golden Jubilee

Zlatni Jubil (The Golden Jubilee) je najveći brušeni dijamant na svetu, težine 545,67 karata (109,13 grama). Dizajnirao ga je i oblikovao Gabriel Tolkovski. On je poznat po tome što je oblikovao dijamant Stogodišnjica (The Centenary) koji je najveći dijamant bez mane na svetu, sa oznakom D. Tolkovski je Zlatni Jubil opisao kao vatrenu ružu jastučastog oblika. On je za 15,37 karata veći od Kulinana I, koji je poznat pod imenom Zvezda Afrike. Dijamant Zlatni Jubil otkriven je u rudniku u Južnoj Africi 1985. godine. U istom rudniku otkriveni su i drugi poznati dijamanti Kulinan (1905), Tejlor-Barton (1966) i Stogodišnjica (1986).

Ovaj dijamant je isečen iz velikog braon dijamanta težine 755,5 karata. Prvobitno, bio je poznat pod imenom “Neimenovani braon”. Za pedeset godina od ustoličenja, dijamant je predstavljen tajlandskom kralju. Dijamant je dobio blagoslov vatikanskog Pape, budističkog Patrijarha i Imama na Tajlandu. Zlatni Jubil je u vlasništvu kralja Tajlanda, Bumibol Aduljadeja. Procenjena vrednost dijamanta je između 4 i 12 miliona dolara.

the golden jubilee diamond

        

Zlatni Maharadža (The Golden Maharaja) je veliki dijamant boje zemlje koji je prikazan na Svetskom sajmu u Parizu 1937. godine. Kasnije ga je vlasnica dijamanta Ela Friedus pozajmila američkom Prirodnjačkom muzeju gde je bio 15 godina (1975-1990). Ona je prodala dijamant 1991. godine za 1,3 miliona dolara. Institut za dragulje Amerike je ovaj 65,57-karatni dijamant ocenila kao Fantastično Taman Narandžasto-Braon (Fancy Dark Orange-Brown), jasnoće VS2 i blago modifikovane metode sečenja. Iako njegova rana istorija nije poznata, on je poznat kao južnoafrički dijamant. Na Sotebijevoj aukcijskoj prodaji pod nazivom “Veličanstvena prodaja dragulja” imao je procenu vrednosti od 400.000-600.000 dolara. Ostvarena je prodajna cena od 1.382.400 $.

golden maharaja diamond

 

Duh Indije je legendarni dijamant od 90,38 karata koji je prema pričama najstariji dijamant na svetu, stariji čak i od Koh-i-Nora. Boja mu je označena sa D (najviša ocena u pogledu boje). Istorija dijamanta datira još iz 12. veka, kada ga je prema dostupnim informacijama u Englesku, donela tadašnja kraljica Francuske Eleonora od Akvitanije. Dijamant je verovatno otkriven između 1137. i 1152. godine. Tada je Eleonora bila supruga Luja Sedmog. Kada je brak sa francuskim kraljem poništen, ona se udala za Henrija Drugog, koji je ubrzo postao kralj Engleske. Eleonora mu je rodila osmoro dece, 5 sinova i 3 ćerke. Trojica sinova su bili na čelu prestola. Veruje se da je dijamant kasnije prešao u vlasništvo Ričarda Prvog (Ričard Lavlje srce), Eleonorinog i Henrijevog sina.

Dijamant se potom pojavio u 16. veku, kada ga je francuski kralj Henri II dao svojoj ljubavnici Dijani od Poatjea. To se vidi na njenim mnogobrojnim portretima u dvorcu Fonteneblo. Posle smrti Henrija Drugog, njegova kraljica Katarina Mediči je primorala Dijanu da u vlasništvo monarha vrati sve druge, koji je uključivao i Duh Indije. Potom mu se gubi svaki trag. Dragulj se pojavio posle četiri veka, tačnije 1950. godine kada ga je njujorški zlatar Hari Vinston kupio od indijskog maharadže. On je dijamant prodao ženi kanadskog milionera Kilama, da bi ga Vinston ponovo otkupio od imanja Kilam 10 godina kasnije, posle njene smrti. U julu 1967. godine, dijamant je ilustrovao Ričard Avedon. Slika prikazuje Anglosaksonsku manekenku Penelope Tri koja dijamant drži ispred njenog desnog oka. Hari Vinston je izlagao dijamant na jednoj večeri 1970. godine američkim modnim urednicima. Godinu dana kasnije ga je prodao evropskom klijentu.

briolette of india diamond

 

Crveni dijamant Musajev (The Moussaieff Red Diamond) je težak 5,11 karata (1,022 grama). Vrlo poznat nadimak ovom dragulju je Pomodarski crveni dijamant. Naime, vrlo neobičan trouglasti oblik i izražena crvena boja, su doprineli da mu Geološki Institut u Americi da pomenuti nadimak. Iako se čini da veličina ovog dijamanta nije preterana, zaključak je da je ovo najveći dijamant crvene boje na svetu. Pronašao ga je brazilski farmer 1990. godine, a obradila Vilijak Golbder grupa. Danas se ovaj dijamant nalazi u Smitsonian muzeju u Vašingtonu gde je izložen pored mnogo skupljih i poznatijih dijamanata kao što su Milenijumska zvezda, Srce večnosti itd. Procenjena vrednost Crvenog dijamanta Musajev je 20 miliona dolara.

moussaieff red diamond

 

Stajnmec dijamant (The Steinmetz Pink Diamond) je najbolji roze dijamant na svetu. Njegova težina je 59,6 karata (11,92 grama). Roze dijamanti su ekstremno retki i obično se nalaze u mnogo manjim veličinama. Dodeljena mu je najviša ocena u pogledu kvalilteta – Bez mane (Flawless). Zbog svoje izuzetnosti, retkosti, boje i oblika, ekspertima je trebalo 20 meseci rada kako bi doveli u današnje stanje. Samo jedan pogrešan potez i dijamant bi se razbio. Otkriven je 1999. godine, a prvi put je prikazan javnosti na ceremonijalnoj proslavi u Monaku 29. maja 2003. godine. Zajedno sa drugim veoma vrednim dijamantima je deo stalne postavke vašingtonskog Smitsonian muzeja. Dijamant je prodat za 83,2 miliona dolara na Sotebi aukciji u Ženevi u novembru 2013. godine. Kupac je bio Isak Vulf, koji mu je promenio ime u Ružičasti san (The Pink Dream). Ovo je ujedno bila rekorda cena za dijamant bilo koje boje, ali i rekorda cena za dragulj bilo koje vrste.

steinmetz pink diamond

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: