Dijamant „Neuporediv”

Submitted by Aleksandar Mili... on 21/04/2016 - 18:50

The Incomparable 1

Dijamant „Neuporediv” (The Incomparable) je otkriven u gradu Mbudži Maji, u Demokratskoj Republici Kongo 1980. godine. Početna težina bila je 890 karata. Interesantan podatak je da je ovaj dijamant pronašla devojčica koja se igrala u gomili šuta iza kuće svog ujaka. Ona je dala dijamant ujaku, koji ga je prodao lokalnim afričkim dilerima. Oni su ga prodali grupi libanskih trgovaca koji posluju van glavnog sedišta u Kinšasi.

Kasnije ga je u Antverpenu kupila firma De Berz. Potom je Filip Openhajmer, tada predsednik Centralne prodajne organizacije i direktor firme De Berz, prodao dijamant Donaldu Zejlu, predsedniku odbora Korporacije Zejl. On je dijamant kupio u partnerstvu sa Marvinom Samjuelsom i Luisom Glikom. Marvin Samjuels i Luis Glik su istaknute ličnosti u njujorškoj industriji dijamanata. Ogromni kamen je zvanično predstavljen u novembru 1984. godine na 75-godišnjicu Zejl korporacije.

Posao nadgledanja sečenja poveren je gospodinu Samjuelsu koji je poznat po svom iskustvu i stručnosti u ovoj oblasti. Ovaj dijamant je pokazao određene probleme. Naime, njegov osnovni oblik je izrazito nepravilan. Sa jedne strane bio je deblji, sa druge je bio grebenast. Negde bi bio uži, negde širi. Njegova površina bila je veoma gruba uz vidljive praznine, pukotine i šupljine.

The Incomparable 3

Četiri godine su potrošene na proučavanje i sečenje kamena. Vlasnici su bili suočeni sa dilemom: Da li da se obradom napravi dragulj koji će biti teži od Kulinana I (530,20 karata) ili da se napravi manji, savršen, besprekoran dragulj uklanjanjem raznih unutrašnjih nedostataka. „Nikada ne zaboravite 531 karat. To je nešto neizbrisivo, o čemu se ne može pregovarati i postoji samo jedna šansa da se taj rezultat postigne“, rekao je Samjuels. Međutim, tokom dvogodišnjeg rada na kamenu, gospodin Samjuels je sa svojim saradnicima utvrdio da će biti neophodno odreći se veličine kamena da bi se dobio daleko bolji kvalitet. Samim tim ideja o prevazilaženju težine Kulinana I postala je neostvariva. Naravno bilo je onih koji su se protivili ovoj odluci jer su pojedinci mnogo više cenili veličinu od savršenstva.

Pre nego što je počelo brušenje najvećeg komada, rad je počeo na 14 fragmenata koji su rezani iz grubog kamena. Džon Sampso Beli, tada kustos za minerologiju Smitsonian muzeja, ispitao je ove fragmente i došao do vrlo interesantnog otkrića. Prvo što je zapazio bila je varijacija u boji. Otkriće je bilo utoliko zapanjujuće jer je on mnogo puta do tad držao 890-karatni kamen u ruci, ali nikad nije zapazio ove varijacije. Neki od fragmenata bili su bogati žutom nijansom sa primesama braon boje, što je ostavljalo utisak ćilibara. Drugi su bili bledo žuti, a ostali bezbojni. Braon tonovi su došli iz najtamnijeg dela kamena i oni su uklonjeni. Sa ovim uklanjanjem ispostavilo se da je boja kamena srednje žuta. Ova ispitivanja Džona Sampsona su pomogla da se utvrdi da kamen nije ravnomerno obojen, ali da postoje čitave zone izuzetne obojenosti. Preciznije rečeno, kristal je sastavljen od oštro definisanih oblasti različitih boja. Od 14 dobijenih fragmenata najveći je težio 15,66 karata. Ostali su bili znatno manji  6,01; 5,28; 4,33;  3,45; 3,32; 3,31; 2,74 (dva fragmenta); 1,99; 1,74; 1,63; 1,52 i 1,33 karata.

The Incomparable 2

Dijamant je dobijen od najvećeg dela kamena. Težina Neuporedivog je 407,48 karata. On je treći dijamant po veličini u svetu. Jedino su Zlatni Jubilej i Kulinan I veći. Neuporediv je od strane labaratorije za dragulje ocenjen najvišim stepenom čistoće (Flawless-bez mane) i fantastično braon-žutom bojom. Institut za dragulje Amerike ocenio ga je nešto kasnije, 1988. godine.

Pre pojavljivanja na aukciji u Njujorku 19. oktobra 1988. godine, dijamant je ponuđen Kristijevima u Londonu gde je nazvan „Zlatni džin“. Pred aukciju u Njujorku, ime mu je ponovo vraćeno u Neuporediv. Ovo je najveći dijamant koji je ikada ponuđen na aukciji. Postojala je nada da bi ovaj dijamant mogao biti prodat za 20 miliona dolara, ali ta cena nije dostignuta. Ipak istorija je ispisana. Pokojni Teodor Horovic iz Ženeve dao je ponudu od 12 miliona dolara što je bila daleko najviša cena za jedan kamen u istoriji. S obzirom da je zacrtana cena bila 20 miliona dolara, ponuda nije prihvaćena.

Desetine hiljada ljudi ga je videlo, ali niko ga nije primetio. 

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: