Thug Notes: Novi pristup književnosti

Submitted by Ana Mladenović on 16/03/2014 - 14:58

1 Thug Notes: Novi pristup književnosti

Odavno se govori o tome kako slabo i retko čitamo, kako su dela velikana svetske književnosti dosadna, teška za razumevanje i kako nisu prilagođena današnjem načinu života, odnosno da zahtevaju više vremena nego što sebi možemo da priuštimo. Skoro sam prisustvovala predavanju na kom je jedan profesor izjavio kako je književnost beg od svakidašnjice koja je često ružna i od koje želimo, bar na trenutak, da se udaljimo. Delimično bih se složila sa ovakvom izjavom – književnost jeste jedan vid bežanja od života, ali ona je, pre svega, odgovor na taj isti život koji vodimo: ona odgovara na određenu situaciju, bilo da je to politička, ekonomska ili, pak, sociološka. U izvesnom smislu, ono što određuje da li će neko delo trajati kroz vreme jeste pitanje da li ono daje odgovor na prolazno nezadovoljstvo i uočene probleme, ili na nešto što perpertuira tokom vekova. Dakle, da li odgovara na večite greške koje iznova pravimo ili je posledica trenutnog stanja u društvu. Književnost nas podseća i pomaže i zato se u mnogim velikim delima svetske književnosti još uvek možemo prepoznati. Zbog toga, a i zbog opšte kulture, vredi pročitati neko „dosadno“ štivo.

Veliki problem predstavlja i činjenica koja govori u prilog tome, a to je da profesorima u osnovnim i srednjim školama nedostaje volje i entuzijazma da mladim ljudima približe ovakve sadržaje. Lektira se „preleće“, uči se iz poznatih interpretacija, često se odgovara tako da učenik pokaže samo elementarno poznavanje fabule određenog literarnog ostvarenja, a od razgovora ni reči!

4 Thug Notes: Novi pristup književnosti

I tako, slučajno šarajući internetom, naletela sam na Jutjub kanal pod nazivom „Tag nouts“ (Thug Notes) gde izvesni Sparki Svits (Sparky Sweets) koji tvrdi da ima doktorat iz književnosti svake nedelje objavi po jedan video u kojem govori o nekom delu klasične literature. Ali ne bilo kakav video! „Hamleta“, „Džejn Ejr“ i „Velikog Getsbija“ donosi nam na jedan sasvim neočekivani način. Kao da priča svojim drugarima iz kraja, koji nemaju pojma o čemu se radi, on sumira glavni tok radnje jednog od romana, pritom koristeći „gangsterski“ govor. A potom, u drugom delu videa, iznosi šta su sve kritičari rekli za to delo, kao neku vrstu parodije na „Kembridž kompanion tu...“ (Cambridge Companion to...). On nam daje kratki kritički osvrt na ova dela, upućuje nas na pravi put ka razumevanju dela. Čim sam pogledala prvi video više nisam mogla da prestanem da ih gledam. To jeste jedan od dobrih načina kojima možemo današnjoj čitalačkoj publici približiti ova književna ostvarenja, zainteresovati ih da ih pročitaju i, što je najvažnije, da shvate njihovu poruku, da shvate da nismo daleko od Šekspira, sestara Bronte i Nabokova.

Za više informacija možete posetiti fejsbuk stranicu: https://www.facebook.com/ThugNotes kao i Jutjub kanal: http://www.youtube.com/user/thugnotes.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: