Koga u čitanke?

Submitted by Marko Rakićević on 24/12/2014 - 17:30

Koga u čitanke?

...oni u principu ionako rijetko čitaju, a i to što čitaju, krive stvari čitaju...

Azra

 

Nisu potrebna nikakva istraživanja, niti nam je potrebna statistika da bismo videli da se u zapadnom delu našeg poluostrva malo čita. Ne čita se čak ni lektira, pa ni ono što je u čitankama, što bi trebalo da bude obavezno za sve đake. Najveći broj tih đaka pravda se time da je ono što su ministarstva stavila u čitanke a) neprilagođeno njihovom uzrastu i b) staromodno.

Mi smo ovom prilikom pitali muzičare koga bi oni stavili u čitanke za balkanske srednjoškolce. Pogledajmo odgovore...

Remi (Elemental, HRV): U čitanke bih stavila tekstove Hladnog Piva, Shota i Urbana. Od Hladnog Piva bih stavila tekst pjesme „Samo za taj osjećaj”, jer mislim da sjajno opisuje situaciju u kojoj smo se našli svi mi – kako u životu odvojiti „žito od kukolja”, koncentirati se na samo ono što nam je bitno i ploviti opušteno kroz život. Od Shota, tj. Elementala, stavila bih pesmu „Iz dana u dan” jer mislim da najbolje opisuje situaciju u kojoj živimo svi mi s Balkana. Iako je pjesma napisana 2004, tekst je i dalje aktuelan. A i to nam puno govori samo po sebi, zar ne? Od Urbana bih izdvojila pjesmu „Black Tattoo”, jer mislim da daje jednu novu i drukčiju perspektivu za sve one čitatelje čitanki koji se osjećaju drukčiji od drugih, nesvrstani u odnosu na ono „što masa voli”, s novom i optimističnom/realističnom perspektivom.

Iskaz (SRB): Milan Mladenović (EKV) – „Kao da je bilo nekad”, „Zemlja”, „Oči boje meda”, „Budi sam na ulici”, „Krug”. Ove pesme su pravi primeri da mnogo toga može da se kaze sa malo reči. Savršena kombinacija jednostavnih reči koje mnogo toga govore i teraju na razmišljanje. Zapravo je fenomenalno to što je autor ponudio širok spektar tumačenja tema, ubacujući određenu dozu mistike i ne otkrivajući sve detalje priče koju priča.

Kontra (BIH): U čitanke bih najprije stavio pjesmu Ede Maajke „Klimaj glavom”. Mislim da ona savršeno objašnjava sistem pranje mozga nacionalističkom retorikom na Balkanu, a i šire, vrlo jasnim i jednostavnim jezikom. Kao drugu pjesmu opet bih izabrao Eda, a ime pjesme me stalno buni. Uglavnom, mislim da se zove „Down”, a ljudima je poznatija kao „Babo moj”. Najbolji opis nestvarne boli u BiH ljudi koji su izgubili nekog, a nisu u mogućnosti ni da saznaju gdje, na koji način i zašto je ta osoba nestala. Mislim da ta pjesma daje najbolji uvid u to šta sve mržnja i rat donose sa sobom; bila bi jako dobra poruka i opomena djeci. Međutim, svi znamo ko odobrava ono što ulazi u čitanke – ministarstva za obrazovanje, tj. država. Bitno je da djecu učimo i mimo škole.

Kandžija (HRV): Stavio bih Eda Maajku, prvi album, i TBF, prvi album. Sve pjesme, da ne izdvajam sad. Zato što opisuju sve nas ovdje i stanje u glavama 90-ih. Iako, realno, ti tekstovi su u našim glavama i ovako i onako, a škola nije mjesto za previše istine, tako da nema brige.

Rambo Amadeus: Stavio bih sebe, zato što nisam lažno skroman i jasno mi je da to zaslužujem.

Nastaviće se...

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments