Kad pisci ušetaju u film...

Submitted by Bozica on 01/08/2013 - 13:35

Kad pisci ušetaju u film

Retki su i veliki oni čije knjige menjaju naš svet i poglede na njega, koji definišu umetnost i oblikuju čitave generacije. Takvi pisci čitave svoje živote predano žrtvuju za svoju misao i svoje ideale i žive svoju umetnost - pa su njihovi životi često jednako neverovatni koliko i životi njihovih likova - i zato često ekranizovani u vidu filmova. Na ovoj listi naćiće se oni filmovi o piscima koji su uspeli da udahnu život nekim od najvećih imena svetske književnosti - i tako ih ovekoveče i na velikom platnu.

Vredi pomenuti i filmove, koji nisu na listi, kao što su Wilde, Kafka, Becoming Jane, Last Station, Hemingway and Gellhorn koji takođe govore o velikim piscima, međutim, koji možda nisu dorasli da takve ličnosti predstave na dostojan način. To, doduše, važi i za neke od sledećih filmova:

 

Shadowlands (1993) - Joy Gresham (Debra Winger), C. S. Lewis (Anthony Hopkins)

Shadowlands (1993) – Ovaj film govori o velikom piscu fantastike Klajvu Luisu, i njegovom poznanstvu sa pesnikinjom Džoj Grešam, iz kojeg će se izroditi ljubav. Luis je čuven po svojim divnim knjigama o čudesnoj zemlji koja se krije u ormaru - Narniji. Film prati njegov miran život u predivnom Oksfordu, gde je radio kao predavač. Sve dok se ne pojavi Džoj, Amerikanka koja je uzdrmala njegov ušuškani, engleski svet. Ova nežna i divna priča prikazuje pisca iz sasvim neočekivanog ugla - kao dečaka koji tek treba da odraste, i suoči se sa svetom odraslih u kome nije sve baš tako magično - no tajna je u tome kako magiju pronaći.

 

Bright Star (2009) - Fanny Brawne (Abbie Cornish), John Keats (Ben Whishaw)

Bright Star (2009) – Ben Višo tumači velikog pesnika Džona Kitsa, koji je obeležio pokret romantizma u Evropi XIX veka. I ovaj film govori o ljubavi - Kitsa i njegove muze Fani Bron. Oni se upoznaju jednog proleća – i zauvek ostaju povezani, iako je njihov brak dugo bio nemoguć usled Kitsove nemaštine. Spori tok radnje omogućio je da likovi budu prikazani izrazito realistično, kao i njihov odnos. Sama estetika filma odgovara i duhu Kitsove divne i suptilne poezije.

 

Quills (2000) - Marquis de Sade (Geoffrey Rush)

Quills (2000) – Izuzetan film o kontroverznom, ali nadasve uzbudljivom piscu Markizu De Sadu, od čijeg imena je izvedena reč sadizam. Sjajna glumačka ekipa, režija i priča koja baca drugačije svetlo na često osporavanu ličnost De Sada. Radnja se odvija u sanatorijumu u kome je pisac, zbog svojih dela, zatvoren. Tu ubrzo dolazi u sukob sa upravnikom koji je kranje konzervativan i tradicionalan po pitanju metoda lečenja svojih pacijenata. Film prikazuje sudbinu čoveka nesputanog, slobodnog duha, u ovom svetu koji ni tada a ni danas nema razumevanja i sklon je brzom osuđivanju, neprihvatanju drugačijeg i nametanju nekog svog, strogog morala.

 

The Hours (2002) - Virginia Woolf (Nicole Kidman)

The Hours (2002) – Nikol Kidman osvaja Oskara za tumačenje čuvene spisateljice Virdžinije Vulf u ovom filmu. Radnja se odvija u nekoliko paralelnih priča koje, kao lajt motiv, povezuje roman Vulfove, „Gospođica Dalovej”.  Intezivan, mračan i melodramatičan, film razmatra samoubistvo, stanje mučnog beznađa koje je dovelo do ove krajnosti i samu spisateljicu, i kako se takva kobna odluka odražava i na naše najbliže.

 

Total Eclipse (1995) - Arthur Rimbaud (Leonardo DiCaprio), Paul Verlaine (David Thewlis)

Total Eclipse (1995) – Pariz XIX veka, zadimljeni barovi, besomučno opijanje apsintom i opijumom - i neki od najvećih pesnika svih vremena koji stvaraju svoju jednako opijajuću umetnost. Ovo je film o burnom i strastvenom, i najzad, destruktivnom odnosu Pola Verlena i Artura Remboa, ličnosti koje su obeležile francuski simbolizam. Iako film itekako ne uspeva da predstavi tu epohu kako treba, mladi Dikaprio savršeno dočarava nemirni duh mladog Remboa, koji je sa svojim kratkim životom ostao simbol pobunjeništva i potpunog predavanja poeziji.

 

Il Postino (1990) - Mario Ruoppolo (Massimo Troisi), Pablo Neruda (Philippe Noiret)

Il Postino (1994) – Pablo Neruda dolazi na malo italijansko ostvrvo u potrazi za azilom, a sa njim doćiće i poezija u živote meštana. Možda je ovo jedan od najboljih filmova o poeziji, jer poezija je i sam. Govori o prijateljstvu velikog pesnika sa lokalnim poštarom, koji otkriva čudesan svet reči koje zadiru duboko u dušu i pokreću ljudski duh - reči koje sačinjavaju Nerudinu moćnu poeziju. On će, kako samo to pesnici umeju, da promeni čitav život ovog „jednostavnog” poštara - tako da mu ni njegovo lepo ostrvo, ni komunizam, a ni žene, nikada više neće tako ‘jednostavno’ izgledati. Film nam savršeno dočarava kolika je snaga reči i umetnosti same.

 

My Left Foot  (1989) - Christy Brown (Daniel Day-Lewis)

My Left Foot (1989) – Ovaj dirljiv i inspirativan film priča nam životnu priču Kristija Brauna, možda manje poznatog irskog pisca i slikara, koji je čitavog života bolovao od cerebralne paralize, a pisao je i slikao - svojim levim stopalom. No, ovo je više od priče o pobedi čovekovog duha nad telom, ovo je priča o porodici i o prihvatanju. Braun je poticao iz siromašne porodice, koja je jedva sastavljala kraj sa krajem, ali koja nikada nije odustala od njega. Uprkos svim teškoćama, opštoj nemaštini, ocu alkoholičaru, sestri koja ostaje prerano trudna - oni su ostali zajedno. Takođe, ovo je priča o svim Braunovim naporima da pobedi svoju izolaciju i dopre do drugih ljudi - da voli, bude voljen i prihvaćen. Danijel Dej Luis, neverovatan glumac, zapanjuje i fascinira svojim tumačenjem ove uloge - za koju, naravno, osvaja i Oskara. Jednostavno, film koji ostavlja utisak.

 

An Angel At My Table (1990) - Janet Frame (Kerry Fox)

An Angel At My Table (1990) – Ovo je, takođe, poetičan i jako lep film o životu Dženet Frejm, novozelandske spisateljice i pesnikinje koja je, takođe, manje poznata na ovim prostorima. Život ove neverovatne žene bio je svakako nesvakidašnji - odrasla je u velikoj porodici, suočila se rano sa smrću svoje sestre, a kasnije i druge - i obe su se udavile, brat joj je bolovao od epilepsije, a njoj samoj je pogrešno dijagnostikovana šizofrenija i od lobotomije ju je u poslednjem trenutku spasla vest o dobijanju nacionalne nagrade za objavljene priče. Neshvaćena od okoline, ona se dugo borila sa svojom „različitošću”, sve dok nije postala cenjeni autor. Ovaj film nam to prikazuje na jako intiman, neposredan način, koji je samo naizgled jednostavan.

 

Sylvia (2003) - Sylvia Plath (Gwyneth Paltrow), Ted Hughes (Daniel Craig)

Sylvia (2003) – Silvija Plat je ikona američke moderne poezije, takođe vrlo popularna i među mladima, i feministkinjama. Koliko ovaj pokret ima pravo da je svojata kao svoju ikonu je diskutabilno, no sigurno je da će upravo njih naljutiti ovaj film. U ovom ostvarenju prikazana je veza pesnikinje i Teda Hjuza, takođe pesnika - i to je vrhunac ovog filma. Silvija je ovde prikazana kao potpuno podređena tom odnosu, i dolazi se do utiska da je čitava njena poezija proisticala samo iz toga. Dakle, kranje jednodimenzionalno. Iako zasigurno ne uspeva da nam na pravi način dočara lik ove umetnice, film vredi ipak pogledati zbog odlične glume, ali i kao dobar uvod da i sami postanete ljubitelj poezije Platove.

 

Before Night Falls (2000) - Reinaldo Arenas (Javier Bardem)

Before Night Falls (2000) – još jedan film koji je jednako snažan kao bilo koja vrhunska knjiga. Tamna strana kubanske revolucije oslikana kroz život Reinalda Arenasa, pisca i pesnika, homoseksualca i najzad, disidenta, koji je osetio na svojoj koži sve brutalnosti političke represije koja je na Kubi vršena prema svima koji su označeni kao „protivnici revolucije”. Pored toga, ovaj film razotkriva i život sam, ideju umetnosti, tajne seksualnosti.  Arenasa je, maestralno kao i uvek, dočarao jedan od najvećih glumaca današnjice, Havijer Bardem, a u dve sporedne uloge pojavljuje se i Džoni Dep.

 

Capote (2005) - Perry Smith (Clifton Collins Jr.), Truman Capote (Philip Seymour Hoffman)

Capote (2005) – Filip Sejmor Hofman i njegovo Oskarom nagrađeno tumačenje čuvenog Trumana Kapotea je glavni činioc ovog filma. Radnja prati Kapotea koji, sa spisateljicom Haprer Li, odlazi u Kanzas gde istražuje ubistvo porodice. Za to vreme, zbližava se i sa samim ubicom. Ovo je kontroverzan i kompleksan film, poput samog odnosa koji je Kapote razvio sa zločincem, i koji se različito može protumačiti, no zasigurno je bio vrlo intrigantan.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments