Šumadija Fest - izveštaj sa prvog dana

Submitted by Dragana Danicic on 24/08/2013 - 19:45

Šumadija fest

„Ove godine je treći po redu Šumadija Fest, koji se održava na platou ispred Šumadija Sajma. Pošto traje dva dana, mi smo se potrudili da obezbedimo i kamp u Eko parku, za ljude koji dolaze sa strane. Što se tiče učesnika muzičkog programa, ove godine imamo predivan program. Za ljubitelje repa tu su Bad Copy, Mikri i Bvana. Zatim, imamo S.A.R.S. koji je apsolutno privukao pažnju posetilaca, a tu je i Van Gogh koji je promovisao svoj novi album. U subotu, drugog dana festivala, nastupaju DJ Tom Novy iz Nemačke i DJ Geo Da Silva iz Rumunije.”

„Došli smo na ideju da ove godine bukiramo apsolutno sve, trenutno, najpopularnije izvođače. Naravno, bilo je malo teško udovoljiti svim uslovima koje su oni postavili. Recimo, Tom Novi je imao uslov da mu se obezbedi limuzina, hotel sa pet zvezdica, specijalna voda koju samo on pije i imali smo dosta muka da sve to obezbedimo, ali smo uspeli. Što se tiče posećenosti festivala i pretprodaje, zaista smo zadovoljni. Ovaj festival, pored muzičkog, ima i humanitarni karakter. Naša ideja je i da turistički predstavimo Kragujevac kao vrlo interesantnu lokaciju.” - rekao nam je sinoć, prvog dana festivala, Stefan Lazarević Laki - jedan od organizatora. 

Šumadija Fest je muzički festival koji se održava svake godine krajem avgusta u Kragujevcu, a pored muzičkog dela program festivala čine i brojna sportska dešavanja, predstave, izložbe, umetničke radionice i humanitarne akcije. Sinoć smo zabeležili ogromnu posećenost, te ćemo pokušati da vam prenesemo prijatne utiske sa događaja, jer još nije kasno otići na drugi dan festivala. Festival je osmišljen kao događaj sa tri stage-a, koji čine Main Stage, Affirmative Stage i Silent Disco Stage.

Sharks, Snakes and Planes

Na Main Stage-u neverovatno zapaženo prošli su nastupi bendova W.O.P.S, Sharks, Snakes & Planes, da bi publika tinjala u posebnoj ekstazi kada je na scenu izašao Đule sa potpuno novom postavkom Van Gogh-a. Ovaj bend nije bio dostupan za izjave, iz nepoznatih razloga, ali je napravio sjajnu atmosferu, pokazujući da još uvek nisu za penziju. Svirajući dobro poznate hitove, Đule je publici koja negoduje na prvobitnu najavu kraja njihovog nastupa, izjavio: „Ljudi, dajte se na vreme!”, da bi kasnije nastup produžio na još sat i po uz opasku: „Zašto ćutite, čuvate se za Cecu?”, te ga je publika pozdravila burnim hucima.

Đule (Van Gogh)

Još jedan velikan ovog stage-a bio je S.A.R.S. „U Srbiji jako malo nastupamo i onda koristimo svaku šansu da ispoštujemo i dođemo, tako je bilo i večeras. Znali smo da će ovde doći dosta ljudi. Vidim ovde prašnjav teren, ako ne podignemo večeras prašinu kao na Beer Fest-u, ništa nismo uradili!” - rekao nam je Žare, a tako je i bilo. S.A.R.S. je zapalio masu.

Žare (S.A.R.S.) i ja

Dok smo fotograf Jovana Gligorijević i ja čekale buduće nastupe, odlučile smo da nešto prezalogajimo, jer se na festivalu, osim pića, nude samo kokice. Savet: dobro se obezbedite hranom, osim ako ne planirate da dosta dugo pešačite do centra (mada je taksi jako jeftin) ili, ako ne želite da kao nas dve umačete kifle u paštetu, na sred parkinga Tempa - jedinog na dohvat ruke prehrambenog objekta. Nakon što su nas zabavile čari novinarskog posla, tipa parola „snađi se”, prošetale smo se do Affirmative Stage-a i naletele na Denija iz Himere koji nam je uz opasku da se on snašao i popio kafu u obližnjoj poslastičari (koja je nama promakla, potražite je), uz osmeh poručio: „Mislim da je jako dobra promocija za mlade bendove, kao što smo mi, da učestvuju na Šumadija Festu. Nadam se da ćemo izvući rock iz ovog crnila u kojem je godinama.”  

Himera

Osim Himere, ovaj stage razvalili su i bendovi Nevreme, The Cockblockers, a opšte oduševljenje publike podelili su i sa bendom Vrane Kamene: „Mi sviramo život i život svira nas, nema tu mnogo matematike. Na ovom divnom mestu smo da podelimo sebe sa ljudima. Sjajan festival, sjajni ljudi, sjajan grad! Osećam da se sada nalazimo na nekom vaganju između 90-tih i povratka u veliko crnilo i sada je momenat kada treba da se prevagne na neku normalnu stranu. Dođite, slušajte, podržite! Nemojte misliti da vaš glas nije ništa. Vi ste vrlo važni i vaše ime jeste važno! Slušajte dobro i slušajte jako!” - odlučno nam je poručio Aleksandar, njihov frontmen i nastavio da degustira pivo, koje je prosečnih cena kao i na svim festivalima.

Aleksandar (Vrane Kamene)

Večeras preporučujem nastup Igora Garniera. Organizacija je čista desetka. Dugo ne pamtim da je neki festival prošao bez bitnih propusta, kao što je ovaj. Te nije ni čudo da će se tradicija nastaviti već sledeće godine.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by Dragana Danicic on 25/08/2013 - 10:44
Neko me je obavestio da se iza miksete nalazio štand, isključivo sa roštiljem. Mnogo ljudi, uključujući nas, ga nije našlo. Eto, da znate za sledeću godinu. Izvinjavam se organizaciji Šumadija Festa. :)

Submitted by Petar (not verified) on 09/09/2013 - 02:15
Kako je propao rokenrol moze da ode u zasluzenu penziju, dovoljno je videti ovu skalameriju za neafirmisane bendove. Necu je nazvati binom jer sam vidjao podrume koji su izgledali pristojnije.