Alternativni Umak Od Brusnice

Submitted by aa.aa on 30/04/2015 - 15:02

Unhappiness where's when I was young and we didn’t give a damn. ‘Cause we were raised to see life as fun and take it if we can.

Ove stihove je otpjevao jedan od najznacajnijih alternativnih rock bendova 90-ih godina. The Cranberries, irski bend koji je obilježio svjetsku rock scenu.

Noel i Mike Hogan, dvojica braće iz Limericka, osnovali su band 1990. zajedno s bubnjarom Fergalom Lawlerom. Band je ispočetka nosio ime Cranberry Saw Us, što je predstavljalo šaljivau dosjetku na umak od brusnice. U to je vrijeme pjevač u bandu bio njihov prijatelj Niall Quinn koji je također imao ekstravagantan ukus u skladanju i imenovanju skladbi (poput My Grandma drowned in a fountain in Lourdes, I was always all ways i Throw Me Down a Big Stairs). Kada je napustio band, na audiciju za novu pjevačicu prijavila se prijateljica njegove djevojke Dolores O’Riordan koja je i dobila posao. Ubrzo, kada joj je band dao demo verziju melodije na kojoj su radili, demonstrirala je svoje pjesničke sposobnosti. Ponijela je demo verziju kući i već se idući dan vratila s gotovim stihovima. Pjesma je nazvana Linger i kasnije će postati jedan od njihovih najvećih hitova.

 

Njihova demo snimka dostigla je lokalni uspjeh, tako da je band ubrzo snimio demo ploču koja se prodavala u prodavaonicama ploča širom Irske. Kada se svih 300 kopija rasprodalo, band je ime skratio u Cranberries i poslao novu demo ploču brojnim izdavačkim kućama u Velikoj Britaniji. The Cranberries su otišli u studio kako bi pod producentskom palicom Gilmorea snimili svoj prvi singl Uncertain. Naslov prvog singla se pokazao proročanskim (uncertain – nesiguran), budući da je sastav u ovom singlu zvučao poprilično loše, što je rezulitiralo lošim recenzijama, ali i zategnutim odnosima s Gilmoreom. Prije nego su dobili termin za snimanje svog debi albuma 1992. sastav je otkrio da je Gilmore s izdavačkom kućom Island potpisao tajni ugovor o poboljšanju svojih studija. Napetosti u sastavu su toliko porasle da su se zamalo razišli. Umjesto raspada, sastav je otpustio Pearsea Gilmorea i za novog menadžera uzeo Geoffa Travisa iz Rough Trade Records, a za novog producenta su izabrali Stephena Streeta (koji je ranije radio s The Smiths). Debi album grupe The Cranberries Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We ugledao je svjetlo dana u proljeće 1993, a slijedio ga je prvi singl Dreams. Niti album niti singl nisu privukli previše pažnje kritike i publike. Drugi singl Linger podijelio je tu sudbinu, sve dok sastav nije krenuo na turneju, na taj način privukavši pažnju MTV-a. MTV je počeo vrtjeti njihove spotove u svom programu.

O’Riordan se udala za koncert-menadžera sastava u julu 1994, a sama ceremonija je bila poprilično popraćena od strane medija. Ovaj brak, ali i video-spotovi sastava, u prvi su plan postavili Dolores O’Riordan. Njezin će položaj i utjecaj u sastavu nastaviti rasti nakon izlaska njihova drugog albuma No Need To Argue. Za razliku od prethodnog ovaj album je odlikovao nešto čvršći zvuk, a debitirao je na 6. poziciji američke top-liste. Na koncu je prodan u više primjeraka od prethodnog, a u samo godinu dana uspio je postati tri puta prodavaniji u Sjedinjenim Državama. Album je izrodio veliki rock hit Zombie, te Ode To My Family. Nakon što je O’Riordan dostigla veliku popularnost, počinju kružiti glasine kako će napustiti bend i okušati se kao solo izvođač. Uprkos glasinama o raspadanju, izdaju albume To the Faithfull Departed te Wake Up And Smell The Coffee. Nakon gotovo 13 godina postojanja, 2003. godine, umorni od konstantnih turneja i manjka inspiracije, članovi su objavili da će napraviti pauzu. Poslije šestogodišnje pauze bend se vratio na muzičku scenu objavljivanjem šestog albuma Roses.

Album Roses je dobio jako slabe kritike. Uzimajuci u obzir da su prva četiri albuma dostigla vrh na gotovo svim muzickim top-ljestvicama, možemo se složiti s tim da se grupa vratila sa lošijim albumom. Sve pjesme na albumu napisala je O’Riordan, a u njima govori o problemima odrastanja, majčinstva, i gubitku oca. Uskoro se javljaju i problemi među članovima benda. Dolazi do sukoba između Dolores i gitariste Mikea Hogana, Dolores se razvodi od dugogodišnjeg menadžera grupe, te biva uhapšena zbog napada na stjuardesu 10. 11. 2014. S obzirom na to da trenutni odnosi u bendu nisu dobri, na nama ostaje da vidimo da li će doći do raspada ili će ponovo zablistati u svom starom sjaju.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: