Football ili Soccer?

Submitted by Markovic B. on 06/10/2013 - 18:38

football vs soccer ball

Naizgled, sasvim besmisleno pitanje. Svaki gordi Britanac, ali i mnogi drugi ljubitelji ove igre, širom Evrope neće imati nedoumicu. Takođe, nikako se ne bi moglo ni pretpostaviti da ovo pitanje zapravo otvara i mnoga druga. Da li se bilo koje otkriće može izdvojiti iz opštih istorijskih tokova? Da li je moguće stvoriti nešto za šta prethodni društveni razvoj nije dao nikakvog povoda? I na kraju, da li je moguće zaustaviti vekovni razvoj i grananje bilo kojeg ljudskog izuma, pa tako i jednog sporta?

Britanci su svakako jedan od najuspešnijih i najinventivnijih naroda na Starom kontinentu. Ipak, čak ni britanska gospoda nije bila toliko svemoćna da stvori jedan sport sama i ni iz čega. Njoj zapravo moramo zahvaliti za poslednje korake u dugom razvoju dve najznačajnije grane grupe sportova (ukoliko se to prethodno uopšte tako moglo nazvati) kojima je bila zajednička tek neka neodređena upotreba nogu; ragbija i današnjeg, čuvenog fudbala.

anticki grcki fudbaler

Zapravo, pojedini izvori govore o postojanju sličnih aktivnosti još u drevnoj Kini, pa i u Rimu. Na osnovu većeg broja iskaza možemo izneti i pretpostavku da su ljudi i u srednjem veku, širom Evrope, provodili vreme u igri koja se može smatrati pretečom današnje „najvažnije sporedne stvari”. Nije veliki deo fudbalske publike upoznat sa pravim značenjem italijanske reči „calcio”, koja se i danas koristi da označi konkretno fudbal u Italiji. Italijani su svesni da se neka vrsta arhaičnog fudbala igrala na prostoru „čizme” i pre nego što su i oni prihvatili zvanična pravila „gospode sa ostrva” i tako počeli da igraju engleski „football”.

Bilo kako bilo, ista igra igrala se i u Engleskoj. Zapravo, bolje je reći više različitih igara koje su postepeno dobile jedno zajedničko ime - football. One su se vremenom razvijale i granale, kao i bilo koji drugi izum u istoriji. Kao novčana privreda od XI do XXI veka ili vatreno oružje i dr.

U toku takvog istorijskog razvoja, stigli smo i do završetaka industrijske revolucije i do sredine XIX veka. Do tada, na Ostrvu su u velikoj meri već sazrela dva sporta, oba iz nekadašnjeg fudbala, Ragbi i „Association football”. Još jedna interesantna činjenica je da su tom razvitku mnogo doprinela i gospoda koja su se do tada razonodila igranjem kriketa.

Dve vrste fudbala postepeno su dobijale svoja pravila i sve više gubile zajednička svojstva. Po jednom od engleskih koledža, grublji sport će dobiti naziv „Rugby” po istoimenom univerzitetu. Ovaj drugi će nakon druge kodifikacije pravila dobiti naziv „Association Football” iz prostog razloga što će već 1863. biti pod nadzorom Fudbalske asocijacije (udruženja).

Međutim, gospoda su ovim sportovima možda dala imena, ali duh će oni dobiti tek šireći se među masama nižih slojeva. Tu dolazimo do engleskog slenga. „Rugby” se često mogao nazvati „Ruger”, pa tako i „Association Football” ili skraćeno „assoc”, „assocer” ili na kraju, stalnim korišćenjem u govoru, „soccer”. Dakle, i „soccer” je takođe engleski izum, kao i moderni fudbal.

bogovi lopte okrugle

Postoji i anegdota vezana za ovaj jezički razvoj. Ser Čarls Vreford-Braun, naklonjeniji „assoc”-u, bio je pozvan od strane ragbista na Oksfordskom univerzitetu da sa njima odigra partiju „ruger”-a, na šta je on odgovorio u duhu slenga da mu više odgovara „assocer” ili „soccer”. Taj „soccer” je na ostrvu osvojio srca publike u većoj meri nego „rugby”, pa je tako postepeno proglašen za „jedini priznati fudbal”.

Činjenica je, dakle, da je i „soccer” nastao na ostrvu kao i fudbal. Sada opet moramo uzeti u obzir sve istorijske tokove. Britanci su sa osvajanjem i kolonizacijom udaljene Severne Amerike i Australije počeli još ranije. Američki doseljenici su sa sobom sigurno poneli i neke od starijih formi fudbala, možda pre one sličnije ragbiju. Slično se dešava i na Novom Zelandu i u Australiji.

savremeni americki fudbal

Vremenom, ove fudbalske igre doživljavaju originalnu diferencijaciju i razvitak u različitim delovima sveta, i dovode do formiranja nove vrste fudbala koja je više odgovarala doseljenicima. Tako nastaju takozvani „američki fudbal” ili „australijski fudbal”. Doseljavanje se nastavlja, pa se i na novim kontinentima pojavljuje „soccer”, koji tu ipak ne doživljava toliku popularnost, pa zadržava ovo specifikovano ime, dok se opštim imenom „fudbal” kiti u Americi posebna vrsta, „Gridiron Football”, koja dobija ime po rešetkicama koje se u tom sportu nose kao štitnici od udaraca.

Tako se dolazi do odgovora koji možda ne odgovaraju evropskoj sujeti, ali svakako doprinose otkrivanju vekovnog razvoja ove igre, koja je postepeno postala fenomen. Takođe, ovi odgovori omogućavaju i jedan širi pogled na ovu igru, i u istoriografskom duhu formiraju svest o stalnom razvoju i promenama svega što nam je poznato, pa tako i velike fudbalske igre.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: