Vrane Kamene: Slušaj dobro, slušaj jako! GRA!

Submitted by Dragana Danicic on 21/09/2013 - 13:35

Vrane Kamene

Vrane Kamene su alternativni rok bend iz Beograda, čiji sastav čine: Aleksandar Pejičić - vokal, Miloš Denić - solo gitara, Marijana Jelić - ritam gitara, Nebojša Banaj - bas gitara i Aleksandar Todosijević - bubanj. Bend je osnovan 31. okrobra 2010. godine, a aktivno rade i stvaraju od decembra 2012. godine.

Pesme „Kćer mrtvoga čoveka” i „Pet minuta pažnje” su se našle na Rock Informer kompilaciji 1 i 2 (ExpaziUM), pesma „Play” urađena je na engleskom jeziku za potrebe australijske kompilacije Voices (Lawsuit Pending Records) koja je humanitarnog karaktera, a pesma „Koma i karma” urađena je za potrebe projekta „Pobuna” (Marije Krsmanović).  Početkom godine ostvarili su  značajnu saradnju sa australijsko-američkim label-om, Lawsuit Pending Records, i njihovim  posredstvom ovih dana su im ljudi iz LPR-a postavili i zvanični sajt koji je sada dostupan široj javnosti, a zainteresovani ga mogu posetiti na http://www.crowsofstone.com.

Ako vas ovo impresivno upoznavanje sa njima nije nagnalo da čujete njihov rad i pogledate šta se, osim pomenutog kvalitetnog rada, krije iza njih, čitajte dalje. Prvo ćemo se osvrnuti na to kako je bendu sinula ideja da se predstavlja specifičnim imenom. „Ime se samo od sebe nametnulo. Volimo 'kotrljanje kamenja', a vrana sama po sebi jeste 'glasnik'. Nikad nismo sebe doživljavali tek kao muzičare, već ujedno kao i pripovedače, tj. glasnike, jer bitna je i poruka koju donosimo, kao i priče koje želimo podeliti sa ljudima. Želimo tu sponu sa ljudima, to prepoznavanje sebe u tih par minuta energije koju delimo sa publikom.” počeo je svoju priču Aleksandar, vokal i frontmen benda.

Uporedo sa materijalom na maternjem jeziku, u skorije vreme otpočeće i rad na materijalu koji će biti namenjen isključivo stranom tržištu. Pre dva meseca su izbacili spot prvenac za pesmu „Pet minuta pažnje”, a u planu je rad na nekolicini novih spotova. Spot je od skora dostupan i na MTV-u. Crno beli spot odiše šmekerskim duhom starih spotova kultnih bendova 80-tih i kadrovima koje prvenstveno krase detalji u prvom planu. Spotom kroz stihove „Pet minuta pažnje i dovoljno je!” poručuju da će vam toliko biti potrebno da ih zavolite. A Vrane pretenduju da se zavole nakon prvog preslušavanja, bar ako delimo isti muzički ukus. Trenutno privode materijal kraju i uskoro se očekuje ulazak u studio, te je samim tim izvestan njihov EP pod nazivom „Svih ovih godina”. 

]

„Slušaj dobro - Slušaj jako!”, moto je Vrana Kamenih, koji ni u jednom jedinom trenutku nipošto ne žele zanemariti, budući da svoj zvuk baziraju na čistoj energiji, snažnim rifovima i beskompromisnim tekstovima, koji se bave svakodnevnim životom i onim što nam on donosi. „Vrane možete, ili mrzeti, ili voleti, treća opcija jednostavno ne postoji. Zašto bi nas neko slušao? Zato što vam ne damo drugi izbor osim da nas poslušate i uključite se u ono što vam donosimo, te na kraju sami odlučite da li smo vredni vaše pažnje ili ne. Muzika je sama po sebi mnogo više od slušanja, a ne želimo sami da budemo na tom putovanju. VI ste nam preko potrebni, bez vas sve ovo i ne bi imalo ikakvog smisla.” poručuje Aleksandar.

„Koma i karma” je pesma koja govori upravo o tome. U početku slušanja vas baca u trans, a na momente podseća na pesme Van Goga (u smislu narativnog pevanja na početku pesme). Opijajući efekat koji su postigli minimalizacijom instrumenata, imperativnim tekstom: „Spavaj, spavaj, mirno sanjaj!” i prigušenim vokalom, odista imaju moć da vas ubede u ono što pevaju. Dok, već, sa sledećom pesmom „Kćer mrtvog čoveka” uživate u nešto bržem ritmu. „Oslušni noć, ničiji sine, skriva glas što doziva ti ime. Putokazi su sene u smiraju dana, udahni duboko i pođi za njime...”, stihovi su koji zovu na čarobno putovanje kroz jednostavne solaže i naglašenu bas liniju. Pesma obiluje pravim old school rock ritmom. I poslednja pesma koju ću vam dočarati je „Pseto”. Upravo jedna od onih koja realističnim tekstom peva o našim zaboravljenim ljudskim stranama, slabostima, manama i usamljenosti. Može se reći da ovde bubnjevi kradu slavu drugim instrumentima, tj. prednjače. Pesma manje-više ima sličan ritam kao prethodna, no ima i nešto samo svoje.

Idealno ih je slušati kada želite da se opustite, dok sređujete stan (iz ličnog iskustva, uz melodične pesme stvari se same od sebe brže sređuju), kada pozovete ekipu kod sebe i želite da se u pozadini čuje nešto veselo, energično, a opet potpuno drugačije. Budite glasnici sopstvene sudbine i širite glasove o kvalitetnoj muzici. Vrane kamene su to, svakako, zaslužile. Kao što bi oni rekli: „GRA, braćo i sestre, rokeri!” („Gra” na keltskom, tj. irskom, označava „ljubavi” ili „draga dušo” i sl.). GRA, GRA, GRA!

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by Anonimni (not verified) on 21/09/2013 - 14:41
GRAAA!

Submitted by ДОКТОРИ (not verified) on 13/02/2014 - 08:26
ОБЈАСНИЛИ !