Bend Deliverance Inc. i Najda: Svetsko, a naše!

Submitted by Dragana Danicic on 28/11/2013 - 19:59

1 Bend Deliverance Inc. i Najda

Sredinom 2006. godine, na ideju Dragana Novičića, oformljen je bend koji je trebalo da svira kao specijalni gost na turneji benda Atomsko sklonište po Srbiji. Bend je svirao obrade grupe Smak, te je lider Smaka, Najda, kao poslednji njegov pevač, došao na ideju da ime benda bude Deliverance – kao vrsta parafraziranja nečeg što nedostaje na rok sceni Srbije, a u isto vreme i kao donošenje nečeg pozitivnog, iskrenog i neobavezujućeg trendovima u muzici.

Vladan Božilović, tadašnji bubnjar benda Totalni klošari, Zoran Talević (bas) i Dejan Bojić (gitara), sa Najdom, zajedno počinju probe u teretani Niškog kluba dizača tegova. Na probama, Najda ostalim članovima svira svoje autorske kompozicije i tada njihova saradnja postaje ozbiljna... Nakon turneje po Srbiji, bend Deliverance Inc. aktivno nastupa sa pevačem grupe Kerber, Goranom Šepom, svirajući pesme Kerbera i Smaka u novim aranžmanima. Boža tada piše tekstove na engleskom, Najda pravi muziku, a zajedno aranžmane. Bendu se 2007. godine priključuje Milan Stanimirović, basista benda Novembar iz Niša. To do danas ostaje postava Deliverance Inc.-a (gitara i vokal – Dejan Najda Najdanović, bubanj – Vladan Boža Božilović i bas gitara – Milan Miša Stanimirović). Snimaju se demo verzije u studiju Mad Nax (Najdina spavaća soba) i dogovara izdanje PGP RTS-a (koje nije realizovano, i pored ugovora o izdavanju koji je Najda lično potpisao sa tadašnjim direktorom, Ognjenom Uzelcem).

2 Bend Deliverance Inc. i Najda

Kraj 2007. godine, koncert u „Pioniru” američke grupe Tool, posebno utiče na stil, angažovanje i snimanje albuma. Bend ulazi u studio početkom 2008. godine. Producent, Nikola Vranjković (ex Block Out), i Marko Nježić (gitarista Bajage i instruktora) sa bendom nakon nekoliko nedelja prelaze u studio Steve Vitasa, gde se album privodi kraju. Usledila je potraga za izdavačem, i nakon dve godine, australijska izdavačka kuća Harmony Star Production konačno izdaje album, na kome se nalazi devet kompozicija. Bend je, zatim, snimio i dva spota za numere Losing You i Planet Silence. „Deliverance Inc. je nastao kao želja trojice drugova, i već iskusnih muzičara iz poznatih niških bendova, da naprave muziku koju bi sva trojica i privatno slušali. Bend se nije bavio trendiranjem u muzici, već isključivo muzikom. Svako od nas smatra da je stil Deliverance Inc.-a u stvari dobra muzika, tako da bend i svoje live nastupe donosi svima podjednako, bez obzira na stavove i stilove. Boje i zastave ne postoje. On možda i podseća na nešto već tu i tamo poznato, ali je u svakom slučaju originalan. Album nosi antiglobalnu poruku i energiju čvrstih rifova, melodičnog pevanja moderne produkcije, kompleksnih ritmova. Zvuk vredan milion dolara.” - kaže Najda.

Ekranizacija pesme Losing You odiše jednostavnošću scena, koje podsećaju na svetsku produkciju. Stihovima: I can't turn back to see what's left. It's all washed away... Hiding behind, I miss your smile, I miss myself to keep the dream alive, ukazuje nam na ljubavnu priču, prožetu dramom. Opuštajući zvuk sa  hard rock primesama izaziva naboj emocija, već na prvo slušanje, dok pesma God is in the alcohol počinje tvrđim zvukom gitare i naglašenim zvukom činela, koje prati isprekidana bas linija. Pesma Lock je omamljujuća i svojim pevanjem Najda vas baca u trans, sve do bubnjarskog prelaza, kada vas iz njega budi melodičniji refren. Bend Deliverance Inc. je dokaz da u muzici ne postoje starosne granice, ta da „stara garda” nije za bacanje i da bend može zvučati svetski, čak i u Srbiji, kada se udruže uzavrela krv mladih muzičara i iskustvo onih vrsnih, već dokazanih.

https://www.facebook.com/inc.deliverance?fref=ts

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: