Blankfile - bend sa HC tradicijom

Submitted by Dragana Danicic on 13/11/2013 - 13:01

2 - Blankfile

Blankfile je nastao u Beogradu 2008. godine (iako je zvanična godina nastanka 2002, bend je šest godina prolazio kroz fazu promene), kada se zaokružila četvorka benda i, inspirisana kreativnošću, počela da stvara svoj miks mračnog i kompleksnog melodičnog hardcore-a.

Iste godine, bend kreće sa nastupima u Srbiji i po Evropi, a krajem te godine izbacuju i EP Fast Foreword. Do 2010. godine bend je iza sebe već imao dve evropske turneje, nekoliko festivalskih nastupa i pregršt klupskih svirki, a tada ulazi u studio i snima LP Turning the Season, prezentujući još mračniju i kompleksniju muziku sa mnogo energije i emocija, koje ispoljava i na živim nastupima. Tokom 2010. i 2011, sa novim LP nastavljeno je sa nastupima po festivalima i klubovima u Srbiji i van nje. Početkom 2012. godine bend snima singl Roadkill, čime pravi zaokret u muzičkom pravcu ka još kompleksnijem melodičnom hardcore-u. Za Roadkill bend snima i spot. Tim singlom bend je uveo scream vokal u svoju muziku, a i još jednog vokalistu, Stefana Ćirića, upravo sa ciljem da se sa dva smenjujuća vokala dodatno pojača dinamičnost i energija Blankfile muzike. Tako, Blankfile postaje petorka. Krajem 2012. godine, snimaju EP Blankfile sa četiri pesme, koje aranžmanski i tesktualno podižu na još viši nivo dotadašnji rad benda. Blankfile se tu ne zaustavlja i, uz promociju novog izdanja po Srbiji i zemljama okruženja, već radi na novom materijalu.

„Radimo isključivo autorsku muziku, angažovani smo u dosta projekata vezanih za hardcore muziku u Srbiji. Bavimo se organizovanjem koncerata stranih bendova u Srbiji i radili smo nekoliko projekata vezanih za nekadašnju kancelariju za mlade.” - otkrio nam je Nenad Filipović, gitarista benda. „Pravac naše muzike je sofisticirani miks pank-rok, hardkor i post hardkor paterna. Naglasak je na tome da svaka pesma ima sopstvenu priču i tok, a ne utemeljene šablone, i konstantno unapređujemo našu muziku u svim pravcima. Zato nam u bendu treba neko ko poseduje ova tri ključna elementa: iskrenu posvećenost, kreativnu inicijativu i bezrezervnu ljubav prema muzici.”

1 - Blankfile

Posebno interesantno je svakako i ime benda. „U pitanju je interna fora, koja simbolički predstavlja suštinski početak, tabula rasa, koju ispisujemo do dan danas. Odlučili smo se da spojimo dve reči u jednu i time stvorimo novu reč. Svaku novu pesmu krećemo da razvijamo od nivoa tabule rase (tabulae rasae), kao da prethodne nisu postojale, to je naša najveća specifičnost. Zato je svaka naša nova pesma drugačija od prethodne.”, nastavlja, i otkriva nam koliko je danas teško naći publiku koja će slušati jedan HC bend (momci insistiraju na melodičnom hardkor pravcu), pa još i autorski: „Mnogo emotivno shvatamo naše nastupe i to se odražava u energiji i dinamici istih. I sve pesmu su nam drage, a izdvojio bih možda poslednji EP, Blankfile, koji predstavlja ceo naš opus rada u poslednje četiri godine. Mnogo smo ponosni na te četiri pesme. Što se tiše hardcore muzike u Srbiji, nju prati mali broj ljudi, ali se uvek držimo zajedno i podržavamo, što je veoma važno i što je suština hardcore muzike.”.

Trenutni sastav benda čine Stefan Ćirić – vokal, Petar Novaković – gitara i lid vokal, Nenad Filipović – gitara, Dušan Jovanović – bas i Filip Stojanović – bubnjevi. Budućnost muzičara uvek je neizvesna, ali čini se da momci jasno vide svoj put. „Sebe vidimo u trenutku u kom smo još srećniji što smo izabrali ovaj nekonvencijalni put samoformiranja i zadovoljniji svime što smo na istom postigli.” – kaže Filipović. „Ne bismo se usudili da dajemo savete publici... Uostalom, imate sve odgovore, u vama su. Samo je pitanje koliko ste hrabri da pogledate u ogledalo i upoznate sami sebe.”, a to je upravo ono što svojom muzikom poručuju.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: