Herkul Poaro: Najpoznatiji belgijski detektiv

Submitted by Maja Simić on 17/11/2013 - 13:39

2 - Herkul Poaro

On je Belgijanac i ljuti ga kada mu kažu da je Francuz. Nakon Prvog svetskog rata došao je u London kao izbeglica i započeo karijeru privatnog detektiva. On je najbolji, i svestan je toga. Njegov fizički izgled, sa smešnim brkovima, koji moraju biti simetrični u milimetar, njegov skoro pingvinski hod zbog viška kilograma izaziva smeh kod nekih. Voli red i besprekornu urednost. Uvek nosi šešir, štap i lakirane cipele. On je kavaljer, borac za pravdu, čuvar istine i zakona, on je Herkul Poaro.

Kada je pre 25 godina prihvatio ulogu čuvenog detektiva Herkula Poaroa, britanski glumac Dejvid Suše sigurno nije mogao da pretpostavi da će upravo ova uloga obeležiti njegovu karijeru, toliko da će ga publika u potpunosti poistovetiti sa likom koji tumači.

Herkul Poaro nastao je iz pera poznate engleske spisateljice krimi romana, Agate Kristi. On se pojavljuje u 33 romana i 50 kratkih priča, koji su objavljeni u periodu od 1920. do 1975. godine. Pre nego što je prihvatio ulogu, Suše se posavetovao sa svojim bratom koji mu je rekao da ne prihvati ulogu, jer ga niko neće smatrati ozbiljnim glumcem, jer je po njegovom mišljenju, lik Poaroa bio isuviše smešan; i sa svojom suprugom koja mu je rekla da ulogu prihvati. Na sreću svih fanova, poslušao je svoju suprugu i stvorio jedan od najpoznatijih likova u televizijskoj istoriji.

4 - Herkul Poaro

Svakako najpoznatiji roman Agate Kristi, u kom je glavni lik Herkul Poaro, jeste „Ubistvo u Orijent ekspresu”, objavljen 1934. godine. Za nas je ovaj roman zanimljiv i zbog toga što voz koji ide iz Istanbula za London prolazi kroz teritoriju Kraljevine Jugoslavije. Zbog visokih snežnih nanosa, voz staje upravo u Jugoslaviji, u Vinkovcima, gde se u toku noći događa ubistvo. Biznismen iz Amerike, Samuel Edvard Račet, izboden je 12 puta u svom kupeu, a Poaro se suočava sa isto toliko osumnjičenih, i shvata da je svako od njih imao motiv da počini ubistvo. Na kraju, u ovom izuzetnom psihološkom romanu, saznajemo da su svih 12 osumnjičenih, iz osvete, zajedno izvršili ubistvo, jer je pre nekoliko godina Račet kidnapovao i ubio petogodišnju devojčicu, Dejzi Amstront. Poaro shvata njihove razloge za ovaj čin i odlučuje da ih ne prijavi jugoslovenskim vlastima.

3 - Herkul Poaro

Iako se čini da drži sve pod kontrolom, pa čak i svoje emocije, Poaro je ipak dozvolio sebi da se zaljubi i to u rusku groficu, Veru Rosakof, u kratkoj priči „Dvostruki trag”. U centru zapleta je krađa nakita iz vile jednog bogataša. Na mestu zločina, policija je pronašla mušku rukavicu i tabakeru sa inicijalima BP. Upravo su inicijali ključ rešenja ovog slučaja, jer je jedino Poaro shvatio da inicijali BP na ruskoj ćirilici predstvaljaju slova VR, čime je jasno da je grofica krivac. Ipak, Poaro joj dozvoljava da pobegne, nakon što mu je vratila ukradeni nakit. Njih dvoje su se kasnije sreli u još dva romana, a Poaro je istakao da je grofica Rosakof najdivnija i najintrigantnija žena koju je upoznao.

Njegove metode rešavanja slučaja su ponekad čudne i izazivaju nevericu kod ljudi. Od svedoka zahteva da se sete svakog detalja, čak i onih za koje misle da su nebitni, jer upravo to može rešiti slučaj. Ne voli kada ga svedoci lažu, to ga posebno ljuti. Dok sve podatke slaže kao pazle, voli da pravi kule od karata, jer mu to pomaže da se skoncentriše i pomogne svojim malim sivim ćelijama da reše slučaj. Kada sve dođe na svoje mesto, sve aktere okupi u jednu prostoriju i onda, često na zaprepašćenje svih, otkrije ko je ubica, a to je skoro uvek neko u koga niko nije sumnjao.

1 - Herkul Poaro

Nakon što je lik ovog čuvenog detektiva igrao 70 puta u prethodnih 25 godina, došlo je vreme da se spusti zavesa na ovu uzbudljivu priču, a upravo tako, „Zavesa”, nosi naziv poslednja epizoda, koja je u Velikoj Britaniji prikazana 13. novembra. Poaro će se naći pred najtežim slučajem u svojoj karijeri i pokušaće da ga reši, iako se nalazi u invalidskim kolicima, narušenog zdravlja. Mogu da pokušam da objasnim i opišem koilko je izvanredan Dejvid Suše u tumačenju lika Poaroa, ali to jednostavno morate da vidite kako biste razumeli moj hvalospev. Upravo zato sam izdvojila snimak u kom Suše pokazuje kako je do savršenstva doveo čak i akcenat kojim Poaro govori. Uživajte u ovom snimku i pripremite maramice za poslednju epizodu, ja svakako hoću.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by Aleksandar (not verified) on 18/11/2013 - 00:46
Čisto da napomenem, da je glavna stanica voza Orijent Ekspres u Jugoslaviji bila u Beogradu. Agata Kristi je itekako to ilustrovala u knjizi "Ubistvo u Orijent Ekspresu". U istoimenom filmu je prikazano stajanje u Beogradu, ali bez verodostojne slike beogradske železničke stanice. Zato skrećem pažnju autoru teksta da je rečenica "Zbog visokih snežnih nanosa, voz staje upravo u Jugoslaviji, u Vinkovcima..." potpuno pogrešna jer je voz Orijent Ekspres već stajao u Beogradu. U Vinkovcima je bilo neplanirano stajanje, a u tekstu je propuštena prilika da se apostrofira uloga Beograda u romanu i filmu "Ubistvo u Orijent ekspresu". Veliki pozdrav