Ne letimo u prostore slobode, tonemo!

Submitted by Nataša Đuričić on 07/11/2013 - 14:02

2 - Ne letimo u prostore slobode, tonemo!

Kultura – misaona imenica u vremenu u kom živimo. Zašto je to tako, šta se promenilo? I dalje imamo mnoga kulturna dešavanja, pozorišta rade, sa manjim ili većim uspehom, ima ljudi koji čitaju, da, ima ih, a što je najvažnije oni čitaju, jer uživaju u tome, uživaju u činjenici da mogu barem na trenutak da se prenesu u taj svet koji nam knjiga kao umetničko delo nudi, jer stvarnost je prilično siva, čak postaje crna.

Više ni Sajam knjiga nije ono što je bio, iako se negde naslućivalo, tek je ove godine to izašlo na videlo. Možda se to ne bi desilo da nismo imali svedoka na licu mesta, koji je odlučio da naše ruglo predstavi javnosti. Marko Šelić, poznatiji kao Marčelo, moj kolega, barem što se fakulteta tiče, ali i mišljenja o današnjoj (ne)kulturi, postavio je na YouTube jedan zanimljiv snimak. Ovo su obajvili mnogi mediji u zemlji, ali ja sam morala da budem još jedna u nizu, jer me progone košmari – bukvalno!

Naime, probudih se jutros, i dok sam se izležavala u krevetu, setila sam se šta sam sanjala. Gomila nekih ljudi, i ja sa njima, idemo nekim putem. Odjednom smo svi počeli da tonemo u asfalt, ni manje ni više, nego da tonemo, kao u živo blato. Živimo najnormalnije tako pod zemljom, i svi čitamo, da, čitamo. Nimalo čudan san, kad se u obzir uzme moja bujna mašta, i u ovom slučaju, moja podsvest. Ali neodoljivo me je sve to podsetilo na stanje u kom se nalazi svest našeg društva – ona je potonula, ne postoji.

Ako nastavim da pišem, neće ovo na dobro izaći. Zato ću se ovde zaustaviti i pustiti vas da sami prosudite, na osnovu snimka, gde smo mi danas na kulturnoj mapi. Nema nas, potonuli smo.

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by alex (not verified) on 07/11/2013 - 15:02
Ne razumem smisao ovog teksta. Da ste nastavili da pišete,možda ne bi "izašlo na dobro",ali bi možda napisali nešto smisleno.

Nataša Đuričić's picture
Submitted by Nataša Đuričić on 07/11/2013 - 19:15
A ja ne razumem šta je trebalo da uradim. Da napišem roman o ovoj temi, da li bi Vas to zadovoljilo? Sam video je dovoljan da se shvati suština, barem onome ko želi da shvati.

Submitted by Puslica (not verified) on 14/11/2013 - 15:28
Punjeni paprikas mi se ne cini kao online casopis za serovanje jutjub klipova. Kada negde vidite problem i zelite da ga podelite sa ljudima, to mora biti vise od pukog deljenja snimka i recenice 'ae bacite pogled pa da diskutujemo u komentarima', za to postoje forumi i blogovi. Gde je Vase misljenje i cime ga argumentujete, sem Marcelovim snimkom? A pitanje je koliko ozbiljno treba shvatiti sve sto ovaj sarlatan izgovori. Eto, tu ja vidim problem i besmislenost postovanja ovakve 'vesti'. PS. Ne moze svako da bude pisac. Ni novinar. Ni bedno piskaralo. PPS. Toplo preporucujem da napravis svoj blog, da nas ne spamuju ovakvi tekstovi vise.

Submitted by Mizantrop (not verified) on 22/05/2014 - 17:50
Apsolutno se slažem sa Puslicom. Ne samo da se ne vidi nikakav stav, već se samo iste fraze vrte u krug i čine tekst besmislicom. Ovo, koliko ja vidim, nije društvena mreža da biste ''šerovali'' youtube snimke.