„Klip” (2012)

Submitted by mladen.radisavljevic on 26/09/2013 - 11:48

1 - Klip (2012)

Oduvek smo gledali filmove i serije sa američkog kontinenta u kojima su prikazivane eksplicitne scene; pljačke, ubistva, otmice, silovanja, orgijanja... U takvim okolnostima, naš narod je počeo da se poistovećuje sa mafijašima, gangsterima i članovima bandi iz filmova. Najteži uticaj je ostavljen na mlađu populaciju. Filmovi Bure baruta, Rane, Do koske su pokazatelj lošeg uticaja.

Danas, u vreme ekspanzije informacionih tehnologija, mobilnih telefona i ostalih uređaja, mlađoj populaciji je postalo još teže da razlikuje dobro od lošeg.

3 - Klip (2012)

Film „Klip” iz 2012. godine, u režiji Maje Miloš je savršen pokazatelj lošeg uticaja društva na omladinu. Jasna je šesnaestogodišnjakinja, učenica srednje škole. Otac joj je mnogo bolestan, bespomoćan, a ona sama nije u stanju da se izbori sa tim; beži od razgovora sa majkom. Zaljubljuje se u Đoleta, koji ima 17 godina i sa kojim ide u školu. Da bi se „sakrila” zbog očeve bolesti, upada u loše društvo, počinje da ide na raskalašne žurke, da pije i da koristi drogu. Ipak, najgori uticaj društva na mlade se vidi u scenama seksa, koje snima svojim mobilnim telefonom, kao i tokom noćnog upadanja u zgradu srednje škole, lomljenja školske imovine i cepanja dnevnika sa ocenama. Film zaista prikazuje kakva je današnja omladina, kakvo je naše društvo, kao i da niko ne reaguje na to.

2 - Klip (2012)

Ovaj film je svetsku premijeru doživeo u Roterdamu, 27. januara 2012. Bio je uvršten u glavni takmičarski program 41. Internacionalnog filmskog festivala i osvojio je glavnu nagradu „Tigar” za najbolji film. Proglašen je za najbolji debitanski film na festivalu „Peace & Love” u Švedskoj. U Rusiji je prvobitno bio zabranjen. Smatran je pornografskim filmom, gde su deca glavne uloge. Film je premijerno prikazan u Srbiji 12. aprila 2012.

Režija i scenario su delo Maje Miloš. Uloge tumače Isidora Simijonović, Vukašin Jasnić, Sonja Janičić, Jovo Maksić, Sanja Mikitišin.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by SDic (not verified) on 26/09/2013 - 14:08
Sta li pricate u ovom tekstu kad su najbrutalniji nasi domaci filmovi , niko to nije video od amera. A klinici se loze na to zbog DOMACIH gangstera ne zbog stranih , za sve su krvi NARODJACI i nepismenost naroda ne amerikanci, tako da neiformisan lika ne bi trebalo da pise ovakve textove

Submitted by dušanka (not verified) on 26/09/2013 - 14:50
Ne znam šta da kažem za ovo što ste napisli.Hteli ste da se igrate psihologa i pomešali babe i žabe.Stavili ste u isti koš američke akcione filmove i naše,ratne.Njihovi su fikcija,naši nažalost u velikoj meri istina i to bliska.Nisam gledala film "Klip",ali iz vašeg prikaza nije mi jasno nešto.Zašto je društvo krivo što je devojka pošla stranputicom? Možda su krivi roditelji?I ja sam bila veoma bolesna,ćerka mi je imala šesnaest godina,nije pošla stranputicom,negovala me je,čistila,prala,išla u školu.Sada je uspešan student.Roditelji moraju da razgovaraju sa decom,ne treba da čekaju da ih škola ili "obrazovni filmovi" vaspitavaju.

Submitted by Deda (not verified) on 26/09/2013 - 15:36
Naveli ste Do Koske, Rane i Bure Baruta kao negativan uticaj na omladinu a ovaj film ostavlja još negativniji uticaj na omladinu i najgori mogući primer! I niste naveli da je ovaj film zabranjen u Rusiji, to da je dobio nagrade u zemljama koje su nas bombardovale ništa me ne čudi! Zašto nije snimila film ta Maja o onim dečacima s Kosova što čuvaju bolesnu majku i rade sve poslove po kući i oko kuće, idu u školu po par kilometra (gde ih usput, šiptari i vukovi vrebaju) a imaju po 9, 12 godina.. Mnogo se ta Maja brine za omladinu, gotovo isto kao i ova izdajnička vlast, slični su to napori!

Submitted by Dragan (not verified) on 30/09/2013 - 16:36
Zapravo, nije glavni problem u tome koji se filmovi porede, vec jedna krajnje prosta i plitka, vrlo neprecizna "analiza" filma koji nosi mnogo dublje znacenje od ''savršenog pokazatelja lošeg uticaja društva na omladinu". O kakvom se uticaja radi? U kojoj sferi zivota? Da li film porucuje samo to da je neko "zapao u lose drustvo"? Sta je sa idejom ljubavi koja je koja je ponudjena kroz psihologiju likova? Sa idejom seksa? Mislim da biste morali, ukoliko zaista zelite da prikazete jednu filmsku pricu, da se dublje pozabavite samim filmom, a ne da pravite tako povrsne paralele i kvazipsiholoske analize.