Hobotnica (1984-2001)

Submitted by Igor Markovich on 15/06/2013 - 16:20

1

Hobotnica (ital. La Piovra) predstavlja italijansku seriju-dramu koja se sastoji od deset sezona. Ova je serija postala izuzetno popularna nakon njenog prikazivanja u zemljama (sada već bišeg) Istočnog bloka, naročito u Albaniji, Bugarskoj i Rusiji (u izvesnom smislu i u ondašnjoj SFRJ i SRJ), gde je Hobotnica postala praktično kultna. Snimana je u periodu od 1984. pa sve do 2001. godine u koprodukciji italijanske nacionalne televizije Rai Uno i nemačke regionale ZDF. Iako je praktično teško odrediti žanr u kojem obitava Hobotnica, može se svesti na elemente trilera, antikriminalnog i antipolitičkog.

U glavnoj ulozi se nalazi svetski proslavljeni glumac Michele Placido (glumi u prvih šest sezona). Svojim prepoznatljivim italijanskim šarmom i jedinstvenim glumačkim sposobnostima privukao je milione gledalaca širom Evrope i sveta. Svoj uspeh u Hobotnici je kasnije krunisao glavnim i sporednim ulogama u nekoliko italijanskih, ali i holivudskih filmova. Izuzetnoj popularnosti ove serije svakako su doprineli i dva verovatno najkvalitetnija kompozitora muzike za filmove današnjice, a to su Ennio Morricone i Riz Ortolani.

Hobotnica je na neki način drugačija od svih prethodnih italijanskih u ovom žanru jer je u centru pažnje policajac, a ne pripadnik nekog od mafijaških klanova, što je čest lajtmotiv. Korado Katani (Mikele Plačido) je policajac iz Rima koji je poslat na poseban zadatak na Sicijliju kako bi raskrinkao mafijašku vrhušku na Siciliji. Poslat je iz razloga što je tamošnja policija korumpirana i usko povezana sa mafijaškim strukturama, što je smetalo centrali u Rimu. Kao pošten i nepotkupljivi policajac, što je retka pojava u ondašnjoj Italiji (naročito na njenom jugu i Siciliji), naišao je na nerazumevanje i bojkot od strane sicilijanskih policajaca, što ga je praktično dovelo u pat poziciju. Borbu protiv Mafije će praktično voditi sam protiv svih. Otežavajuću okolnost u ovoj teškoj situaciji čini i izuzetno komplikovana porodična situacija, koju Korado pokušava sve vreme da balansira.

2

Da vam ne bismo otkrivali sve detalje ove uzbudljive i intrigantne serije, preporučujemo je da je sami pogledate. No, pre nego što odgledate nekoliko sezona, važno je da se upoznate sa još nekoliko činjenica. Naime, serija je svojim metaforama i fabulom prilično uzdrmala Italiju, s obzirom da se na direktan i indirektan način prikazao presek ondašnje italijanske stvarnosti. Mnogi politički zvaničnici i službenici u ministarstvu unutrašnjih poslova uputilo je bezbroj kritika Hobotnici i njenim režiserima govoreći da se svetu pokazuje pogrešna slika o njihovoj domovini.  Na stvarnom planu, ove osobe su se osetile prozvanim, naročito zbog toga što su pojedinim likovima nadenuta imena koja su aludirala na postojeće osobe. Hobotnica pruža šansu unapređivanja italijanskog jezika za sve one koji ga izučavaju. Akteri serije govore razgovetno (bez karakterističnih italijanskih govornih „ubrzanja”) što će vam pomoći da naučite nove reči, ali i da generalno usavršite jezik. Ne očekujte previše „holivuske krvi” niti mediokritetskog romaničnog „ljubakanja”, već samo sjajnu glumu, neverovatne zaplete i dosta novih informacija o životu Italijana u doba devedesetih. Preporučujemo vam da odgledate samo prvih šest sezona, jer nakon istih sledi ne baš preterano zanimljivi nizovi epizoda, što dokazuje i tendencija smanjenja broja gledalaca.

3

Na kraju, samo ukratko. Ni u kom slučaju nećete zažaliti ukoliko odgledate čudesnu Hobotnicu.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by Zaklina (not verified) on 16/03/2014 - 13:43
Ja preporucujem sve sezone odgledala sam ih i neverovatne cak i kada umesto Korada dodje silvija, na kraku se sve razjasnjava.

Submitted by tiki (not verified) on 27/04/2016 - 02:01
Bila sam dijete kada se ova serija prikazivala i sa nestrpljenjem sam čekala nove epizode. Za mene je neprevaziđena serija, realnost, nije tipična radnja, niti kraj sa sretnim zavrsetkom...mafija ipak nije raskrinkana. Ako se ne varam postoje još 2. filma u jednom se prati detinjstvo Tana Karidija i način na koji je dospeo u mafiju, a drugi u kome ipak "hobotnica" biva ulovljena. Kako doći do njih?

Submitted by DUŠICA (not verified) on 21/06/2020 - 14:47
NAJBOLJI JE DEO KADA TANO NA KRAJU KAŽE, DA ĆE ONI CVETATI SVE DOK IH VLAST ZALIVA, NEŠTO U TOM SMISLU, DAVNO SAM GLEDALA, ALI SAM TO ZAPAMTILA...

Submitted by Nula (not verified) on 13/05/2021 - 03:17
Serija je nula, ne mogu da verujem sta pise ovaj !! Koradu ubijaju zenu i dete i na kraju njega ! Vecito negativci pobedjuju zbog cega je serija negativna !!! Dejvid ga zamenjuje a ne Silvija, ali na kraju i on strada ali ne od ranjavanja nego od posledice ranjavanja posle nekoliko meseci. Posle mi je bilo dosadno da gledam, ne znam ni kako se zavrsilo..