„Oldboy” (2003)

Submitted by Notturno on 30/08/2014 - 11:59

1 „Oldboy” (2013)

Iako mi je drugar uporno preporučivao film pod nazivom „Oldboj” (Oldeuboi, 2003) južnoskorejskog reditelja Čan-vuk Parka (Chan-wook Park), ja sam te preporuke ignorisao. Nisam želeo da pogledam film zbog svojih usađenih predrasuda prema korejskoj kinematografiji koja me je nekoliko puta toliko duboko razočarala da sam stekao utisak kako je svaki njihov film samo jeftina kopija zapadanjačkih superheroja koji mlate hiljade istih statista dok na kraju ne postignu svoju osvetu. Onda sam, međutim, sasvim slučajno pogledao film „Oldboj”, i ostao prosto fasciniran celom pričom.

„Oldboj” je nešto sasvim drugačije. Pošto 15 godina provede zarobljen, ne znajući zbog čega niti ko ga je zarobio, Dae-su Oh, kako glasi ime glavnog lika, biva pušten na slobodu, ne znajući da su i njegovu slobodu isplanirali oni koji su ga i zarobili. Zna samo da ima svega pet dana da pronađe odgovore na pitanja koja je sebi postavljao tokom 15 godina.

Ceo film je zapravo brutalna aluzija na modernog čoveka koji provodi dvostruko više godina u zarobljeništvu nametnutih ideala i usađenih vrednosti. Dae-su Oh je tipičan primer čoveka iz realnog sveta koji se bori za svoju slobodu i za svoja osnovna prava (potrebe), a ne podređuje se onome što mu je nametnuto.

On je realna slika čoveka u stvarnom svetu kojem je istina važnija od zadovoljstva i čija ljubav stoji iznad svakog straha.

2 „Oldboy” (2013)

Ali on je i realna slika čoveka koji je ogorčen i neshvaćen, onog koji je izgubio sve i koji ne želi da izgubi šansu da dođe do istine.

Cela njegova priča može da se stavi u paralelu sa svima nama koji živimo u zarobljeništvu svojih kompjutera, mobilnih telefona, televizijskih emisija, političkih manipulacija, i ostalog što nam nesvesno i bez upozorenja kreira živote, a mi (bar ja) i dalje verujemo da smo slobodni. Citat sa kojim će se poistovetiti široke narodne mase, a potiče upravo iz ovog filma, glasi: „Plači i plakaćeš sam, smej se i svet će se smejati sa tobom.”

Mnogo dinamičnih scena, nepredvidivih događaja i rasplet kakav teško možete da zamislite čine ovaj film još interesantnijim i boljim.

Priča filma „Oldboj” sigurno će vas navesti da postavite sebi neka pitanja, a da li su ona vredna razmišljanja – procenite sami.

Da napomenem još da postoji i američka verzija filma koja je u odnosu na korejsku prilično mlaka.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by Логос (not verified) on 10/09/2014 - 23:12
Не схватам, зашто су азијски филмови само копија америчких, када су амерички чиста глупост, толико лоших филмова из Холивуда да је то просто... И ја стварно још чуо за пуно азијских филмова који су копија америчких, уствари НЕ ЗНАМ нити један. Са друге стране знам мноштво азијских филмова оргиналних, али али исто тако њихове америчке верзије. Овај филм сам гледао давно, и није ништа посебно, мала еволуција, ма није врједна помена, филм је доста досадан, једино што је тај завршетак филма мало занимљивији. Иначе да није изашла америчка верзија филма, рецензију за овај филм никада нико не би ни написао...