55. Oktobarski salon - „Stvari koje nestaju / Disappearing Things”

Submitted by Punjeni paprikaš on 13/08/2014 - 13:42

1 - 55. Oktobarski salon

Ovogodišnji 55. Oktobarski salon održaće se od 20. septembra do 2. novembra 2014. godine, u novoj zgradi Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici 40b.

Na manifestaciji će radove predstaviti četrdesetak umetnika iz zemlje i inostranstva. Domaći umetnici su, po drugi put u istoriji međunarodnih Salona, birani putem javnog konkursa koji je ove godine trajao od 30. aprila do 1. juna. Na konkurs se javilo preko 270 domaćih umetnika, od kojih izabrano njih 18:

Ana Adamović, Jelena Bokić, Doplgenger (Isidora Ilić i Boško Prostran), Dušan Đorđević, Dušica Dražić, Sandra Đukić, Jelena Marta Glišić, Neformalna kustoska / umetnička grupa (Sonja Vrkotić, Nikola Đorđević, Marko Đorđević), Dejan Kaludjerović, Luka Knežević-Strika, Boris Lukić, Nikola Marković, Milorad Mladenović, Andrea Palašti, Danilo Prnjat, Mileta Prodanovic, Pedrag Terzić i Dragana Žarevac.

2 - 55. Oktobarski salon

O izboru umetnika su odlučivali kustosi 55. Oktobarskog salona Nikolaus Šafhauzen, direktor umetničkog centra Kunsthalle Wien u Beču i Vanesa Džoan Miler, kokustoskinja, šefica odeljenja za dramaturgiju u umetničkom centru Kunsthalle Wien u Beču.

3 - 55. Oktobarski salon

Mesto održavanja izložbe će biti nova zgrada Muzeja grada Beograda (bivša Vojna akademija) u Resavskoj 40b. Zgrada je podignuta 1899. i napuštena posle nekoliko godina. Krajem 19. i početkom 20. veka, predstavljala je modernizovano lice ovog dela Beograda. Na površini preko 3600 m2, ova zgrada pruža idealne uslove za izložbu koja spaja sadašnjost i prošlost. Rodžer Bundšu, arhitekta iz Berlina, baviće se arhitekturom postavke.

4 - 55. Oktobarski salon

Koncept 55. Oktobarskog salona inspirisan je fenomenom društvenih mreža na internetu, posebno Snepčet aplikacije (Snapchat) – jedne od sve popularnijih aplikacija za komunikaciju, specifičnu po tome što uništava svaku poslatu poruku (tekst, fotografiju, video) posle samo nekoliko sekundi. Samo tokom prošle godine je stvoreno više digitalnih slika nego u celokupnoj dotadašnjoj istoriji fotografije. Posvuda se sve fotografiše, sve vreme, i to ima značajan uticaj na našu predstavu o istoriji i vremenu.

5 - 55. Oktobarski salon

Ovogodišnji 55. Oktobarski salon se bavi pitanjima istorijske amnezije, opsednutošću sadašnjim trenutkom i formom ličnog izražavanja koja čini nejasnim granice subjektivnosti. Odabrani umetnički radovi će se baviti političkim pitanjima, kao i pitanjima sadašnjeg trenutka, koja su ukorenjena u prošlosti, a izazivaju kolektivno emocionalno stanje sa kojim se suočavamo.

6 - 55. Oktobarski salon

Oktobarski salon je najstarija i najuglednija manifestacija iz oblasti vizuelnih umetnosti kod nas, i kroz višegodišnju veoma dinamičnu transformaciju izrasla je od lokalne revijalne izložbe do međunarodne manifestacije sa izrazitim autorskim karakterom. Kao izuzetno zapažen događaj u gradu, tokom šest nedelja trajanja Oktobarski salon poseti veliki broj posetilaca različitih generacija.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by LEKTIRA (not verified) on 20/08/2014 - 00:10
kad ste pre stigli da unakazite taj logo?! jos ste ga stisli... zasto?! ocekivalo bi se da imate obzira prema tome... tu se prvo vidi vas pristup i stav. NEMATE GA. to nam kazete...

Bogdan Panović's picture
Submitted by Bogdan Panović on 20/08/2014 - 16:49
Ako je ovo kojim slučajem upućeno našem sajtu, obavestiću vas da mi nismo menjali logo, odnosno samu sliku. Slika je preuzeta sa interneta i već su je objavljivali sajtovi poput B92. Onda bi bilo poželjno i da objasnite na koji način je logo „unakažen”. Pozdrav.