Nikola de Kresi: „Ledeno doba”

Submitted by Marko Bogdanović on 27/01/2014 - 18:57

1 Nikola de Kresi: "Ledeno doba"

Prošla godina je bila odlična za ljubitelje stripa u Srbiji. Izdavači su se potrudili da zadovolje ukuse svih poštovalaca devete umetnosti. Veliki broj klasika je dobio novo ruho, objavljivana su razna kolekcionarska izdanja, a publici su predstavljeni i mnogi naslovi sa kojima nisu imali prilike da se sretnu na ovim prostorima. U ponudi su se našla dela iz sva tri glavna centra stripa – SAD, Japana i Francuske sa Belgijom.

Novosadski izdavač „Komiko” objavio je krajem godine „Ledeno doba” francuskog autora Nikole de Kresija kao sedmi naslov u okviru edicije „Prvi izbor”. Ova knjiga producirana je u saradnji sa Muzejom Luvrom i prva je u seriji stripova inspirisanih njim. Posle de Kresija, stripove o Luvru crtali su i Bernar Isler, Enki Bilal, David Prudom…

2 Nikola de Kresi: "Ledeno doba"

Autor nam predstavlja grupu istraživača na ekspediciji kroz ledeno bespuće i, koristeći reference na popularnu kulturu, posredno nam stavlja do znanja da se radnja odvija u budućnosti. Pripovedanje je izvedeno elegantno i čini se da je svaki kadar na svom mestu, dok kvalitet crteža i boje upotpunjuju doživljaj, čineći „Ledeno doba” pravim umetničkim delom. Priča je smeštena na 80 strana, što mnogi mogu smatrati nedostatkom ovako ambicioznog naslova, ali smatram da je upravo ta kompaktnost  jedna od njegovih najvećih vrlina. Lep dodatak predstavlja i lista svih korišćenih umetničkih dela, koja priči dodaje edukativni aspekt.    

Ovaj strip na dobar način spaja fantastično nacrtano distopijsko okruženje i humorističnu priču, pomoću kojih daje omaž Luvru i umetnosti uopše, podsećajući nas koliko je ona važna za ljudski rod. Kada bi neko, negde, u eventualnoj postkataklizmičkoj budućnosti, pronašao „Ledeno doba”, imao bi uvid u čovečanstvo koje je, u pokušaju očuvanja tradicije, zaboravilo na početke i nastavak života kroz umetnička dela. Čitalac ovde dobija jasnu dimenziju kolektivne svesti, otelovljenu u skulpturama, slikama i knjigama, koja poručuje da kompletna istorija ne može nestati, bez obzira na sudbinu čovečanstva.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: