Filmovi na Filozofskom - Projekcija filma „Vidimo se u čitulji” Janka Baljaka

Submitted by Punjeni paprikaš on 17/11/2013 - 19:13

Vidimo se u čitulji

Projekat Filozofskog fakulteta u Beogradu, „Filmovi na Filozofskom”, nastavlja sa organizovanjem tribina. Nakon izuzetno uspešne tribine, na kojoj je prikazan film „Krugovi” Srdjana Golubovića prošlog meseca, sledeće nedelje ćete imati priliku da pogledate kultno ostvarenje reditelja Janka Baljaka, „Vidimo se u čitulji”.

Zajednička tema tribina u jesenjem semestru je osvrt na period devedesetih, kao i na tranzicioni period u Srbiji i okruženju. Dok je prvi film baziran na događaju iz 1993. godine, kada je Srđan Aleksić, pripadnik Vojske Republike Srpske iz Trebinja, spasao muslimana koga su vojnici tukli, a potom preminuo od zadobijenih povreda od svojih saboraca, film „Vidimo se u čitulji” priča o nekim drugim „herojima”. Ovaj dokumentarni film iz 1994. godine, baziran na knjizi „Kriminal koji je izmenio Srbiju” Aleksandra Kneževića i Vojislava Tufegdžića, govori o naglom porastu kriminala u Srbiji tokom građanskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Snimljen u obliku produžene reportaže, film daje sliku haotičnog beogradskog podzemlja prve polovine devedesetih godina. Kroz intervjue sa „momcima sa vrelog asfalta” – prestupnicima koji otvoreno pričaju o svom životu, predstavljajući sebe kao verziju modernog Robina Huda, film govori o mladim ljudima, koji se u ratom pogođenoj zemlji, povode za lakim sticanjem novca koji im može pružiti raskoš i zadovoljstvo, nasuprot siromaštva, neizvesnosti i straha. Sve to im nudi članstvo u nekoj od bandi.

Film gledaocima pruža direktan uvid u balkansko podzemlje, jer sami kriminalci pričaju o kriminalu u Srbiji, ocenjujući njegove pozitivne i negativne strane. A direktan uvid u stvaranje ovog dokumentarca prisutnima će pružiti sam režiser Janko Baljak, koji će biti gost tribine. Važna tema će svakako biti to koliki je uticaj imao tip ljudi prikazanih u filmu na oblikovanje omladine devedesetih godina, ali i kasnije. Projekcija će biti održana 19. novembra u amfiteatru Filozofskog fakulteta, sa početkom u 18.30h.

Do kraja jesenjeg semestra planirana je barem još jedna projekcija. Na ovom linku možete glasati za neki od ponuđenih filmova – http://form.jotformeu.com/form/32826745339362. Svoje predloge za filmove van te liste možete postaviti na Fejsbuk grupi tribine, a zvanična stranica je https://www.facebook.com/filmovinafilozofskom.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: