„The Conjuring” (2013)

Submitted by Bozica on 20/09/2013 - 20:02

2 - The Conjuring (2013)

Ili Iš, sotono!

Od reditelja Džejmsa Vana, ranije poznatog ljubiteljima horora po filmovima Saw (2004), Dead Silence (2007) i Insidious (2010), stiže nam novo ostvarenje strave i užasa - The Conjuring.

Ovaj novi film, koji već dobija pozitivne kritike fanova, iznova oživljava temu mračnih, natprirodnih sila koje obitavaju na ukletim mestima i vrebaju svoje nove žrtve. Ovoga puta, priča je inspirisana stvarnim iskustvima čuvene porodice Voren, koja je poznata među svim ljubiteljima okultnog. Ed i Loren Voren su američki bračni par istražitelja paranormalnog, čiji su brojni slučajevi „posednutosti” godinama izazivali, i još uvek izazivaju brojne polemike u društvu. No, sve njihove jezive priče najlakše je (a i najisplativije) pretvoriti u horor-blokbaster – to je slučaj sa filmovima The Amityville Horror (2005) ili The Haunting in Connecticut (2009). U ovom filmu susrećemo se sa slučajem porodice Peron, koja je bila suočena sa neobjašnjivim pojavama na svojoj farmi, i koja je usled terora takvih demonskih prilika potražila pomoć slavnog „sablasnog” para Voren.

3 - The Conjuring (2013)

„Estetika” ovog filma sasvim je zadovoljavajuća, dovoljno jeziva i stravična. Napeti kadrovi dovode do intezivnog toka radnje, uvek držeći gledaoca „na ivici”, stoga, neki od ključnih elemenata popularnog horor filma uspešno su zadovoljeni. Takođe se da primetiti simpatičan omaž reditelja klasicima žanra - legendarnom The Exorcist (1973) i brilijantnom Hičkokovom filmu The Birds (1963). Međutim, sama priča filma, iako zasnovana na istinitom iskustvu Vorenovih, previše je pojednostavljena, prikazana crno-belo - kao klasična biblijska borba dobra i zla. U ovom slučaju, dobro je sam Bog, na čijoj strani su hrišćanski vernici, a zlo je sam Đavo, koji u svom taboru ima, naravno, demone i veštice. Nije nimalo slučajno što demoni opsedaju baš porodicu Peron - ljude koji navodno nisu pobožni, niti su krstili svoju decu. Iza pozadine ove priče suptilno provejava taj duh konzervativne, republikanske Amerike, kojoj ovo dođe kao strašna priča sa poukom kojoj će učiti svoju decu. Takvo razumevanje pojmova dobra i zla nije nimalo naivno, s obzirom na to da je poznato koliko religijske grupe imaju uticaja na čitavo uređenje pojedinih država Amerike, a i sveta. Naravno, ne treba stoga predstavljati satanizam kao nešto pozitivno, ali ni kao nužno zlo, kao što ni hrišćanstvo nije u svim pogledima nikad bilo nužno dobro - pogledajmo samo istoriju katoličke crkve, ili pak neka druga filmska ostvarenja kao što je recimo horor Martyrs (2008), koji i te kako pomera granice i samog žanra, ali i pogleda na religiju.

1 - The Conjuring (2013)

U svakom slučaju, The Conjuring je veoma pristojan horor film, koji možda neće doprineti nekakvoj žanrovskoj revoluciji ili postati klasik, ali svakako će vas, na svoj uvrnuti način, odlično zabaviti.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by zastavnik Džemo on 21/10/2013 - 18:11
kako reci da satanizam nije cisto zlo, a ostati ziv? :) ako se kreces vec u okvirima hriscanstva, to je nemoguca izjava... a i van toga, satana moze biti samo shvacen kao glupi pobunjenik, tako da opet tesko sta dobro provejava. i druga stvar, izjednacavati hriscanstvo i crkvu je takodje nemoguce, razlicite kategorije su pojmova.