„Mr. Nobody” (2009)

Submitted by Nataša Đuričić on 27/09/2013 - 12:56

1 - Mr. Nobody (2009)

Da li stvarno imamo mogućnost izbora u životu ili samo zavaramo sebe? Film Mr. Nobody nam na to pitanje daje nedvosmislen odgovor. Ponekad se čini da imamo mogućnost da se odlučimo, da postoje dva, tri ili više načina, odnosno, puta kojima možemo da krenemo. Ali, koji je pravi? Da li uopšte postoji pravi put? Ako postoji, zašto onda imamo mogućnosti da izaberemo i druge? I ko određuje koji je put onaj „pravi”? Sami biramo svoj put, i samo smo mi ti koji će pogrešiti ili postupiti na pravi način. A koji je pravi, Mr. Nobody će nam dati odgovor.

Žako van Dormel stoji iza ovog veličanstvenog ostvarenja; napisao je scenario i režirao film. Film se žanrovski može odrediti kao naučna fantastika, ali on je mnogo više od toga. Svoju premijeru Mr. Nobody je imao na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, gde je pokupio brojne nagrade, ali i simpatije kritičke javnosti. U Belgiji je premijera bila zakazana za 13. januar 2010. godine, i od tad Mr. Nobody zasluženo ima epitet kultnog filma, što zbog svoje originalnosti, što zbog pitke životne filozofije kojom je protkan.

2 - Mr. Nobody (2009)

Film priča životnu priču Nema Nobadija (Niko). Kad se upoznajemo sa njim, on je 118-godišnjak, istovremeno i poslednji smrtnik na Zemlji, nakon što je ljuska rasa postigla kvazi-besmrtnost. Priča se grana, i ako se pažljivo ne prati, rizikujete da joj ne uhvatite poentu. Sve priče su posledica Nemove odluke donete na staničnoj platformi prilikom razvoda njegovih roditelja. Ali Nemu se tada pružaju neograničene mogućnosti, izbor je teško napraviti, i sve dok se ne odluči, može da živi život koji želi. Svaka od tih životnih priča ima svoje dobre i loše strane, i svaka žaslužuje da bude proživljena. Za koju će se Nemo odlučiti? Ostavljam vas da to sami otkrijete.

3 - Mr. Nobody (2009)

Fantastična glumačka ekipa je još jedan razlog da odgledate ovaj film. Džared Leto je fenomenalno dočarao ulogu Nema, zanimljivo je i to da on glumi mlađeg, ali i starijeg Nema. Njegove tri moguće supruge glume Sara Poli, Lin Dan Pam i Dajana Kuger. Za muziku u flimu je bio zadužen brat režisera, Pjer van Dormel, koji je takođe uradio odličan posao.

Ako vam se ovaj film svidi, moja preporuka za sledeći je The Fountain iz 2006. godine. Kršim svoje pravilo da vam preporučim film istog režisera, ali to je samo zato što smatram da je Fontana ipak prikladnija.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by Mr.Nobody (not verified) on 27/09/2013 - 14:08
Devojko,ako čekaš da ti Mr.Nobody pokaže pravi put,u problemu si!

Nataša Đuričić's picture
Submitted by Nataša Đuričić on 27/09/2013 - 16:16
Ne čekam, i nisam u problemu, hvala na savetu u svakom slučaju. Ne sećam se da sam negde napisala da očekujem od ovog filma da mi pokaže ,,pravi put'', ali svako ima pravo na svoje mišljenje, kao i na tumačenje određenih rečenica iz teksta.

Submitted by Mr.Nobody (not verified) on 27/09/2013 - 16:35
''Sami biramo svoj put, i samo smo mi ti koji će pogrešiti ili postupiti na pravi način. A koji je pravi, Mr. Nobody će nam dati odgovor.'' Pa onda je problem u konstrukciji rečenice. ''Tumačenje teksta'' je prejaka izjava, jer ovde prostora za tumačenje, jednostavno, nema. Sve najbolje u daljem radu, želim Vam da se što više usavršavate, ovo su samo počeci.

Nataša Đuričić's picture
Submitted by Nataša Đuričić on 27/09/2013 - 20:28
Da, daće nam odgovor, u smislu da je ponekad nemoguće izabrati pravi put, jer on u nekim situacijama ne postoji, već je samo pitanje kako izabrati manje zlo. Ako ste gledali film, znate o čemu pričam. Tumačenje teksta, odnosno, rečenice koju ste i sami naveli, moguće je, kao što je moguće tumačiti bilo šta na ovom svetu. Samo je pitanje da li to želite. Hala Vam na ohrabrujućim rečima.