Подморнице Конфедеративних Америчких Држава

Submitted by Владимир Орбовић on 06/03/2013 - 21:08

konfederacija

У Америчком грађанском рату (1861-1865) коришћене су подморнице. Описаћу три подморнице које је користила Конфедерација.

Прва подморница коју је добила Конфедерација била је "Пионир" чију су изградњу финансирали Хорас Лоусон Ханли, Џејмс МекКлинток и Бакстер Вотсон. Подморница је изграђена у Њу Орлеансу (Луизијана) а тестирана 1862. године на реци Мисисипи. Касније је довучена до језера Поншатран на додатна испитивања. Међутим, због напредовања војске Америчке Уније према Њу Орлеансу (пао је 1. маја 1862) премештена је у Њу Бејсин Канал где је потопљена. Потопљени "Пионир" извукла је војска Уније после рата и испитала. Судбина ове подморнице је била тешка, продата је у отпад.

"Пионир" - скица Дејвида М. Стауфера из 1865.

Конфедерацијска подморница "Амерички Гњурац", која је носила назив и "Пионир II", конструисана је од истог тима који је конструисао "Пионир I". "Гњурац" је прављен у Њу Орлеансу али је због пада града у руке Уније (1. маја 1862) премештена његова изградња у Мобил (Алабама). Прва испитивања спроведена су јануара 1863. године а прво дејство имао је фебруара 1863. године. Дејство је било неуспешно јер није успео да разбије поморску блокаду Уније код Мобила. Истог месеца "Гњурац" је потонуо после невремена у заливу Мобил, али посада тад није била у подморници. "Амерички Гњурац" је био дугачак 10, 9 метара и имао петочлану посаду.

konfederacija3

Скица "Америчког гњурца" Џејмса МекКлинтока из 1872.

 

Конфедерацијска подморница "Х. Л. Ханли" је названа по једном од финансијера Хорасу Лоусону Ханлију (Horace Lawson Hunley). Подморница је направљена у Мобилу (Алабама) јула 1863. године. Подморница је била наоружана са копљем на чијем је врху била, место оштрице, експлозивна направа. Подморница би дејствовала тако што би се приближила непријатељском броду и закачила експлозивну направу, и онда отишла и активирала.

Подморница је имала три инцидента: 1) 16. августа 1863. године петорица од осморице чланова посаде се удавило приликом испитивања; 2) 15. октобра 1863. године цела посада се удавила приликом вежби, укључујући и Ханлија; 3) 17. фебруара 1864. године приликом успешног напада на брод Америчке Уније "Хусатоник" код луке Чарлстон (Јужна Каролина), цела посада се удавила када је подморница необјашњиво потонула.

Напад на брод Америчке Уније "Хусатоник" је први успешни напад подморнице на неко пловило. Године 1995. установљено је место где је подморница "Х. Л. Ханли" потонула а 2000. године подморница је извађена.

konfederacija4

Скице подморнице "Х. Л. Ханли" Вилијама Александера (1863)

 

konfederacija5 

Уметничко виђење напада подморнице "Х. Л. Ханли" на брод Уније "Хусатоник"

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: