Bend Prazan Prostor - Nimalo prazna priča!

Submitted by Dragana Danicic on 20/08/2013 - 19:55

Prazan Prostor

„Imao sam 2009. godine devojku, čiji je mlađi brat imao neki klinački black metal bend. Meni se dešava tužan momenat - ostajem bez prijatelja. Još dok je bio živ napisao sam tekst o svom društvu, tačnije o našim dešavanjima za 1. Maj. Tada nije bilo u planu ništa da se radi sa pesmom, nisam bio u tim vodama, a on je jedini osim mene znao pesmu napamet. Posle njegove smrti rešio sam da to snimim, ponudio tim klincima da naprave muziku, otišao na prvu probu u životu i tako je krenulo.” 

„Sve to ne bi bilo čudno da je išlo kako treba, redom, ali je sve bilo naopako. Dotadašnji gitarista je rešio da batali gitaru i da uči bubnjeve, klavijaturista batalio klavijature i uzeo gitaru, basistu nismo imali, a ja sam se prvi put upustio u metal. Pošto sam veliki obožavalac Balaševića, pokušao sam da ubacim tekstove sa neobičnim rimama, po uzoru na njega i dobili smo nešto sasvim novo i drugačije. Nije bilo velikih planova i želja, čak nismo hteli na binu, već samo da se zezamo. Jedino što je bilo zacrtano je da je ime na srpskom, nema tuđih pesama ili obrada i radimo na srpskom jeziku. Posle šest meseci dešava se nastup na Bike rock misiji 2010. godine, sa jakim bendovima pred 15.000 ljudi. Iskreno, mislio sam da nepoznat bend sa autorskim pesmama, koje niko do tad nije čuo, ne može Bog zna kako da prođe, ali smo se razuverili već na početku prve pesme. U prilog tome, pozvani smo i sledeće godine i svirali 2011. godine.” - počinje priču o bendu Pero Peškir, vokal benda.

Prazan Prostor gostovao je i u Šapcu, Smederevu, Višegradu, Aranđelovcu, na Kosidbi na Rajcu, a sve uz imena poput Riblje Čorbe, Kraljevskog Apartmana, YU Grupe, Milića Vukašinovića... Prvi album Stani u gard snimli su 2010. godine kao samizdat. Osvrnuli smo se na njihove zanimljive tekstove i iskoristili priliku da pitamo Peru kada će izaći drugi album: „Tekstovi su uglavnom o stanju duha, o ogorčenosti, nedostatku pravde i osećaja zadovoljstva. Drugi album je spreman, ali smo imali promenu članova. Gitarista nam ode u Nemačku, biće operski pevač, tako da se polako uvežbavamo i krećemo snimanje od septembra.”

Neobično ime benda, pratile su razne anegdote: „Ima jedna anegdota. Partibrejkersi je trebalo da sviraju 2010. godine na Bike rock misiji i u toku sastanka sa Milićem Radevićem zove Cane i pita ko sve svira na Kosovu. Kad je čuo da ide i bend Prazan prostor kaze Miliću: 'Jesi li ti, bre, normalan, dole će da bude 20.000 ljudi, a ti vodiš Prazan Prostor?!' Inače, ime je nastalo iz neke suštine tekstova, šta se u stvari oseća u stanju oko nas - praznina, pa malo drugačije izgovoreno - prazan prostor. Eto, krenuli smo najtežim putem, postigli koliko toliko, ali se ne predajemo. Lepo bi bilo da ima više autorskih bendova i da se međusobno podržavaju. Da se malo scena podigne i poboljša.”

Trenutnu postavku benda čine: Radenko Radojičić - bubnjar, Boban Jakovljević - gitara, Andrija Tričković - bas-gitara, Pero Peškir - vokal. Jedno je sigurno, pesme su im zanimljive, koliko i priča o njima, zato toplo preporučujem da date sebi malo oduška i uživate u energiji pesme Vrisak.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: