Šta je prljavo u „Prljavom plesu”?

Submitted by lilo on 08/08/2013 - 14:04

Dirty Dancing (1987) - Frances "Baby" Houseman (Jennifer Grey), Johnny Castle (Patrick Swayze)

Provokativne scene dvoje zaljubljenih preplavile su bioskopska platna prodajući priču o savršenoj ljubavnoj priči. Rešenje je u poljupcu pomirenja. A ostalo je istorija. Samo što tu „istoriju” close-up shot verodostojno prikaže.

Ovako kreće priča: devojka traži ljubav svog života prisećajući se svih bivših. U svemu tome pomaže joj komšija, mišićavi lepotan koji, naravno, nije njena meta. Ono što (ni)smo naslutili na samom početku, ostvaruje se u toj poslednjoj sceni. Oni se ljube, shvativši iznenada da su srodne duše. Otkrovenje!

Onda se vratimo u 1963. godinu. Bejbi se zaljubila u plesača Džonija. On pleše sa devojkom plave kose. Ona je naizgled Džonijeva devojka, bavi se plesom i vlada scenom u potpunosti. Džoni radi u kampu u kom je Bejbi gost sa porodicom i sa Peni, plavokosom devojkom, drži časove plesa. Kada je momak koga voli (Robi) prevari, Peni odlučuje da abortira. Bejbi odlučuje da joj pomogne i uskoči za nju na jednom nastupu. Iako nikada nije igrala, neprestano vežba i sticajem okolnosti započinje vezu sa Džonijem.

Ništa novo. Još jedna ljubavna priča. Naslov vrišti „eksplicitne scene”. Pre nego što sam počela da gledam film, kopkalo me je šta je zapravo toliko prljavo u „Prljavom plesu”. Mladići i devojke uče da igraju razne plesove, ali posluga u svom kutku zavodljivo njiše kukovima. Tu je i Džoni, koji izgleda zavodljivo, a još zavodljivije pleše. To je njegova strast. Onda se pojavi Fransis zvana Bejbi, koja je antitalenat za ples. Na samom kraju filma, uzevši u obzir da niko ne stavlja Bejbi u ćošak, odvodi je do scene i oni igraju uz Oskarom nagrađenu pesmu „(I've Had) The Time of My Life”. Magija. Oni plešu, on je vrti i na kraju izvode famozni pokret. Ona trči njemu u susret i on je podiže visoko iznad svoje glave.

Ovo je snimak famozne scene:

 

Priča se završila. A „devojka” je uposlila 20 glumaca da bi pronašla ljubav svog života. Baš je prljava ta devojka. Očigledno nije umela na prava vrata da pokuca. Sva sreća te je Bejbi samo plesala prljavo u naručju svog instruktora, bez ikakvih odnosa sa ostatkom plesnog podijuma. I to obučena.

I dolazimo do odgovora na pitanje – Šta je u stvari prljavo u ovom filmu? Po mom mišljenju, ništa. Gledala sam prljavije porodične komedije.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: